Obavijesti

News

Komentari 294

Rimac primala 40.000 kuna od Bašića mjesečno, platio joj je i jedrenje, a Žalac gurala projekt

Rimac primala 40.000 kuna od Bašića mjesečno, platio joj je i jedrenje, a Žalac gurala projekt

Bivša državna tajnica Josipa Rimac u nezakonite poslove uključila je, sumnja Uskok, i bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, predsjednike uprava HERE i HOPS-a, pomoćnika ministra Domagoja Validžića...

VIDEO

Josipa Rimac je od studenog 2017. do 29. svibnja 2020., uz novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna mjesečno od vlasnika najvećeg vjetroparka u zemlji na lokaciji Krš-Pađene Milenka Bašić (57) , koristeći svoj položaj državne tajnice, biše saborske zastupnice i bivše gradonačelnice Knina, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja Bašićevoj tvrtki.

Tako je tijekom pregovora tvrtke s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje  vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od Gabrijele Žalac (42), s kojom je u prijateljskim odnosim, da korištenjem svog položaja ministrice te članice nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka.

Rimac tražila odobravanje kredita

Također su Rimčeva i Žalac od predsjednice uprave HBOR-a tražile da Bašićevu trgovačkom društvu odobri kredit od 130.000.000 eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita  te da za potrebe tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata  da će kredit biti odobren, a što je predsjednica uprave HBOR-a odbila učiniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na traženje Milenka Bašića i Dragana Stipića Rimčeva je učestalo kontaktirala predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) i tražila odobravanje kredita od najmanje 30.000.000 eura Bašićevoj tvrtki neovisno o ispunjavanju uvjeta kao i da banka ne inzistira na dostavi potrebne dokumentacije te da se ublaže sredstva osiguranja te da se maksimalno ubrza procedura realizacije kredita. Nakon što je trgovačko društvo zatražilo odobrenje kredita od HPB-a, Bašić je kao stvarni voditelj poslovanja  tvrtke od predsjednika uprave HPB-a zatražio odobrenje kredita od 50.000.000 eura te mu ponudio da će mu se u tom slučaju odužiti, a što je ovaj odbio učiniti.

Nacional: Rimac je Plenkiju poslala SMS za vjetroelektrane, on ju je istoga dana nazvao
Nacional: Rimac je Plenkiju poslala SMS za vjetroelektrane, on ju je istoga dana nazvao

Potom, sumnja Uskok, ponovno uskače Josipa Rimac koja je opet  kontaktirala predsjednika uprave HPB-a i tražila ubrzanje procedure isplate novca, dok je Gabrijela Žalac na njeno traženje kontaktirala predsjednicu uprave HBOR-a i tražila da se ubrza puštanje druge tranše kredita.

Bašić je, kako bi nagradio Rimčevu za radnje koje je poduzela, preko drugog trgovačkog društva dogovorio i financirao jedrenje za bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac u kolovozu 2019. u vrijednosti od najmanje 15.174 kuna.

Ona je potom kontaktirala, sumnja Uskok,  predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. Tomislava Plavšića (50) i zatražila da Bašićevoj tvrtki osigura zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu. Plavšić je to i učinio iako je znao da tvrtka ne ispunjava potrebne uvjete. Na traženje Josipe Rimac, a protivno Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom,  s tvrtkom je zaključio Ugovor o korištenju mreže vjetroelektrane iako kompanija nije dostavila dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu. Na temelju toga je zaključio i Ugovor kojim je omogućio tvrtki da bez ispunjavanja propisanih uvjeta privremeno priključi pogon vjetroelektrane na prijenosnu mrežu.

Rimac je 5 godina čuvala stare mobitele i poruke. Sad ih ima 260 tisuća. Na radost Uskoka
Rimac je 5 godina čuvala stare mobitele i poruke. Sad ih ima 260 tisuća. Na radost Uskoka

Od predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića tražila je da  tvrtki, neovisno o ispunjavanju uvjeta, osigura produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, na što je Jureković pristao iako je znao da trgovačko društvo ne ispunjava propisane uvjete te je osigurao da tvrtka zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije.

Sređivala testove za zapošljavanje

Zauzvrat je od Rimčeve zatražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, što je ova obećala učiniti. Od petoosumnjičenog Domagoja Validžića (43) je zatražila da, koristeći svoj utjecaj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kojeg uživa kao pomoćnik ministra zadužen za Upravu za energetiku, osigura donošenje odgovarajućih tumačenja kojim bi se bankama prezentiralo kako ne postoji opasnost da tvrtka izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije

Na to je Validžić pristao te je poduzeo potrebne radnje na temelju kojih je u konačnici Ministarstvo izdalo tumačenje koje je Validžić supotpisano  pri čemu u njemu nisu bile navedene sve relevantne odredbe mjerodavnog Pravilnika pa tako ni one u kojima se navode uvjeti za raskid Ugovora o otkupu električne energije sklopljenog s operatorom tržišta. Takvo tumačenje poduzeće je dostavilo navedenim bankama uz zahtjeve za produljenje roka korištenja kredita, koji im je i odobren.

Poduzetnik iz afere s Josipom Rimac na sud će kao svjedoke zvati Plenkovića i ministre
Poduzetnik iz afere s Josipom Rimac na sud će kao svjedoke zvati Plenkovića i ministre

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem  utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je Rimčeva poticala osmoosumnjičenu Editu Grubišić (63) na zlouporabu položaja i ovlasti.  Od nje je, kao v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, zatražila da za četiri osobe osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje. To je učinila tako što je preko Josipe Rimac prije provođenja testiranja dostavila tim osobama pitanja i zadatke i tako im omogućila ostvarivanje najboljeg rezultata. Nakon toga je donijela rješenja o njihovom prijemu u državnu službu u Ured državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, Ispostavi u Kninu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje