Obavijesti

News

Komentari 19

Privatni vrtić oslobodio je sve roditelje plaćanja: 'Uz vas smo'

Privatni vrtić oslobodio je sve roditelje plaćanja: 'Uz vas smo'
1

Situacija je teška za sve, ali ako nema humanosti i suosjećanja, što nam ostaje? Nadam se da će sve ovo brzo proći, rekla nam je ravnateljica jednog privatnog dječjeg vrtića u Novom Zagrebu

VIDEO

Dragi roditelji, moja obitelj i ja kao osnivači privatnog dječjeg vrtića smatramo da se u ovoj dramatičnoj i kaotičnoj situaciji trebamo solidarizirati s roditeljima naše dječice i zato vas oslobađamo plaćanja vrtića za travanj. Ako bude prostora i mogućnosti, oslobodit ćemo vas plaćanje i nadalje. 

To je pismo dočekalo, iznenadilo pa i ganulo roditelje jednog privatnog dječjeg vrtića u Novom Zagrebu (podaci poznati redakciji), kojima se ravnateljica obratila ljudski i izravno. Bez okolišanja.

- Dugo smo pratili situaciju, mjere i odluke Vlade i Grada. Sjeli smo za stol i odlučili. Sigurnost, zdravlje i solidarnost, to je u ovom trenutku najbitnije. Situacija je teška za sve, ali ako nema humanosti i suosjećanja, što nam ostaje? Mi smo u takvoj situaciji da ćemo povući resurse nastale zahvaljujući dosadašnjem dobrom i racionalnom poslovanju. Nadam se da će sve ovo brzo proći - rekla nam je ravnateljica vrtića koji je jedan od rijetkih privatnih vrtića u Zagrebu koji je roditelje potpuno oslobodio od plaćanja. 

Od 16. ožujka kad je Zagreb zbog korona virusa proglasio izvanredne uvjete, privatni dječji vrtići u gradu našli su se u velikim problemima.

Grad Zagreb roditelje gradskih vrtića oslobodio je plaćanja, no privatni i vjerski vrtići ne posluju pod tim uvjetima, oni ne mogu samo tako otpisati mjesečne rate kao što su to učinili vrtići grada Zagreba jer od toga žive, djelom od tih mjesečnih uplata roditelja, djelom od subvencija Grada.

Subvencije koju dobivaju ovise o tome koliko je djece prisutno, sad kad su vrtići prazni, i subvencije su manje, a uz to još od roditelja ne mogu tražiti pune mjesečne rate jer djeca ne dolaze u vrtić. Mnogi privatni vrtići u Zagrebu su obiteljski posao i u ovakvoj situaciji posluju s velikim gubicima. 

'Ako Zagreb ne stane uz nas, morat ćemo zatvoriti vrtiće'
'Ako Zagreb ne stane uz nas, morat ćemo zatvoriti vrtiće'

Iz Gradskog ureda za za obrazovanje odgovorili su nam da će Grad Zagreb, kao i dosad, podržavati rad privatnih i vjerskih dječjih vrtića i da smatraju nužnim da se, uz postojeću podršku Grada Zagreba, osnivači privatnih i vjerskih dječjih vrtića uključe i u mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta.

Dodali su kako su privatnim i vjerskim vrtićima kao znak podrške u trenutnoj situaciji žurno isplatili subvencije za veljaču. 
Inicijativa Vlade za očuvanje radnih mjesta je dobar pokazatelj, ali od Grada će trebati puno više od žurnog isplaćivanja subvencije.

Odlukom Grada da roditelje gradskih vrtića oslobodi plaćanja kod mnogih je stekla dojam da su neka djeca važnija od druge, samo zato što su ih, bez obzira koji to razlog bio, roditelji upisali u privatni, a ne u gradski vrtić. 

Privatni sektor Grada Zagreba ima oko 900 zaposlenika i 5000 djece.

Mnogi privatni vrtići nemaju mogućnosti uštede dijela sredstava koja bi im pomogla u izvanrednim uvjetima poslovanja, kao što je slučaj s postojećom krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa.

Još 2013. skupština Grada Zagreba donijela je mjeru prema kojoj će privatni i vjerski vrtići biti financirani prema kriteriju prisutnog, a ne upisanog djeteta.

To je bio još samo jedan dodatan udarac privatnim i vjerskim vrtićima koji moraju imati broj zaposlenika u skladu s brojem upisane djece, a to u ljetne mjesece kad je prisutan najmanji broj djece, znači dodatne gubitke.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa