Obavijesti

News

Komentari 22

'Privatizacija pomorskog dobra, ograničavanje ulaska i na kraju naplata plaža! Ne dolazi u obzir'

'Privatizacija pomorskog dobra, ograničavanje ulaska i na kraju naplata plaža! Ne dolazi u obzir'

U svojem priopćenju je rekla kako se donošenjem novog Zakona olakšava devastacija pomorskog dobra te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra u svrhu 'razvoja i boljitka turizma'

VIDEO

Ivana Marković, supetarska gradonačelnica, u svojem se priopćenju osvrnula na ono što se sprema oko Zakona o pomorskom dobru, a tiče se privatizacije hrvatskih plaža, ograđivanja i naplate.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.

Smatra da kreće nova privatizacija pomorskog dobra

- Prošli su me trnci već na samom početku čitanja, a bez da sam uopće došla do prvog članka Zakona, a u kojem stoji: 'Posljedice koje će proizaći donošenjem Zakona:

Donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju se uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, stvaraju se uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru...

Pokret otoka: Ministarstvo mora produbljuje sumnju u ograničavanje plaža za javnost
Pokret otoka: Ministarstvo mora produbljuje sumnju u ograničavanje plaža za javnost

U slučaju Republike Hrvatske to, bez ikakvih drugih tumačenja, gotovo sigurno čitam kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu 'razvoja' i 'boljitka turizma' na račun 'zapošljavanja' i 'rekordnih brojki'.

U članku 7. uvodi se nevjerojatna promjena: pomorsko dobro se daje na upravljanje Vladi RH umjesto DORH-u, tj. Vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i sl.

'Daljnje čitanje zakona stvara nervozu i nelagodu'

Podsjećam vas radi se o onoj istoj Vladi kod koje je rekordan broj ministara, pomoćnika, tajnika završio u zatvoru i pod optužnicama radi pogodovanja privatnicima radi materijalne koristi i namještanja poslova na štetu RH.

Na pada nam napamet pristati na to da se naš najvredniji resurs stavi u ruke odlučivanja jedne osobe bez mehanizama kontrole. Daljnje čitanje Zakona izazivalo mi je sve veću nervozu i ogromnu nelagodu budući da se u Zakon uvode termini kao u čl.11. 'opća upotreba pomorskog dobra se može ograničiti, a iznimno isključiti na određeno vrijeme iz koncesije'.

Nekako sam sigurna da će se naći sto i jedan razlog i objašnjenje zašto bi se baš taj komad naše plaže, našeg prirodnog bogatstva trebao dati u ruke tj. 'ograničiti na određeno vrijeme' baš tom nekom investitoru. Ne dolazi u obzir! Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na to! Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova.

'Novi Zakon omogućiti će privatizaciju plaža bez problema'

Što se priča otvara, to postaje sve gora!

Umjesto da piše 'Novi zakon ONEMOGUĆITI će naplatu ulaska na plaže' tamo piše 'Neće olakšati naplatu ulaska na plaže'  što znači da a priori pretpostavlja mogućnost naplate ulaska na plaže! Prijedlog Zakona sadrži genijalnu ideju;

Hoteli koji su se prodali u privatizaciji naravno po sadašnjem Zakonu o pomorskom dobru nisu mogli kupiti plaže. Novi Zakon će im omogućiti da naše plaže ispod svojih hotela povežu u svoju 'funkcionalnu gospodarsku cjelinu', zatvore ih te naplaćuju. Mi u Supetru jako dobro znamo kako se pokušalo i pokušava plaže privatizirati, a ovaj novi Zakon će to omogućiti bez problema.

Prijedlog Zakona u čl. 88. predlaže uvođenje pojma 'morska plaža hotela, kampova i turističkih naselja' kao 'uređene morske plaže, koje su sa izgrađenim turističkim sadržajima izvan granice pomorskog dobra povezane u funkcionalnu  gospodarsku cjelinu'. 
Na ovo se nadovezuje čl.11. st.1. gdje stoji da se upotreba pomorskog dobra može ograničiti, dok se u st.2. istog članak uvodi mogućnost da se to  'ograničavanje dijela pomorskog dobra' i naplaćuje.

'Ne dolazi u obzir da pristanemo na ovo'

Slijed je jasan:

- PRIVATIZACIJA HOTELA
- POVEZIVANJE HOTELA SA PLAŽAMA
- OGRANIČAVANJE ULASKA NA PLAŽE
- NAPLATA PLAŽA

Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na ovo!- zaključila je Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa