Ringwaldu 19 godina zatvora za ubojstvo Karmelina Fistanića, Pirić dobio 18, Zoloti 17 godina | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 85

Ringwaldu 19 godina zatvora za ubojstvo Karmelina Fistanića, Pirić dobio 18, Zoloti 17 godina

Ringwaldu 19 godina zatvora za ubojstvo Karmelina Fistanića, Pirić dobio 18, Zoloti 17 godina

Brutalna likvidacija izvršena je usred bijela dana,  9. studenog 2019. godine oko 13,55 sati, dok je Karmelino s djevojkom sjedio u automobilu uz Jadransku magistralu...

VIDEO

Na Županijskom sudu u Splitu danas je objavljena nepravomoćna presuda Stjepanu Ringwaldu kao prvooptuženom te Jerku Piriću i Vladi Zoloti kao drugooptuženom i trećeoptuženom kojima se posljednjih godinu dana sudilo za ubojstvo Karmelina Fistanića u Omišu. Ringwald je dobio 19 godina zatvora za ubojstvo Karmelina Fistanića, Pirić 18, Zolota 17 godina.

Sva trojica moraju platiti sudske troškove od ukupno 208 tisuća kuna i još pojedinačno svaki po 20.000 kuna paušala. U kaznu im se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Ringwald nije došao na izricanje presude.

Podsjetimo, brutalna likvidacija izvršena je usred bijela dana,  9. studenog 2019. godine oko 13,55 sati, dok je Karmelino s djevojkom sjedio u automobilu uz Jadransku magistralu. Jeli su sendviče.

Ringwald i ekipa danas očekuju presudu za ubojstvo u Omišu
Ringwald i ekipa danas očekuju presudu za ubojstvo u Omišu

Prišao im je ubojica na motociklu i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest hitaca u glavu i vrat svoje mete. 

- Mislila sam da nas je netko udario, okrenula sam glavu prema njemu. Gledao je u lijevo, a iz glave je šikljala krv. Vikala sam: 'Ljubavi, pucaju na nas!' i branila sam se da mene ne upucaju. Potom sam izašla van i tražila sam pomoć – svjedočila je o samom događaju djevojka ubijenog Verica Jukić. 

Optuženi za ubojstvo, čiji je motiv do kraja ostao nejasan, svim silama pokušavali su dokazati da oni nisu sudjelovali u nikakvoj egzekuciji pokušavajući osporiti dokaze vještaka. Na to se referirala i sutkinja Rupić tijekom obrazlaganja presude.

- Sud je očekivao puno više od obrane koja se bazirala samo na kritiziranju rada vještaka i institucija – kazala je Rupić istaknuvši kako je neosporno dokazano da se trojac udružio i dogovarao oko izvršenja zločina, što je vidljivo i po snimkama kretanja i druženja osuđenika.
Za Ringwalda je kazala kako mu je pri određivanju kazne kao olakotna okolnost uzeto što je otac dvoje djece, a kao otegotna što je ranije već osuđivan. Piriću i Zoloti kao olakotna okolnost također je uzeta u obzir obiteljska situacija, kao i to što nisu ranije osuđivani iako Zolota ima uvjetnu kaznu. Pirić je dobio godinu više od Zolote jer je, smatra sutkinja, imao i veću ulogu.

Tijekom sudskog procesa je, podsjetimo, najteatralniji među sada nepravomoćno osuđenim trojcem bio upravo Ringwald.

Za svakog svjedoka imao je kišu pitanja, a nije se libio obratiti ni žrtvinoj djevojci. 

- Cura je isprepadana. O njezinom svjedočenju ovisi moj život. Ne boj se, nitko ovdje u sudnici nije pucao na tebe – tješio ju je Ringwald dok je svjedočila. 

Ringwalda izbacili dva puta iz sudnice: Galamio je, policajac i sutkinja ga pokušali smiriti
Ringwalda izbacili dva puta iz sudnice: Galamio je, policajac i sutkinja ga pokušali smiriti

Najangažiranija među odvjetnicima bila je Doris Košta, koja je zastupala Pirića, a koja je tijekom procesa zahtijevala razne dodatne analize dokaznih materijala.

Tako je između ostalog, tijekom suđenja Košta pročitala iskaz Verice Jukić gdje je izjavila da je dio ruke ubojice koji je vidjela bio dlakav. Košta je tražila da svjedokinja u sudnici pogleda ruke optuženika i ocijeni stupanj njihove dlakavosti, što je sutkinja Ivona Rupić odbila.
- Ne želim gledati njihove ruke - promrmljala je svjedokinja.

Nakon objave presude, odvjetnica Doris Košta najavila je žalbu jer smatra da je sutkinja tijekom procesa napravila niz propusta. Kazala je i kako je njezin klijent, koji se prošli tjedan izrezao žiletom po licu i podbratku dobro, ali da je njegov potez odraz njegovog psihičkog stanja zbog cijelog postupka.
- Ja nisam kriv, niste mi dali obranu... Dajte mi dva, tri dana za obranu – pokušavao je apelirati Pirić nakon objave presude. On naime, nije iznosio obranu jer je na ročištu predviđenom za to kazao kako nije spreman jer je cijelu noć, zbog saniranja ozljeda i posjeta psihijatru, nije spavao.

Inače, sutkinji Rupić, koja je predsjedavala vijećem, nije bilo nimalo lako voditi ovaj proces i održavati mir u sudnici, posebno zbog Ringwalda koji je pred sam kraj procesa bio sve glasniji i uporniji u svojim zahtjevima i govorima. 

Više pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 85

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.