Obavijesti

News

Komentari 40

Posljedice koronakrize: Već je 50.000 više nezaposlenih, rast duga i najveći pad u 20 godina

Posljedice koronakrize: Već je 50.000 više nezaposlenih, rast duga i najveći pad u 20 godina
4

Krizu su najviše osjetili mali i srednji poduzetnici, a očekuje se da zbog nje neće moći plaćati obveze niti sljedeće godine. Pet sektora krizu uopće nije osjetilo. I uz cjepivo, pravi oporavak će slijediti tek 2022. godine...

VIDEO

Autori specijaliziranog portala FinInfo su izradili gospodarsku analizu ove krizne godine s posebnim osvrtom na najpogođenije sektore. Neki od zaključaka su da je do kraja listopada kriza povećala broj nezaposlenih za 50.000 ljudi u odnosu na prošlu godinu. Više od pola gospodarstva je izloženo pandemiji, a nagore je kod malih, mikro i srednjih tvrtki i obrta jer je njih čak 60 posto pogođeno krizom. Također zaključuju i da imamo najveći pad gospodarstva u 20 zadnjih godina, te je dug opće države na najvišim razinama. A sve to bez udara koji će uslijediti u zadnja dva mjeseca ove godine kada zbog zaštite od širenja bolesti prolazimo kroz djelomično zatvaranje ekonomije. 

Autori vjeruju da su mjere pomoći imale učinka i da bi nezaposlenost bila još veća bez njih. 

- Broj nezaposlenih je na kraju listopada 2020. i uz mjere za očuvanje radnih mjesta veći za cca. 34.000 u odnosu na isto razdoblje 2019.g. Zanimljivo je istaknuti kako je broj nezaposlenih na kraju veljače 2020.g. bio za otprilike 18.000 manji nego u istom razdoblju 2019.g. pa je ukupan realni efekt pandemije veći od 50.000. Bitno je primijetiti i kako se trend pozitivnog kretanja broja nezaposlenih promijenio u ožujku s dolaskom pandemije koronavirusa u Hrvatsku - navodi se u analizi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Rejting Fitcha za nas je kao sveta vodica, ni dobro ni loše'
'Rejting Fitcha za nas je kao sveta vodica, ni dobro ni loše'

Nadalje, autori napominju da je s obzirom na jačinu novog udara (vala) pandemije, potrebna  dodatna injekcija (potpore) države kako bi se minimizirala šteta i omogućio što brži oporavak gospodarstva. 

I oni očekuju pad gospodarstva ove godini viši od projekcija Vlade, oko devet posto, a oporavak tek 2022. godine i to uz najavu kraja pandemije zbog cijepljenja sljedeće godine. Ali uz upozorenje da smo se iz prethodne krize oporavljali duže od drugih europskih zemalja zbog naše strukture gospodarstva ovisne o turizmu. Ističu da zato treba diverzificirati ekonomiju, smanjiti ovisnost o turizmu, smanjiti utjecaj javnog sektora, razvijati zdravu poduzetničku klimu i orijentirati se prema novim tehnologijama i izvozu. 

Fitch je potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a pad BDP-a bit će 9 posto...
Fitch je potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a pad BDP-a bit će 9 posto...

Što se tiče samih potpora ove godine, ističu da je većina, čak šest milijardi kuna otišla do kraja lipnja. A 87 posto njih je otišlo mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima koji su i najpogođeniji krizom. Čak 60 posto ih je osjetilo udar, ali kriza je pogodila i 44 posto velikih poduzeća, zaključuje se u analizi koja je usporedila njihovo poslovanje ove i prošle godine. 

 - To ukazuje da možemo očekivati već probleme u plaćanju obveza kod mikro, malih i srednjih poduzetnika u nadolazećem razdoblju - smatraju autori. 

Analizirali su i koji su najpogođeniji, a koji najotporniji sektori. Krizu su ove godine najmanje osjetile tvrtke koje se bave računalnim programiranjem, zatim skupljanjem i obradom otpada, pa telekomunikacije i na kraju farmaceuti i opskrba električnom energijom. Najpogođeniji su sektori vezani za turizam: ugostiteljstvo, smještaj, putničke agencije, leasing i kopneni prijevoz. Ugostitelji su povukli i najviše potpora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a