News

Komentari 1

Poljaci su otvaranje terasa dočekali kao da je Nova godina

Poljaci su otvaranje terasa dočekali kao da je Nova godina

Oko 35,7 posto odraslih Poljaka primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, a 13,6 posto obje, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti

Otvaranjem šampanjca u petak je u ponoć dočekano otvaranje terasa kafića i restorana u Poljskoj, po prvi put u šest mjeseci. 

Kafići i restorani sad mogu posluživati na otvorenom prostoru, a unutra će to u ograničenom obliku moći raditi od 28. svibnja. Poljski ugostiteljski objekti od listopada su mogli  samo dostavljati, prenosi agencija Reuters. 

Poljaci od subote više ni ne moraju nositi maske vani na mjestima gdje mogu održavati fizičku distancu. 

„Bili smo zatvoreni toliko dugo, više od 200 dana. To je bilo stresno i umarajuće iz raznih razloga, nismo znali hoćemo li uopće preživjeti“, rekla je 34-godišnja Zuzia Mockallo, suvlasnica kafića Bar Studio u poljskoj prijestolnici. 

„Mislim da se osjećaj može usporediti s dočekom Nove godine, kad svi imaju velika očekivanja od kraja godine i novog razdoblja. Sretni smo i malo uzbuđeni, malo nervozni i jako emocionalni“. 

Novi slučajevi zaraze koronavirusom oštro padaju od travnja, a vlada je ovaj mjesec počela ublažavati restriktivne mjere. 

Trgovački centar Koszyki u središtu Varšave čak je postavio sat koji je odbrojavao do ponoći. I Pawel Slupski, upravitelj tog centra, osjećaj je usporedio s novogodišnjim dočekom. 

„Život se vraća u normalu“, kazala je pak 37-godišnja stilistica Ania Pietrzak, jedna od prvih posjetitelja Bar Studija nakon otvaranja, opisujući kako su joj nedostajali izlasci na piće bez straha od kazne zbog nenošenja maske. 

Poljska je u petak imala 3288 novih slučajeva zaraze, dok je 1. travnja imala čak 35.251. 

Oko 35,7 posto odraslih Poljaka primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, a 13,6 posto obje, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. 

Najčitaniji članci