Obavijesti

News

Komentari 136

'Prošla godina bila je najgora u zadnjih 50. Jedva čekam da se birtije otvore, 101. mi se bliži!'

'Prošla godina bila je najgora u zadnjih 50. Jedva čekam da se birtije otvore, 101. mi se bliži!'

ČEKA CIJEPLJENJE Bivši predsjednik vlade Josip Manolić zbog korone i potresa nije mogao proslaviti stotu. Kaže da je 2020. bila najgora u posljednjih 50 godina

Čim bude mogućnosti, ja ću se cijepiti. Svaki normalan čovjek koji ima minimalna znanja o medicini dobro zna da je to potrebno, smatra bivši predsjednik vlade RH - Josip Manolić (100).

Kaže da je 2020. godina zbog pandemije i potresa bila najgora u posljednjih 50.

POGLEDAJTE VIDEO: Joža Manolić o 2020. godini 

Pokretanje videa ...

Kako bi se što bolje štitili od bolesti, kaže da je najvažnije zdravo jesti, a pohvalio se da jede svježe namirnice. Od korone se čuva i tako što ne izlazi, a ograničio je i posjete. To mu, kao i većini, teško pada.

- To je sad najveća stega. Zatvoreni su kafići, što je apsurd. Oni su sad glavna žrtva korone. Mislim da se tu malo pretjeralo, trebalo je imati više razumijevanja. Ako poslužuju kavu na benzinskoj pumpi, mogu i u kafićima, samo je na vrijeme trebalo uvesti reda - smatra Manolić.

Slavlje je odgodio dvaput 

Od korone dosad nije bolovao, no spriječila ga je da proslavi 100. rođendan i organizira feštu.

- Trebao sam slaviti 100. rođendan, ali sam ga morao odgoditi u dva navrata. Nisam htio nikoga ugroziti. To bi bilo neodgovorno. Slavlje mi je spriječio i zagrebački potres - kaže i smatra da je slavlje odgođeno do daljnjeg, jer ne vidi da će se situacija tako brzo vratiti u normalu.

Josip Manolić si zapjevao 'Pod brajde' za svoj stoti rođendan
Josip Manolić si zapjevao 'Pod brajde' za svoj stoti rođendan

- Čini se da neću moći proslaviti ni 101. rođendan. Mislim da će i dalje biti zabranjeni skupovi od 100 i više ljudi - kaže i dodaje kako mu je krivo što nije bilo proslave.

- To je ipak moja simbolika. Svima kojima sam čestitao Novu godinu potpisao sam se sa stogodišnjak - kaže.

Komentirao je i potrese i situaciju na Baniji te se pohvalio kako mu unuk i praunuk volontiraju.

- Važno je sad pokazati solidarnost i pomoći ljudima kojima je potrebno. Kaže da ga je zagrebački potres ipak pogodio jer je prvi put i sam doživio razorniji potres.

Potres u Skoplju 

- Svjedočio sam potresu u Skoplju i tad se naša aktiva angažirala u saniranju posljedica. Tad su najviše stradale stare građevine. To se sad dogodilo i centru Petrinje i kućama koje nisu napravljene od kvalitetnog materijala - tvrdi.

Smatra da ima istine i u tome da je nešto pošlo po krivu u obnovi.

Manolić (100): Neću produžiti vozačku! Ako nešto bude, reći će: 'Tko je starkelji dao da vozi!'
Manolić (100): Neću produžiti vozačku! Ako nešto bude, reći će: 'Tko je starkelji dao da vozi!'

- Sad dolazi na naplatu to što se štedjelo na materijalima. Odgovornost postoji, bez obzira na to kakve će posljedice biti. Svaki građevinar koji nije bio dosljedan u gradnji na svoj način nosi jednu savjest na sebi koja će ga pratiti dok je živ - smatra i dodaje kako je nekad to ipak bilo drugačije.

- Nakon potresa u Skoplju donesen je niz zakona i propisa koji su regulirali gradnju. Od tada su sve zgrade građene od armiranog betona i čelika. Tako treba i nastaviti - smatra.