Obavijesti

News

Komentari 2

Prošli tjedan fiskalizirano 15 posto više računa nego lani

Prošli tjedan fiskalizirano 15 posto više računa nego lani

U razdoblju od 14. do 20. lipnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,4 milijarde kuna, što je za 585,5 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

VIDEO

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 15 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. manja dva posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 14. do 20. lipnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,4 milijarde kuna, što je za 585,5 milijuna kuna ili 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 14 posto, na 47,7 milijuna.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 16 posto, na 29,3 milijuna, a vrijednost im je porasla za devet posto, na tri milijarde kuna.

Na što trošimo svoje plaće: Na hranu 2000 kuna mjesečno, a na režije i prijevoz čak 2400
Na što trošimo svoje plaće: Na hranu 2000 kuna mjesečno, a na režije i prijevoz čak 2400

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od jedan posto, na 6,6 milijuna, ali je istodobno vrijednost tih računa povećana za 49 posto, na 535,8 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka. Prva faza popuštanja u 2020. je počela 27. travnja (omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara), druga je uslijedila 4. svibnja (omogućen rad npr. frizerima, kozmetičarima, brijačima i sl.), a treća faza popuštanja je počela 11. svibnja (počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.).  

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka ove godine dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

Mali potrošači: 'Djeca već u dobi od 18 mjeseci raspoznaju etikete različitih brendova'
Mali potrošači: 'Djeca već u dobi od 18 mjeseci raspoznaju etikete različitih brendova'

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano sedam posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila manja za dva posto.

U odnosu na razdoblje od 14. do 20. lipnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini broj računa ostao na istoj razini, dok im je vrijednost porasla za četiri posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 33 posto, a njihov iznos za 34 posto, odnosno za 274,2 milijuna kuna.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za sedam posto

U tjednu od 14. do 20. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 7. do 13. lipnja 2021. godine, vidljivo je povećanje broja računa za pet posto, a njihovog iznosa za sedam posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa porastao za tri posto, a njihova vrijednost za četiri posto, dok je u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano 12 posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 28 posto.

Od 22. veljače do 20. lipnja vrijednost računa veća 10,8 mlrd kuna

Lanjske 25. veljače zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. U izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 20. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 21. lipnja 2020. godine, prema kojoj je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 32 posto, a njihov iznos za 23 posto ili 10,8 milijardi kuna.

Hrvati svaki dan popiju duplo više piva nego prije tri godine
Hrvati svaki dan popiju duplo više piva nego prije tri godine

U razdoblju od 22. veljače do 20. lipnja ove godine tako je izdano 676,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 58,56 milijarde kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 21. lipnja 2020. godine bilo izdano 514,1 milijun računa, ukupne vrijednosti 47,8 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 32 posto te iznos za 18 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 21 i 63 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 20. lipnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 23. lipnja pretkrizne 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za jedan posto, a rast iznosa za četiri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 46 posto, a njihove vrijednosti za 45 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca