Obavijesti

News

Komentari 36

Ruskinja koja je upala u eter s porukom protiv rata završila na sudu: Prijeti joj 10 dana zatvora

Ruskinja koja je upala u eter s  porukom protiv rata završila na sudu: Prijeti joj 10 dana zatvora

Ovsynnikova je prije upada u TV studio snimila video poruku u kojoj je najavila što namjerava napraviti uz poruku Rusima: ''Ne mogu nas sve uhititi''

Odvjetnik televizijske urednice, koja je jučer na ruskoj televiziji upala u program uživo s antiratnim transparentom, za CNN je potvrdio kako je policija pronašla Marinu Ovsynnikovu i odvela ju na sud u Moskvi.

Danas se na telegramu pojavila fotografija nje i odvjetnika Antona Gashinskija na moskovskom sudu.

Dmitry Zakhvatov i drugi odvjetnici pokušavali su je locirati od jučerašnjeg incidenta na ruskom Channel One kada je upala u eter s transparentom protiv rata u Ukrajini. Program je nakon toga ubrzo prekinut.

Ovsynnikova je prije upada u TV studio snimila video poruku u kojoj je najavila što namjerava napraviti uz poruku Rusima: ''Ne mogu nas sve uhititi'.

Ovsjanikova ima oca Ukrajinca i prije svojih postupaka u ponedjeljak je rekla da ju je sram što plasira laži Kremlja. Njenu hrabrost pohvalio je i predsjednik Ukrajine Zelenski.

Kako prenosi agencija AFP čeka ju suđenje, a zatim i 10 dana zatvora.

Macron ponudio pomoć ruskoj novinarki

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će njegova zemlja ponuditi pomoć ruskoj novinarki koja je prekinula informativnu emisiju na ruskoj državnoj televiziji ulaskom u studio kako bi kritizirala rat u Ukrajini.

Francuska je spremna ponuditi "konzularnu zaštitu" ruskoj novinarki, bilo u veleposlanstvu ili odobrenjem azila, rekao je Macron.

Dodao je da će to pitanje postaviti u svojem idućem telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

"Prekinite rat. Ne ratu", izvikivala je na televiziji prosvjednica, dok je voditeljica čitala vijesti. Kremlj je to njezino djelo ocijenio oblikom "huliganstva". 

"Pokrenut ćemo korake u cilju pružanja zaštite, bilo u veleposlanstvu, bilo azila, vašoj kolegici", rekao je francuski predsjednik novinarima.