Obavijesti

News

Komentari 133

Predsjednik Milanović vratio Glavašu ratna odlikovanja koja mu je 2010. oduzeo Josipović

Predsjednik Milanović vratio Glavašu ratna odlikovanja  koja mu je 2010. oduzeo Josipović

Hrvatski predsjednik vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu, što je Glavašev sin Filip Glavaš pozdravio kao razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika

VIDEO

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika  Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Zoran Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36.  Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH 

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Glavaš o novom čelniku Visokog kaznenog suda: 'Referenca sam mu ja, ali to je negativna stvar'
Glavaš o novom čelniku Visokog kaznenog suda: 'Referenca sam mu ja, ali to je negativna stvar'

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića, te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

Glavaš je prozvao DORH da godinama krši Ustav i zakone
Glavaš  je prozvao DORH da godinama  krši Ustav i zakone

"Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović. no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu", izjavio  je Filip Glavaš.

"Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presuda. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni", objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje