Obavijesti

News

Policija o pretučenom dječaku u Dugom Selu: 'Sličan smo slučaj zabilježili prije dva mjeseca'

Policija o pretučenom dječaku u Dugom Selu: 'Sličan smo slučaj zabilježili prije dva mjeseca'
2

Iz policije su izvijestili kako su u subotu navečer zaprimili dojavu Hitne pomoći da se u njihovim prostorijama nalazi ozlijeđeno dijete. Poručili su kako su sličan slučaj zabilježili i prije dva mjeseca

VIDEO

Iz zagrebačke policije oglasili su se za 24sata o pretučenom maloljetniku u Dugom Selu. Izvijestili su kako su policajci u subotu nešto prije 22 sata zaprimili telefonsku dojavu Hitne medicinske pomoći da se u njihovim prostorijama nalazi ozlijeđeno dijete koje je došlo u pratnji roditelja. 

Nakon dojave su se policajci uputili u prostorije Hitne i tamo zatekli ozlijeđenog maloljetnika u pratnji oca te još jednu maloljetnu osobu koja je u trenutku napada bila s maloljetnikom. Prikupili su obavijesti i osnovne podatke potrebne za odlazak na mjesto događaja i intenzivnu potragu za mogućim počiniteljima. 

Napadnuti dječak (15): 'Osjetio sam snažan udarac i izgubio sam svijest, ali bol nije nestala'
Napadnuti dječak (15): 'Osjetio sam snažan udarac i izgubio sam svijest, ali bol nije nestala'

- Nadalje, s obzirom na to da je maloljetnik od strane dežurnog liječnika upućen na daljnju medicinsku obradu u Klinički bolnički centar Zagreb, policijski službenici, zbog nužnosti prvenstveno saniranja zadobivenih ozljeda, nisu bili u mogućnosti obaviti detaljniji razgovor na spomenute okolnosti, ali su temeljem prikupljenih obavijesti, bez odgode obavili pregled mjesta događaja te je utvrđeno kako ne postoje uvjeti za obavljanje očevida dok su sve raspoložive snage Policijske postaje Dugo Selo intenzivno tragale za počiniteljima - navode iz policije. 

Dugo Selo: Osnovna škola Ivan Benković gdje je u subotu pretučen maloljetnik

- S obzirom na to da u slučajevima kada policijski službenici prikupljaju obavijesti od maloljetnih osoba moraju biti prisutni i roditelji, policijski službenici su zbog opravdanih razloga koje su naveli zakonski zastupnici – roditelji ozlijeđenog maloljetnika, kao i osobe koja se s njim nalazila u društvu, dogovorili da maloljetne osobe u službene prostorije pristupe u pratnji roditelja u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada 2022. godine u poslijepodnevnim satima, budući da roditelji maloljetnih osoba nisu bili u mogućnosti ranije pristupiti u službene prostorije - dodali su. 

Dječaka pretukli ispred škole u Dugom Selu. Ravnatelj: Ne znam jesu li to bili naši učenici
Dječaka pretukli ispred škole u Dugom Selu. Ravnatelj: Ne znam jesu li to bili naši učenici

Iz policije navode i kako su tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici poduzeli i druge radnje u cilju prikupljanja dokaza i saznanja o okolnostima događaja. 

Sličan slučaj zabilježili i prije dva mjeseca 

Na upit 24sata o sličnim slučajevima, navode kako je u kolovozu ove godine zabilježen slučaj u kojem su četvorica maloljetnika fizički napala dvojicu maloljetnika na igralištu u Ulici Josipa Zorića u Dugom Selu i lakše ih ozlijedili. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela tjelesne ozljede, policija je protiv četvorice maloljetnika u dobi od 14 do 16 godina podnijela kaznenu prijavu Općinskog kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Odjelu za mladež, gdje se vodi daljnji postupak, te o svemu obavijestili i nadležni Centar za socijalnu skrb. 

Otac iz Dugog Sela: 'Moj sin je mogao sinoć postati novi Luka Ritz. Pretukli su ga kod škole'
Otac iz Dugog Sela: 'Moj sin je mogao sinoć postati novi Luka Ritz. Pretukli su ga kod škole'

- U kazneno-pravnom smislu razlikujemo djecu (počinitelje) mlađe od 14 godina starosti (nisu kazneno odgovorni) te djecu starosti od 14 do 18 godina koji su kazneno odgovorni. Karakteristika delinkvencije djece jest da kaznena djela često čine u skupini, a na njihovu spremnost za počinjenje kaznenih djela značajan utjecaj ima vršnjačka grupa - objašnjavaju iz policije. 

Trend smanjenja kaznenih djela 

Što se tiče strukture kaznenih djela u ukupnom kriminalitetu, iz policije tvrde kako se posljednjih pet godina bilježi trend smanjenja svih grupacija kaznenih djela koje su počinila djeca do 18 godina. 

-  Primjerice, 2017 godine, bilježili smo ukupno 463 kaznena djela koja su počinila djeca do 18 godina starosti a prošle 2021.  godine - 263. U tom se smislu (trend smanjenja) može pratiti i problem međuvršnjačkog nasilja - pojašnjavaju, a izvijestili su i o brojkama ove i prošle godine. 

  • ·         2021. godine bilježimo  2 kaznena djela tjelesne ozljede (članak 117. KZRH), 8 kaznenih djela teške tjelesne ozljede (članak 118. KZRH),  1 kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede (članak 119. KZRH) i 2 kaznena djela sudjelovanja u tučnjavi (članak 122. KZRH)
  • ·         2022. godine (1.1. – 31.8.2022.) bilježimo  4 kaznenih djela tjelesne ozljede (članak 117. KZRH), 4 kaznenih djela teške tjelesne ozljede (članak 118. KZRH) i 2 kaznena djela sudjelovanja u tučnjavi (članak 122. KZRH)
  • ·         2021 godine bilježimo 26 prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (17 prekršaja tučnjave i 9 prekršaja svađe vike i sličnog), 9 prekršaja drskog ponašanja (članak 6. ZPPJRM), itd
  • ·         2022 godine (1.1. – 31.8.2022.) bilježimo 16 prekršaja iz članka 13.  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (9 prekršaja tučnjave i 7 prekršaja svađe vike i sličnog), 5 prekršaja drskog ponašanja (članak 6. ZPPJRM), itd
  • ·         općenito, djeca do 18 godina kao prekršitelji u odnosnu na ukupan broj počinitelja prekršaja iz područja javnog reda i mira čine do 1 posto.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo