Obavijesti

News

Komentari 1

Rusija se nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde

Rusija se nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde
1

Ukrajina je najavila da će u ponedjeljak pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu

Rusija nije poslala izaslanstvo na raspravu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u ponedjeljak u slučaju koji je pokrenula Ukrajina tražeći da se izda hitan nalog Moskvi da zaustavi vojnu akciju u Ukrajini.

Na početku ročišta u sudu UN-a u Haagu, mjesta za Rusku Federaciju ostala su prazna, a predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da sud "žali" zbog odluke Rusije da ne nazoči.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj nije bio dostupan za objašnjene ruskog bojkota ročišta.

Ukrajina je najavila da će u ponedjeljak pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska "posebna vojna operacija" nužna "kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

CNN objavio potresnu snimku dječaka o kojoj priča cijeli svijet
CNN objavio potresnu snimku dječaka o kojoj priča cijeli svijet

Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine, odnosno da se Rusiji naredi da odmah obustavi invaziju.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usredotočena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Dok traje uzbuna i padaju granate djevojčica iz skloništa svira ukrajinsku himnu
Dok traje uzbuna i padaju granate djevojčica iz skloništa svira ukrajinsku himnu

Prošli tjedan je izvršni odbor Međunarodne udruge znanstvenika koji se bave genocidom priopćio da je Putin "zlouporabio pojam genocida".

"Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid", rekla je predsjednica udruge Melanie O'Brien britanskoj agenciji Reuters.

>>Sve informacije o stanju u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<