Obavijesti

News

Komentari 85

Policija pratila srce do bolnice: Liječnici su spasili mladića (26)

Policija pratila srce do bolnice: Liječnici su spasili mladića (26)
2

Da se nije tako nevjerojatno brzo pojavilo novo srce, pacijent ne bi poživio dulje od 48 sati. Novi organ za ovog pacijenta prevezao je Vladin zrakoplov u noći na ponedjeljak

VIDEO

Nevjerojatno čudo, sreća i odlična koordinacija naših stručnjaka spasili su život mladiću (26) koji je u ponedjeljak u 9 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu priključen na mehaničku potporu ECMO uređajem jer je njegovo srce počelo otkazivati.

Već istog dana u 12.30 sati završila je transplantacija kojom je dobio novo srce, pristiglo iz Berlina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:29

Da se nije tako nevjerojatno brzo pojavilo novo srce, pacijent ne bi poživio dulje od 48 sati. Novi organ za ovog pacijenta prevezao je Vladin zrakoplov u noći na ponedjeljak, a policija je na molbu Ministarstva zdravstva pratila tim do bolnice. Čim je stigla vijest da se pojavilo srce, u zrakoplov je uskočio naš eksplantacijski tim iz KB-a Dubrava: doc. dr. Robert Blažeković, dr. Josip Varvodić, perfuzionist Natalija Janičar i instrumentarka Marina Tomić.

Oštećen i oslabljen srčani mišić 

U međuvremenu je u Dubravi čekao spreman transplantacijski tim na čelu s prim. dr. Danielom Unićem, a uz njega su bili i prim. dr. Davor Barić, dr. Savica Gjeorgievska, instrumentarka Ivana Šragalj, perfuzionist Nenad Lukačević, anesteziolog dr. Andrej Šribar, anesteziološki tehničar Tajana Dražić te koordinator dipl. med. tech. Milka Grubišić.

Mladić je bolovao od urođene kardiomiopatije (oštećenje i slabljenje srčanog mišića), te je, kako nam je rekao prim. dr. Unić, prije pet dana stavljen na međunarodnu transplantacijsku listu kao hitan slučaj.

Poziv stigao u zadnji tren 

- Jednom kad je pacijent stavljen na listu Eurotransplanta, naše je da čekamo poziv. Tek kad taj poziv stigne i mi prihvatimo srce, obavještavamo Ministarstvo zdravstva, koje obavlja tehničke pripreme poput prijevoza ili kontakata s lokalnim koordinatorima. U ovom slučaju poziv je stigao doista u zadnji tren. Sjećam se nekoliko sličnih slučajeva, no kod tih pacijenata najprije smo postavljali potporu zbog pogoršanja stanja pa bismo tek onda bili stavljeni na hitnu listu. Ovaj je bolesnik i bez potpore bio na hitnoj listi, ali je pogoršanje stanja na kraju uvjetovalo da ga jučer ujutro priključimo na ECMO uređaj – kaže nam prim. dr. Daniel Unić, koji je sa svojim timom obavio ovu transplantaciju spašavanja života u posljednji tren.

Prim. dr. Unić i njegov tim uvijek su u pripravnosti, pa su svi na Uskrsni ponedjeljak dojurili od kuće, najprije kako bi mladića priključili na ECMO, ali i zbog transplantacije, koja je uslijedila u nevjerojatno kratkom roku. Sve je prošlo u najboljem redu i liječnici iz KB-a Dubrava kažu da se pacijent dobro oporavlja.

Trenutačno 60 Hrvata čeka srce 

Dr. Mirela Bušić, koordinatorica za transplantacije u Ministarstvu zdravstva, kaže da je pacijent na srce čekao od 11. travnja, a 18. travnja, zbog teškoga kliničkog stanja, stavljen je na listu Eurotransplanta pod status “visoko urgentan”. Dežurni koordinator Ministarstva zdravstva dobio je poziv iz KB-a Dubrava da se srce pojavilo u donorskoj bolnici Charite u Berlinu te je u 00.34 sata u noći na ponedjeljak pokrenuo postupak organizacije hitnog avionskog prijevoza eksplantacijskog tima iz Dubrave prema standardnoj operativnoj proceduri. U Hrvatskoj trenutačno 60 ljudi čeka novo srce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik