News

Komentari 5

Prebrojavaju se glasovi: Zimbabve bira predsjednika

Prebrojavaju se glasovi: Zimbabve bira predsjednika

Iako se na predsjedničkim izborima natječe 23 kandidata, samo njih dvojica imaju šanse: Nelson Chamisa i Emmerson Mnangagwa, nekadašnji Mugabeov saveznik

U Zimbabveu je počelo prebrojavanje glasova s prvih izbora od svrgavanja bivšeg predsjednika Roberta Mugabea nakon 37 godina vlasti. 

Birališta su zatvorena u 19 sati, a službeni rezultati moraju biti objavljeni u roku od pet dana, no vjerojatno će već u utorak biti naznaka ishoda izbora.

Glasači u Zimbabveu su birali i 210 zastupnika parlamenta i više od 9000 lokalnih vijećnika. 

- Ovi su izbori prilika bez presedana za Zimbabveance da izaberu onoga za kojeg vjeruju da im može pomoći u ekonomskom oporavku nakon desetljeća nasilne, predatorske i autoritarne vladavine bivšeg predsjednika Roberta Mugabea - navela je uoči izbora Međunarodna krizna skupina. 

Vjerodostojan rezultat je Zimbabveu od ključne važnosti za prekid sankcija, dobivanje donacija i ulaganja. 

Iako se na predsjedničkim izborima natječe 23 kandidata, samo njih dvojica imaju stvarnu mogućnost biti izabrani: Nelson Chamisa (40), mladi čelnik Pokreta za demokratsku promjenu (MCD) i Emmerson Mnangagwa (75) iz ZANU-PF-a, nekadašnji Mugabeov saveznik, koji je smatran njegovim nasljednikom.

Chamisa je ustvrdio da je Izborno povjerenstvo Zimbabvea priječilo glasovanje u urbanim područjima gdje on uživa snažnu potporu birača, no nije iznio dokaze za tu tvrdnju.

Nekoliko međunarodnih promatrača je za Reuters ocijenilo da je glasovanje teklo sporo na nekim biralištima, ali da ne izgleda da se to dogodilo namjerno.

Voditelj promatračke misije Europske unije Elmar Brok je rekao da su mnogi glasači, posebice mlađe žene, napustile redove pred biralištima frustrirane dugim čekanjem, EU još nije odlučio kako će ocijeniti glasovanje, rekao je Brok. 

- Bilo je propusta koje moramo provjeriti. Još ne znamo je li to bilo planirano ili je to pitanje loše organizacije na nekim biralištima - rekao je Brok agenciji AFP.

Dužnosnici koji su pratili izbore su rekli da dugi redovi ukazuju na veliki odziv 5,6 milijuna državljana Zimbabvea s pravom glasa.

Bivši predsjednik Mugabe, koji je u nedjelju podržao Chamisu i njegov oporbeni Pokret za demokratsku promjenu, prilikom glasovanja nije dao izjavu novinarima.

Chamisa je privukao mlade i nezaposlene frustrirane desetljećima vlasti stranke ZANU-PF.

- Pobjeda je sigurna, narod se izjasnio - rekao je Chamisa nakon što je glasovao no dodao da će pobijediti ako neće biti namještanja rezultata.

Mnangagwa iz stranke ZANU-PF je nakon glasovanja rekao da sada Zimbabve uživa demokratske slobode kakve nikada ranije nije imao.

On se smatra favoritom na izborima, no posljednje ankete su ukazivale na vrlo male razliku između njega i Chamisea.

Ukoliko niti jedna od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova drugi krug bi se trebao održati 8. rujna.

Najčitaniji članci