News

Komentari 42

'Ruski gubici u Ukrajini popeli su se na 200.000 vojnika. Ljude koriste da iscrpe Ukrajince...'

'Ruski gubici u Ukrajini popeli su se na 200.000 vojnika. Ljude koriste da iscrpe Ukrajince...'

Veliki gubici neće odvratiti Putina od njegove ideje i zaustaviti rat. Kod kuće nema političku opoziciju, govore za NYT zapadni dužnosnici...

Broj ruskih vojnika koji su ubijeni i ranjeni u invaziji na Ukrajinu približava se 200.000, rekli su za The New York Times američki i drugi zapadni dužnosnici.

Stručnjaci naglašavaju kako je jako teško procijeniti broj žrtava te kako Moskva često umanjuje te brojke.  Najviše poginulih je u okolici Bahmuta, grada kojeg Rusi mjesecima neuspješno pokušavaju zauzeti. 

- Rusi u napad šalju vrbovane zatvorenike ili nove vojnike. Šalju ih direktno na ukrajinske položaje, što rezultira velikim brojem žrtava s ruske strane - govore za NYT američki dužnosnici.

- Veliki gubici neće odvratiti Putina od njegove ideje i zaustaviti rat. Kod kuće nema političku opoziciju - dodaju sugovornici američkog medija.

Ukrajinske gubitke također je teško procijeniti, ali bilo je dana kad su kod Bahmuta imali stotine ranjenih i ubijenih, navode američki analitičari i dužnosnici. 

Prošlog studenog američki general Mark Milley kazao je kako je više od 100.000 vojnika na svakoj strani ubijeno ili ranjeno.

- Rekao bih da je ta brojka sad značajno veća od 100.000. Ruski gubici uključuju i velik broj stradalih Wagnerovaca - rekao je prošlog mjeseca Milley.

Rusija je vrbovala do 50.000 zatvorenika koje koriste u napadima kao topovsko meso. Na tisuće njih je ubijeno i američki dužnosnici su šokirani tim brojkama. Smatraju kako Rusija plaća previsoku cijenu za Bahmut, grad koji, po njima, nema toliku stratešku vrijednost, piše NYT.

- Ruska vojska ima problem s opskrbom trupa, kao i brojne taktičke probleme. Nedostaje im teškog naoružanja i municije na bojišnici, što zamjenjuju slanjem velikog broja ljudi. Vojska im koristi Wagnerove taktike. Prvi 'val' je pun neiskusnih ljudi bez vojne obuke. Koriste ih da iscrpe ukrajinske zalihe i otkriju ukrajinske položaje - navode američki stručnjaci.

Prema brojkama Kijeva, od početka invazije 'eliminirali' su oko 130.000 ruskih vojnika.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU
 

Najčitaniji članci