Obavijesti

News

Priveli učenika koji je istukao drugog. U školi dobio opomenu, a ravnatelj škole je ljut na nas

Priveli učenika koji je istukao drugog. U školi dobio opomenu, a ravnatelj škole je ljut na nas

24sata otkrila su i iscrpno pisala o slučaju vršnjačkog nasilja u zagrebačkoj srednjoj školi nakon čega je učenik koji je prebio drugog, priveden

VIDEO

Zagrebačka policija potvrdila je za 24sata da su maloljetnika koji je pretukao učenika 1. razreda jedne zagrebačke srednje škole priveli u službene prostorije policije. Istodobno, od izvora iz školskih krugova doznajemo da su mu izrekli opomenu pred isključenje.

Kontaktirali smo i ravnatelja navedene škole.

- Gospođo, vi uopće nemate empatije prema djeci. Vas samo zanima jesu li sankcionirani počinitelji. Djeca su primjereno kažnjena i to je sve što ću vam reći. Sve je na DORH-u i na policiji - poprilično ljutito odgovorio nam je ravnatelj zagrebačke srednje škole nakon što smo ga zvali i pitali jesu li svojeg učenika koji je pretukao drugog učenika sankcionirali.

Naime, 8. rujna je, kako smo iscrpno pisali, učenika 1. razreda jedne zagrebačke srednje škole pretukao drugi učenik iste škole. Poslije mu je prijetio, a pretučeni je učenik i od drugog učenika dobivao prijeteće poruke. Snimku premlaćivanja objavili su na Instagram profilu. Na istom je profilu, kako doznajemo, sad objavljena i snimka na kojoj isti nasilnik tuče drugog dečka.

Mučna ispovijest: Nasilnik iz škole tuče i uhodi mog sina. Ima i snimka, ali nitko ne reagira...
Mučna ispovijest: Nasilnik iz škole tuče i uhodi mog sina. Ima i snimka, ali nitko ne reagira...

Ravnatelj nam je u ponedjeljak odgovorio da će se nastavničko vijeće sastati 27. rujna (gotovo mjesec dana nakon premlaćivanja) te da će na njemu odlučiti o kaznama. Čak je napomenuo kako će tad odlučiti o tome hoće li obojicu kazniti. Pretučenog učenika nije kaznila škola, a, kako doznajemo iz školskih krugova, učenik koji ga je pretukao završio je s opomenom pred isključenje.

'Ignoriranje vršnjačkog nasilja je opasno'

Dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u razgovoru za 24sata istaknula je da na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, da takve situacije zaslužuju brzu i primjerenu reakciju nadležnih, usmjerenu pružanju zaštite žrtvi i sprečavanju daljnjeg nasilja, uključujući intervenciju prema počiniteljima. Dijete koje je izloženo nasilju treba, kaže, što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć u oporavku od traume.

- Ignoriranje vršnjačkog nasilja je opasno, a prema svakom počinitelju nasilja treba poduzeti odgovarajuće mjere - kazala nam je dječja pravobraniteljica.

U svim slučajevima vršnjačkog nasilja u školama preporučuju primjenu Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, koji obvezuje sve uključene sustave na zajedničko međuresorno i interdisciplinarno djelovanje.

To znači da o nasilju, uz roditelje djece, treba, kaže, biti obaviještena policija, centar za socijalnu skrb, a u slučaju ozljeda i zdravstveni sustav.

'Mom sinu i dalje prijete. Ovo su poruke koje je primio nakon što sam odlučila sve ispričati'
'Mom sinu i dalje prijete. Ovo su poruke koje je primio nakon što sam odlučila sve ispričati'

Dijete koje se ponaša nasilno nesretno je dijete, zato je, ističe, bitno, nakon što se pomogne djetetu koje je žrtva nasilja, da se pomogne i djetetu koje je iskazalo probleme u ponašanju, ali i djeci koja su svjedočila nasilju.

- Kad je riječ o utvrđenom nasilju među djecom, naš Ured i dalje uočava neujednačena postupanja škola. Neke primjenjuju propise, poduzimaju stručne intervencije, ostvaruju kvalitetnu međuresornu suradnju, imaju izrađen plan podrške i daljnjeg postupanja s djecom, a druge, nažalost, ne shvaćaju ozbiljnost situacije, pa su čak sklone i zataškavanju nasilja - navodi.

Svako nasilno ponašanje simptom je ugroženog razvoja djeteta, a škola je, naglašava, dužna takvo ponašanje uočiti i prepoznati rizike.

- Pojedine škole djeluju proaktivno te nakon nasilnih događaja značajno unaprijede preventivnu strategiju u skladu s utvrđenim potrebama škole, a uočili smo i to da su aktivnosti kvalitetnije u školama u kojima djeluje cjelovita stručna služba. S tim u vezi, Ured pravobraniteljice za djecu kontinuirano naglašava nužnost dovoljnog broja različitih stručnih suradnika u školama, uključujući socijalne pedagoge, te ujednačenja kvalitete preventivnih programa u školama i postupanja škola u slučajevima vršnjačkog nasilja - opisuje dječja pravobraniteljica.

UN-ov Odbor za prava djeteta upozorio je, kaže ona, Hrvatsku na važnost prevencije u borbi protiv nasilja u školama, naglasivši potrebu osvješćivanja i edukacije.

Dječja pravobraniteljica: Posebno zabrinjava nedostatak empatije kod djece koja svjedoče nasilju

- U proteklih nekoliko godina preventivna strategija škole postala je dio njezina kontinuiranog i obveznog djelovanja. Uvođenju više strukture u prevenciju pridonio je i Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama od 2020. do 2024., koji je naglasio potrebu provođenja znanstveno utemeljenih i evaluiranih programa i aktivnosti u radu s djecom, roditeljima i učiteljima - istaknula je.

Što se tiče statističkih podataka o slučajevima vršnjačkog nasilja, navodi da se iza njih, nažalost, uvijek kriju i vrlo velike "sive brojke" jer se mnogi slučajevi nasilja nikom ne prijavljuju, a posljedice na djeci ostaju ponekad i do odrasle dobi.

- Našem Uredu godišnje se prijavljuje 50-60 slučajeva vršnjačkog nasilja u školi i na drugim mjestima, no napominjemo da te prijave ne odražavaju stvarno stanje jer do nas ne dolazi svako evidentirano nasilje nego samo ono koje prijave građani, najčešće roditelji i djelatnici škola, i ono za koje saznamo iz medija - navodi nam Pirnat Dragičević.

Svi ovakvi slučajevi vršnjačkog nasilja svjedoče o tome da u cijeloj državi moramo, ističe, poboljšati preventivne programe u radu s djecom te uložiti znatno veće napore u suradnju svih resora i koordinirano postupanje - policije, škole, Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb i drugih - u provođenju prevencije, u prepoznavanju rizika za djecu i u reagiranju na sve slučajeve nasilja.

Naglasila je i problem današnjeg digitalnog vremena, zbog čega imamo sve veće razmjere nasilja putem interneta, odnosno nastavak fizičkog vršnjačkog nasilja putem interneta i društvenih mreža, što za žrtvu predstavlja dodatnu bol i uznemiravanje, odnosno novi oblik nasilja.

- Posebno zabrinjava nedostatak empatije kod djece koja svjedoče nasilju, odnosno koja kao pasivni promatrači imaju potrebu snimanja nasilnog čina. Škola, ali i cijelo društvo, trebaju zauzeti jasan stav i djeci poslati jasnu poruku kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv te da će za to uslijediti posljedice - upozorila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa