Obavijesti

News

Komentari 0

Pomažu li sojini izoflavoni u menopauzi? Još nema dokaza!

Pomažu li sojini izoflavoni u menopauzi? Još nema dokaza!
1

Brojni proizvođači dodataka prehrani s izoflavonima ističu njihove navodne zdravstvene koristi, ali EFSA preporučuje da se sojini izoflavoni ne uzimaju dulje od 10 mjeseci uzastopno

VIDEO

Proizvođači dodataka prehrani koji sadrže izoflavone vole tvrditi da njihovi proizvodi pomažu u ublažavanju simptoma tipičnih za menopauzu, no udruga za zaštitu potrošača u Njemačkoj upozorava da nema znanstvenih dokaza za to. 

U menopauzi se razina estrogena naglo smanjuje, a soja je namirnica bogata izoflavonima - fitonutrijentima koji povoljno utječu na zdravlje.

Izoflavoni su vrsta fitoestrogena, takozvanih 'biljnih estrogena' koji su, zbog svoje kemijske strukture nalik estrogenu u našem organizmu.

Nalazimo ih uglavnom u mahunarkama, osobito u soji i crvenoj djetelini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premda neutemeljeno, brojni proizvođači dodataka prehrani s izoflavonima ističu njihove navodne zdravstvene koristi, ponekad neizravno stavljajući naziv 'meno' u naziv proizvoda, pri čemu su im ciljna skupina žene u menopauzalnoj dobi.

Ostali izravno ističu korist za zdravlje, premda je to zabranjeno u skladu s postavkama udruge potrošača o 22 dodatka prehrani s crvenom djetelinom ili sojinim izoflavonima.

Provjera njemačke udruge pokazala je i da mnogi proizvođači ne navode upozorenja o maksimalnom vremenu tijekom kojega je dopušteno uzimati dodatke u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Udruge potrošača smatraju da se preporuka EFSA-e treba pridržavati, osobito s obzirom na to da je 14 od 22 dodatka koja su testirali sadržavalo toliko visoku dozu izoflavona da je ona premašivala EFSA-ine smjernice o njihovu dnevnom unosu.

Izoflavoni se nalaze i u pićima na bazi soje te u alternativnoj hrani od sojina mesa, napominje njemačka udruga potrošača dodajući da ne raspolaže dokazima o nepoželjnim nuspojavama.

Ostaje nejasno hoće li njihova konzumacija dodatno povećati rizik od razvoja raka dojke kod žena u menopauzi. EFSA stoga preporučuje da se sojini izoflavoni ne uzimaju dulje od 10 mjeseci uzastopno, a izoflavoni crvene djeteline ne dulje od tri mjeseca.

Njemački državni Institut za procjenu rizika (BfR), čija nadležnost uključuje sigurnost hrane, podudara se s preporukama EFSA-e.

Smjernice se odnose na zdrave žene u menopauzi i u postmenopauzi.

Udruge potrošača savjetuju ženama da se uvijek konzultiraju sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodataka prehrani koji sadrže izoflavone.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti