Obavijesti

News

Komentari 139

Rusija oštro: Izgon diplomata neće proći bez našeg odgovora

Rusija oštro: Izgon diplomata neće proći bez našeg odgovora
1

Protjerivanje ruskih diplomata, kojem se danas pridružila i Hrvatska, posljedica je trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji Sergeja Skripala za koje su Britanci optužili Ruse...

VIDEO

Hrvatska je donijela odluku - zajedno s 16 drugih zemalja solidarizirat će se s Velikom Britanijom i jednog ruskog diplomata proglasiti nepoželjnim. 

- Pokazujemo da ne prihvaćamo takvu vrstu napada - kazao je Plenković ne želeći otkriti ime diplomata kojeg će Hrvatska izbaciti.

Maštruko: 'Hrvatska je mogla i bez protjerivanja diplomata...'
Maštruko: 'Hrvatska je mogla i bez protjerivanja diplomata...'

Posljednje zaoštravanje odnosa s Moskvom, i to samo tjedan dana nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku, posljedica je špijunske afere koja je na jugozapadu Engleske buknula početkom ožujka kada je otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal (66).

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata
'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

Napadnuti sovjetskim nervnim otrovom

Njega i njegovu kći Juliju (33) 4. ožujka pronašli su onesviještene na klupi u gradu Salisburyju i prevezli ih u bolnicu gdje se i dalje nalaze. Dva dana kasnije, šef britanske antiterorističke policije Mark Rowley objavio je kako su napadnuti nervnim otrovom. Osim njih, u bolnici je završio i policajac koji je prvi stigao na mjesto događaja. 

Police officers stand at crime scene tape, as a tent covers a park bench on which former Russian inteligence officer Sergei Skripal, and a woman were found unconscious after they had been exposed to an unknown substance, in Salisbury

Pet dana nakon napada, vlasti su objavile kako su tragovi otrova otkriveno u restoranu i pubu u kojem su bili Sergej i Julija u trenutku napada. Svim ostalim gostima preporučeno je da operu odjeću koji su tada imali na sebi i dezinficiraju predmete. 

Britanci su odmah nakon napada prst sumnje usmjerili prema Kremlju, a da je tako, 12. ožujka potvrdila je britanska premijerka Theresa May.

- Rusija je vrlo vjerojatno odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Skripala. Taj napad je slijep i neoprezan napad na Veliku Britaniju. Tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kći Juliju je nervni agens novičok, vojne kvalitete koji proizvodi Rusija, rekla je May.

Ruski diplomati protjerani, a SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'
Ruski diplomati protjerani, a  SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": ili je riječ o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da je riječ o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka zatraživši od Kremlja da objasni kako se sve to dogodilo. 

Lavrov: Rusija će morati odgovoriti

Rusija je odmah odbacila optužbe May nazvavši ih "cirkuskom točkom i provokacijom". Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov britanske napada nazvao je "flagrantnim pokušajem obmanjivanja međunarodne javnosti na koje će Rusija morati odgovoriti". 

Rusija: Proturusku kampanju su pokrenuli SAD i Britanija
Rusija: Proturusku kampanju su pokrenuli SAD i Britanija

Sukob je sredinom ožujka dobio novu dimenziju kad su čelnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Država objavili zajedničko priopćenje kojim osuđuju kemijski napad na Skripala i za to optužuju Rusiju.

- Ovakva upotreba vojnog nervnog otrova, vrste koju je razvila Rusija, prva je upotreba zabranjenog nervnog otrova u Europi od Drugog svjetskog rata. To je napad na britansku suverenost, a bilo kakva upotreba tog spoja od strane države je jasna povreda Konvencije o kemijskom oružju, a time i međunarodnog prava. Ona prijeti sigurnosti svih nas, zaključili su.

Moskva je nedugo potom poslala oštar odgovor - protjerali su 23 britanska diplomata i zabranili rad British Councilu u Rusiji. Rekli su i da iza napad ana Skripala možda stoji upravo Velika Britanija. Korak dalje otišao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov:

- Zaključujemo da je ovo prilično bez presedana - međunarodni poslovi koji, možda, graniče s banditizmom. Što iza ovog stoji? Jesu li to britanski unutarnji problemi ili problemi vezani uz suradnju Britanije sa svojim saveznicima, ili nešto drugo? Čini se da se nas ne tiče.

Russia

Prepucavanje je nastavljeno u prošloga tjedna, u danima nakon Putinove pobjede na kojoj su mu, upravo zbog sumnji u trovanje špijuna, brojni zapadni državnici odbili čestitati. Današnje protjerivanje ruskih diplomata i SAD-a i 14 EU zemalja još je jedan način pritiska na Rusiju koji je Velika Britanija odmah pozdravila. 

- Odluka saveznika jasno pokazuje da stojimo rame uz rame kako bismo poslali najsnažniji mogući signal Rusiji da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo, priopćio je ured Therese May. 

Kći oligarha o trovanju špijuna: 'Sramota me što sam Ruskinja'
Kći oligarha o trovanju špijuna: 'Sramota me što sam Ruskinja'

Skripal dobio azil 2010.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

A still image taken from an undated video shows Sergei Skripal, a former colonel of Russia

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Rusija: Oštro ćemo odgovoriti na protjerivanje diplomata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

"Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji", stoji u priopćenju.

"Britanski saveznici...slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava".

"Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati", zaključuje se u priopćenju.

Island: Naši dužnosnici neće na Svjetsko prvenstvo u Rusiju

U svjetlu najnovije afere, Island je danas najavio kako će suspendirati sve razgovore s Rusijom na visokim raznima ate kako njihovi politički predstavnici neće gostovati na utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u lipnju ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa