Obavijesti

News

Komentari 119

VIDEO Benčić: Pregovori sa SDP-om su završili, dogovora nema. Bolje je da izlazimo u dva bloka

VIDEO Benčić: Pregovori sa SDP-om su završili, dogovora nema. Bolje je da izlazimo u dva bloka

Propali su pregovori između SDP-a i Možemo! o točkastoj koaliciji za četiri izborne jedinice. Do dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni, rekla je Sandra Benčić iz stranke Možemo!

VIDEO

Pregovori između SDP-a i Možemo! o točkastoj koaliciji za četiri izborne jedinice su propali, potvrdila je Sandra Benčić na izvanrednoj konferenciji. "Do dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni", istaknula je te dodala da će na izbore u dva bloka.

PRATITE UŽIVO:

- Nakon što smo dobili istraživanje, iznijeli smo ponudu u pregovorima. Ponuda je bila temeljem činjenice da u sve 4 izborne jedinice imamo mandat, u jednoj možda malo manje vjerojatan. U dvije od te četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata. Naš minimalni zahtjev je bio ono što u pregovore donosimo - 4 mandata u 4 izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni. Zaključak da je bolje da izađemo u dva bloka prihvaćen i od strane SDP-a i to neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje - dodala je.

- Na zahtjev SDP-a dali smo ponudu za točkastu koaliciju, izabrali smo četiri izborne jedinice, pripremili smo za pregovore da tražimo realno i ono što doprinosi zajedničkom uspjehu. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da pregovori nisu bili korektni - rekla je Benčić.

Bez točkaste koalicije SDP-a i Možemo! Otkrivamo gdje je zapelo: 'Pa oni traže previše'
Bez točkaste koalicije SDP-a i Možemo! Otkrivamo gdje je zapelo: 'Pa oni traže previše'

Na pitanje koji je bio njihov prijedlog, rekla je da su predložili dva mandata, a potvrdila je da su bili "konkretni pregovori, bez smicalica i skrivenog".

- U dvije te jedinice donosimo puno više od tog jednog mandata, odnosno da se radi o postotcima koji doprinose tome da zajedno steknemo ekstra prednost. Zajednički smo zaključili da je dobro da idemo u dva bloka. Mislim da je u ovoj kratkoj kampanji važno pokriti cijeli spektar od centra na lijevo. I SDP to uviđa - pojasnila je.

Propali su pregovori o točkastoj koaliciji Možemo! sa SDP-om!
Propali su pregovori o točkastoj koaliciji Možemo! sa SDP-om!

Istaknula je da glasovi neće otići u vjetar jer će, kako kaže, "napraviti kampanju u tim jedinicama za najveći broj mandata".

- Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028. - rekla je Benčić pa dodala da "postizbornu koaliciju vide od centra prema lijevo".

'No hard feelings, pregovori su bili korektni'

- Vjerujemo da će te stranke skupiti većinu. Spremni smo participirati - rekla je te potvrdila da idu u subotu na prosvjed.

- Sutra dolazimo na prosvjede jer želimo poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ - rekla je.

Mi nismo pristali na manje od onoga što donosimo. To drugoj strani nije bilo prihvatljivo. No hard feeling. Pregovori su bili korektni. Ne želimo dovoditi u pitanje da je bilo dobro što smo imali taj proces, napomenula je Benčić.

'SDP ne može ispuniti naše zahtjeve'

Istaknula je kako već razgovaraju s manjim i lokalnim strankama koje su dio njihove platforme, no kako navodi, "to nije bilo dio ovih pregovora". 

- Ne bih komentirala odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije. Prema nama su bili korektni. Razumiju nas, ali u ovom trenutku ne mogu ispuniti naše zahtjeve. Vjerojatno imaju neku drugu kalkulaciju zašto se to njima isplati. Nije bilo podcjenjivanja - dodala je. 

Možemo predstavlja program u nedjelju

Benčić je također istaknula da ove nedjelje u 12 sati imaju predstavljanje programskih prioriteta. 

- Program ćemo nakon toga objaviti i svi će ga moći vidjeti - dodala je.

Dotaknula se i istupa Zorana Milanovića koji je šokirao javnost najavom da će se kandidirati za premijera kao neovisan kandidat na SDP-ovoj listi.

- Odluka Ustavnog suda je bila očekivana u dijelu da on ne može biti kandidat i sudjelovati u kampanji. Upozorenje nije jasno u dijelu što su kampanjske aktivnosti u kojima Milanović ne može sudjelovati. Ne može se to protezati na sav politički govor koji on može imati kao predsjednik - objasnila je.

I SDP-ovac Arsen Bauk najavio je da će izaći pred novinare u 19 sati u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...