Obavijesti

News

Komentari 23

Pouka Freda Matića i stažiranja Milanovićeva sina: Prvo idu podobni, a tek onda sposobni

Pouka Freda Matića i stažiranja Milanovićeva sina: Prvo idu podobni, a tek onda sposobni
1

Nije se još ohladila afera s navodnim namještanjem ocjena sinu predsjednika Republike, a mediji su ovoga tjedna registrirali da stariji sin, bez natječaja i završenog fakulteta, stažira kod Freda Matića u EP-u.

VIDEO

"30 posto ih uzmem od prijatelja, 30 posto od SDP-a, 30 posto na natječaju", objasnio je eurozastupnik Predrag Matić po kojem kriteriju uzima ljude na stažiranje u Europskom parlamentu.

A preostalih deset posto valjda otpada na sina predsjednika Republike.

Mediji su se ovoga tjedna raspisali o dvomjesečnom stažiranju starijeg sina Zorana Milanovića u uredu Freda Matića, nakon što je prekinuo studiranje u Nizozemskoj. Ne zna se u koju ga je opisanu kvotu Matić ugurao, ali javnost se nakon afere s navodnim namještanjem ocjene mlađem sinu predsjednika države sada zabavlja namještanjem stažiranja starijem sinu.

Koji do te prilike ne bi došao da nije sin šefa države i bivšeg šefa SDP-a.

Milanovićev sin stažira kod Freda za 1400 eura: 'Ja sam ga zvao, bit će mjesec i pol dana'
Milanovićev sin stažira kod Freda za 1400 eura: 'Ja sam ga zvao, bit će mjesec i pol dana'

Podobnost prije svega

Tu priliku, nažalost, neće dobiti mnogi mladi ljudi, sa završenim fakultetima i većim kvalifikacijama, ako ne poznaju Freda Matića, ako nisu članovi SDP-a, ako nisu djeca istaknutih političara (spominje se i sin Ranka Ostojića), ako nemaju prijatelje i poznanike na pravim mjestima.

Ako nisu podobni, kad su već kvalificirani.

Odnosno, njihov ulaz u stažiranje putem natječaja bit će triput tijesniji od ostalih kandidata.

Matić je istaknuo svoje kriterije za angažiranje mladih stažista i mnogi će reći da je to njegovo pravo. Svoju funkciju zastupnika u Europskom parlamentu odlučio je koristiti za pomaganje prijateljima i stranačkim drugovima, među kojima je i predsjednik Republike.

Ali tako politika šalje poruku. Tako političari svojim primjerom postavljaju kriterije.

Svaki treći magareći

Kolike šanse za stažiranje u Europskom parlamentu imaju mladi, ambiciozni, kvalificirani ljudi? Po Matiću, samo 30 posto.

Svaki treći kvalificirani stažist prođe selekciju uz prijatelje i stranačke drugove. A i na natječaju vrijede Matićevi kriteriji.

Nekada davno, Zoran Milanović je poručio kako za njega i njegovu tadašnju stranku vrijede "bundesligaška pravila", a iskoristio je i slučaj Mirele Holy i njezina izbacivanja iz Vlade zbog pomaganja članici stranke kako bi pompozno objavio da je "podigao letvicu".

A sada se čini da je ta letvica podignuta samo da bi se neki mogli provući ispod nje.

Zemlja znanja

Nepotizam, klijentelizam, stranačko pogodovanje, zapošljavanje bez kriterija, najviše u režiji HDZ-a, ali i brojnih drugih lokalnih šerifa i političara, duboko su nagrizli i kontaminirali hrvatsko društvo. Prednost imaju podobni, a ne sposobni. Traže se veze, a ne kvalifikacije. Korisnija je funkcija od znanja.

A sada takvu poruku šalju Fred Matić i Zoran Milanović.

I to nakon što se još nije ohladila afera s navodnim namještanjem ocjene mlađem sinu predsjednika države u elitnoj zagrebačkoj gimnaziji, što je istraživao čak i Uskok.

Milanović: 'Grlić Radman je kao priglupi štreber digao prstiće. Neću dati suglasnost za obuku'
Milanović: 'Grlić Radman je kao priglupi štreber digao prstiće. Neću dati suglasnost za obuku'

Predsjednička djeca

Nema sumnje da je ponekad nezahvalno biti dijete šefa države, premijera ili visokorangiranog političara, jer se svaki uspjeh tumači kao pogodovanje. Ali isto tako, na slučaju stažiranja Milanovićeva sina u Europskom parlamentu očito je da tu priliku ne bi dobio bez pogodovanja. 

I sad, svima koji misle da u tom slučaju nema ništa spornog i skandaloznog, a radi se u prvom redu o štovateljima Zorana Milanovića, treba postaviti pitanje kako bi se postavili prema istom slučaju u režiji Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a.

Koliko bi se žuči - opravdano - prolilo da je bivša predsjednica namještala posao ili ocjene svojoj djeci. 

Svi su isti

Sada isti princip treba primijeniti na Zoranu Milanoviću, čija djeca dobivaju prilike bez kriterija, koji se hvalio svojim visokim standardima, te koji se doživljava kao brana HDZ-ovu načinu vladanja ovom državom.

A taj zadatak ima i Fred Matić koji bi trebao na svojoj funkciji promovirati drugačije kriterije pri zapošljavanju ili angažiranju od pukog uhljebljivanja prijatelja i stranačkih drugova. 

Ili su naprosto na ovom slučaju pokazali da su svi isti. Da je politička kasta svih stranačkih boja apsolutno identična.

A svi drugi, oni koji ne pripadaju tom krugu, svoju sreću mogu tražiti i ambiciju ispunjavati negdje drugdje. Po mogućnosti, izvan ovakve Hrvatske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...