News

Komentari 364

Uzorci dva pacijenta upućuju da je omikron stigao u Hrvatsku: 'Rezultati će biti u ponedjeljak'

Uzorci dva pacijenta upućuju da je omikron stigao u Hrvatsku: 'Rezultati će biti u ponedjeljak'

Oboje oboljelih kod kojih su utvrdili veliku mogućnost da imaju novi soj korone epidemiološki je povezano, ali se izvor zaraze još ne može utvrditi pa je potrebno obaviti dodatno epidemiološko istraživanje

Kod pacijenta na području Zagreba uvrdili su potencijalno pozitivan izorak na omikron, novi korona soj, potvrdio je Institut Ruđer Bošković. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama virusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu omikron, objavio je Institut Ruđer Bošković. Očekuje se i potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako piše Jutarnji list, pacijent čiji su uzorak poslali na posebnu analizu bio je nedavno u kontaktu sa zaraženim u Južnoj Africi, gdje su znanstvenici prvi put primijetili novi soj korone s neobično mnogo mutacija. Ispostavilo se da nije jedini i da se radi o dvoje.

- Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja. Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

72 sata za potvrdu

- O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima - stoji u priopćenju instituta Ruđer Bošković.

Sve je komentirao i ministar zdravstva.

- U tijeku je provjera u službenom laboratoriju za koju je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima, kaže nam ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje je li potvrđen omikron u Hrvatskoj kod pacijenata kod kojih se sumnja da se radi o zarazi tim sojem.

Sumnja na omikron kod dvoje ljudi

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a rekla je kako su jutros zaprimili uzorke od dvoje oboljelih i napravili tzv. PCR screening na Omikron soj.

- Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak - rekla je Petrović za HRT.

Kontakti tih ljudi moraju na 14 dana u karantenu, a zadnji dan izolacije obavezno se moraju testirati.

Oboje oboljelih epidemiološki je povezano, ali se izvor zaraze još ne može utvrditi pa je potrebno obaviti dodatno epidemiološko istraživanje.

Petrović je potvrdila kako se radi o Hrvatima koju su bili na sastancima s kolegama iz inozemstva, ali nisu bili u Africi.

- To se očekivalo. Nema mjesta za paniku i brigu, ali za oprez da - poručila je Petrović.

Novi soj se širi svijetom

Podsjetimo, prvi slučajevi omikrona detektirani su u južnoj Africi, a novi soj se u samo tjedan dana proširio diljem svijeta.

Dosad je detektirano i nekoliko slučajeva u zemljama članicama EU. Najbliže Hrvatskoj je sve do petka bio slučaj potvrđen u Italiji.

Omikron kao božićni poklon?

Mislim da je nam je prerano radovati se i govoriti da nam je omikron božični poklon. Ne znamo hoće li uzrokovati teža oboljenja i teži oblik bolesti jer još ne postoji dovoljno znanstvenih podataka. Zasad su to sve preliminarne informacije, priča nam imunolog dr. Zlatko Trobonjača komentirajući izjavu njemačkog epidemiologa Karla Lauterbacha kako bi omikron, novi otkriveni soj korona virusa, mogao biti ‘početak kraja’ epidemije. Više o tome OVDJE.

Ako se potvrdi da ovaj soj izaziva blaži oblik bolesti, a lakše je prenosiv od ostalih sojeva, nekako nadvlada ostale sojeve, lako bismo ga preboljeli i onda bi to značilo kraj opasne epidemije.

 

Najčitaniji članci