News

Komentari 18

Ringwald i ekipa danas očekuju presudu za ubojstvo u Omišu

Ringwald i ekipa danas očekuju presudu za ubojstvo u Omišu

Sutkinji Županijskog suda u Splitu, Ivoni Rupić nije bilo nimalo lako voditi ovaj proces jer je prvooptuženi Stjepan Ringwald u sudnici često izvoljevao, urlao i radio scene zbog čega je više puta izbačen s ročišta

Na Županijskom sudu u Splitu danas se očekuje objava presude Stjepanu Ringwaldu kao prvooptuženom te Jerku Piriću i Vladi Zoloti kao drugooptuženom i trećeoptuženom kojima se posljednjih godinu dana sudilo za ubojstvo Karmelina Fistanića u Omišu.

Brutalna likvidacija izvršena je usred bijela dana,  9. studenog 2019. godine oko 13,55 sati, dok je Karmelino s djevojkom sjedio u automobilu uz Jadransku magistralu. Jeli su sendviče.

Prišao im je ubojica na motociklu i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest hitaca u glavu i vrat svoje mete. 

- Mislila sam da nas je netko udario, okrenula sam glavu prema njemu. Gledao je u lijevo, a iz glave je šikljala krv. Vikala sam: 'Ljubavi, pucaju na nas!' i branila sam se da mene ne upucaju. Potom sam izašla van i tražila sam pomoć – svjedočila je o samom događaju djevojka ubijenog Verica Jukić. 

Optuženi za ubojstvo, čiji je motiv do kraja ostao nejasan, svim silama pokušavali su dokazati da oni nisu sudjelovali u nikakvoj egzekuciji pokušavajući osporiti dokaze vještaka, a najteatralniji među optuženim trojcem bio je upravo Ringwald.

Za svakog svjedoka imao je kišu pitanja, a nije se libio obratiti ni žrtvinoj djevojci. 

- Cura je isprepadana. O njezinom svjedočenju ovisi moj život. Ne boj se, nitko ovdje u sudnici nije pucao na tebe – tješio ju je Ringwald dok je svjedočila. 

Split: Suđenje Stjepanu Ringwaldu i drugima za ubojstvo Karmelina Fistanića

Najangažiranija među odvjetnicima bila je Doris Košta, koja je zastupala Pirića, a koja je tijekom procesa zahtijevala razne dodatne analize dokaznih materijala.

Tako je između ostalog, tijekom suđenja Košta pročitala iskaz Verice Jukić gdje je izjavila da je dio ruke ubojice koji je vidjela bio dlakav. Košta je tražila da svjedokinja u sudnici pogleda ruke optuženika i ocijeni stupanj njihove dlakavosti, što je sutkinja Ivona Rupić odbila.
- Ne želim gledati njihove ruke - promrmljala je svjedokinja.

Inače, sutkinji Rupić, koja je predsjedavala vijećem, nije bilo nimalo lako voditi ovaj proces i održavati mir u sudnici, posebno zbog Ringwalda koji je pred sam kraj procesa bio sve uporniji u svojim zahtjevima i govorima. 

Više puta ga je izbacivala iz sudnice jer ju je odbijao poslušati i sjesti natrag na svoje mjesto. Samo na posljednjem ročištu izbacila ga je dva puta iz sudnice, a dva puta on sam tražio da izađe. 

I on, ali i svi drugi optuženici, odnosno njihovi odvjetnici tražili su izuzeće sutkinje Rupić, što je ona odbila smatrajući da zloupotrebljavaju zakon i žele odugovlačiti s procesom.

Tražili su i izuzeće predsjednika Županijskog suda u Splitu i njegova zamjenika, državne odvjetnice Rene Laure, svih državnih odvjetnika, pa i one glavne, Zlate Hrvoj Šipek, kao i predsjednika Visokog kaznenog suda u Zagrebu te njegove zamjenice.

Ništa nije prošlo. 

Split: Suđenje Stjepanu Ringwaldu i drugima za ubojstvo Karmelina Fistanića

Na posljednjem ročištu održanog prošlog tjedna drugooptuženi Pirić stigao je sa zavojima po licu i podbratku. Pokušao se izrezati žiletom u ćeliji na splitskim Bilicama.

Proveo je noć u bolnici. Tijekom ročišta se srušio sa stolice. Kako su vještaci zaključili da je raspravno sposoban ni to nije pokolebalo sutkinju Rupić da nastavi s procesom. 

Na kraju, jedino je Zolota iznio kakvu takvu obranu rekavši kako on sa zločinom nema ništa te da bi, da je znao za dogovor o likvidaciji, sam sve prijavio policiji. 

Ringwald nije želio iznositi obranu dok nadležna tijela, za koja smatra da su trebala umjesto sutkinje donijeti odluku o njezinom izuzeću, ne donesu odluku o njegovu zahtjevu.

Pirić također nije iznosio obranu rekavši kako nije ništa spavao jer je osim u bolnici noć proveo vezan u samici te da naprosto nije u stanju. 

Najčitaniji članci