Obavijesti

News

Komentari 464

Prigovor savjesti: U Hrvatskoj 188 liječnika ne radi pobačaje

Prigovor savjesti: U Hrvatskoj 188 liječnika ne radi pobačaje
1

Ministarstvo zdravstva poslalo nam je popis 29 bolnica u kojima se može napraviti pobačaj, ali na popisu su i neke u kojima su svi ginekolozi uložili priziv savjesti, npr. bolnica Sveti Duh

VIDEO

Od svih bolnica kojima smo poslali upit, KBC Rijeka jedina je bolnica u kojoj nitko od zaposlenih zdravstvenih radnika nije uložio priziv savjesti, i to ni na jednom odjelu i ni za koji medicinski zahvat.

Ginekolozi tamo uredno obavljaju pobačaje, radi se umjetna oplodnja, presađuju se matične stanice, cijepe se djeca, daje se anestezija... Upravo kod navedenih medicinskih zahvata liječnici i drugi zdravstveni radnici najčešće ulažu priziv savjesti. Na njega imaju pravo zahvaljujući nizu zakona iz područja zdravstva.

Abortus je najveći problem

Jedan od njih je Zakon o liječništvu, kojim se propisuje kako se liječnik zbog svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta ako se to ne kosi s pravilima struke i ako se time ne uzrokuje trajna posljedica za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. Pravo na priziv savjesti na isti je način propisan i Zakonom o sestrinstvu, Zakonom o stomatološkoj djelatnosti i Zakonom o medicinskoj oplodnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje
Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje

U Ministarstvu zdravstva tvrde da je, prema njihovim saznanjima, ukupno 188 specijalista ginekologije i opstetricije te oko 120 medicinskih sestara, odnosno primalja izrazilo priziv savjesti. Provjerili smo stanje u brojnim hrvatskim bolnicama. Na Svetom Duhu u Zagrebu 20 ginekologa uložilo je priziv, u Petrovoj bolnici njih 40 od 45, u Merkuru šest ginekologa i tri anesteziologa, i to za namjerni pobačaj, u Vinogradskoj bolnici 15 od 19 ginekologa. U Općoj bolnici Pula samo je jedan liječnik anesteziolog uložio priziv savjesti, i to za pobačaj, potvrdila je ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj

U požeškoj bolnici priziv savjesti uložilo je pet ginekologa, a u KBC-u Split 29 ginekologa od ukupno 30. U dubrovačkoj bolnici priziv savjesti uložilo je dvoje od pet liječnika, iako nam nije potvrđeno kojih su specijalizacija i za koje zahvate. U Zadru šest ginekologa i dva anesteziologa. U varaždinskoj Općoj bolnici od ukupno devet specijalista ginekologa na savjest se prizivaju dvojica, a od ukupno osam specijalizanata na savjest se priziva jedan.

- Ne obavljaju namjerne prekide trudnoće i ne žele davati abortivnu medikaciju - rekli su u Varaždinu.

U Hrvatskoj vlada nesređeno stanje po pitanju priziva savjesti. Kod nas ne postoji tijelo koje bi preispitalo tko sve ima priziv savjesti, zašto i je li njihov priziv selektivan ili nije, rekao je poznati zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić.

Po njemu, liječnici koji rade u javnim bolnicama ne bi smjeli ni imati priziv savjesti, nego bi trebali ići u privatnike.

Sve više žena ide u Sloveniju

Sukladno zakonu, bolnice su dužne pacijentima osigurati pravo na medicinski zahvat čak i onda kad svi liječnici te bolnice ulažu priziv savjesti tako da osiguraju vanjskog suradnika. Lepušić tvrdi da tu imamo problem manjih mjesta gdje je teško nešto takvo osigurati pa pacijenti onda moraju putovati u druga mjesta. Zbog brojnih prepreka za pobačaj u Hrvatskoj, potvrdio je Lepušić, sve više pacijentica odlazi na isti zahvat u Sloveniju.

'Otišla sam na pobačaj, ali ga u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti'
'Otišla sam na pobačaj, ali ga u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti'

U Brežicama se u posljednja tri mjeseca za 25 % povećao broj žena iz Hrvatske koje dolaze pobaciti. Ministar zdravstva Milan tvrdi da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika - s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka. Ali ne misle svi tako. Hrastovac Ladislav Ilčić poručio je da bolnice ne moraju osiguravati nikoga tko bi učinio pobačaj.

'Život počinje začećem'

- Hrast je u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o zaštiti života koji spaja dvije teze. Prva teza je stav struke da život počinje u trenutku začeća, a druga teza je ustavna zaštita života svakog ljudskog bića. Kad ih spojimo, dobivamo činjenicu da život treba biti zaštićen od začeća do smrti - rekao je Ilčić. Komentirao je i sve veći porast broja ginekologa koji odbijaju izvršiti pobačaj.

- Medicinska struka i znanost iz godine u godinu prezentiraju sve više dokaza da život počinje u trenutku začeća, a ginekolozi su onda prvi koji to vide. Stoga ne čudi porast broja onih koji odbijaju raditi pobačaje - zaključio je. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, smatra da treba štiti pravo na priziv savjesti.

Savjetovanje žena prije odluke o pobačaju će biti - obavezno
Savjetovanje žena prije odluke o pobačaju će biti - obavezno

- Štiteći pravo svih tih ljudi da rade u skladu sa svojom savješću – Ustav štiti i pravo svih nas o čijem se životu i zdravlju oni brinu - rekla je Markić. Dodala je da kad ginekologu na pregled dođe trudnica – on od tog trenutka ima dva pacijenta – majku i nerođeno dijete. I zato ne čudi da danas sve veći broj ginekologa koji mogu od 18. dana nakon začeća pratiti otkucaje srca nerođenog djeteta ili znaju da beba u maminu trbuhu s 10 tjedana osjeća bol - odbijaju prekinuti život tog djeteta. Ali nije porastao samo broj ginekologa koji ulažu priziv savjesti, nego ga sve češće iskazuju i anesteziolozi i primalje.

Primalje imale anketu

Primalje imaju pravo na priziv savjesti temeljem Etičkog kodeksa primalja, a Hrvatska komora primalja potvrdila nam je da su prošle godine među primaljama proveli anketu o prizivu savjesti. Ispunilo ju je 416 primalja. Njih 13,5 posto reklo je da se pozvalo na priziv savjesti na radnome mjestu. One najčešće imaju priziv savjesti kad se radi o namjernom prekidu trudnoće, medicinski potpomognutoj oplodnji, prenatalnoj dijagnostici u cilju utvrđivanja fetalnog kariotipa, uzimanju matičnih stanica, informiranju i edukaciji o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Iz Hrvatskog društva za anesteziologiju ništa nisu odgovorili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 464
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1