Obavijesti

News

Komentari 15

Izglasani novi članovi Vlade: 'USKOK vam smjenjuje ministre, ovo je šminkanje mrtvaca'

Izglasani novi članovi Vlade: 'USKOK vam smjenjuje ministre, ovo je šminkanje mrtvaca'

Osim izglasavanja novih članova Vlade, na dnevnom redu Sabora je i glasanje o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te o izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

VIDEO

Nakon što su jučer prošli proceduru saslušanja pred saborskim odborima i "rešetanje" zastupnika, nove članove Vlade danas je potvrdio i Sabor glasanjem na plenarnoj sjednici. Tako smo dobili dva nova ministra i novu potpredsjednicu Vlade. 

Podsjetimo, Tomislav Ćorić resor gospodarstva i održivog razvoja predaje nesuđenom zagrebačkom gradonačelniku Davoru Filipoviću. Umjesto Josipa Aladrovića, koji je pod istragom DORH-a,Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike preuzima Marin Piletić, zbog kojeg Novska mora na nove izbore jer je on aktualni gradonačelnik. Novom potpredsjednicom Vlade za društvene djelatnosti postat će Anja Šimpraga, aktualna saborska zastupnica SDSS-a jer je Boris Milošević, kao i Aladrović opterećen istragom DORH-a.

PRATITE UŽIVO: Sjednica Sabora

Zanimljivo je da su Piletić i Šimpraga morali glasati sami za sebe jer su oboje zastupnici, a nakon što su prisegnuli i samim time postali članovi Vlade, odmah HDZ i SDSS moraju ponuditi zamjene za njih, koje također mora potvrditi Sabor glasanjem nakon sjednice MIP-a. 

- Tako mi pomogao sveti Josip radnik, prisežem - poručio je Piletić tijekom prisege.

Oporba nove članove nije podržala. Ona lijeva je Anji Šimpragi objasnila i zašto jučer prilikom saslušanja. Nju kao nju podržavaju, poručili su joj SDP-ovci, zastupnici Kluba Zeleno-lijevog bloka te Socijaldemokrata, ali naprosto ne mogu podržati rad ove Vlade. 

'Ovo je napravljeno samo zbog održanja trgovačke koalicije'

- Ovo je napravljeno samo zbog održanja trgovačke koalicije, a ne s nakanom da Hrvatska napravi neki iskorak i najžalosnije je što će ljudi koji se kunu u demokršćanstvo dići ruku u zrak i ozakoniti ono za što svi vidimo da ne valja. Izgubit ćemo još neko vrijeme tražeći neka druga rješenja, a ovo rješenje, dame i gospodo, nije - poručio je prije glasanja zastupnik Kluba za pravednu Hrvatsku Miroslav Škoro.

Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'
Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'

Govoreći o novoj potpredsjednici Vlade, poručio je kako stalno ima potrebe naglašavati da je Srpkinja.

- Kakve to veze ima? Kad sam ja ili bilo tko od vas izašao za ovu govornicu i rekao "ja sam Hrvat"? U čemu je problem? Dokle više govoriti da se ne želimo baviti prošlošću, da se okrenemo budućnosti, a i dalje se dijelimo na naše i vaše.  Vrijeme podjela na Hrvate i Srbe u Hrvatskoj je prošlost. Jedino ako time obrazlaže zašto je kandidatkinja, što je ustvari i točno. Ili je to po zanimanju - naglasio je dodavši kako svi oni koji su po zanimanju Srbi, Hrvati ili nešto drugo su ništa drugo nego etnobiznismeni.

'Premijer im je poručio da su ovdje privremeno kao zamjene za trenutno ozlijeđene igrače'

Predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić podsjetila je na premijerovu izjavu da su Aladrović i Milošević dobrodošli natrag u Vladu ako dokažu svoju nevinost.

- Sada to stavlja u zanimljivu poziciju čitavu tu Vladu, kao i nove ministre, tj potpredsjednicu Vlade, kojima je prvog dana premijer proučio da su ovdje privremeno, kao zamjena za trenutno ozlijeđene igrače - istaknula je naglasivši kako su još prije dvije mjeseca rekli da na rekonstrukciju Vlade ne pristaju. 

- Prikupili smo potpise za raspuštanje Sabora, ubrzat ćemo da to dođe na dnevni red. Ova šarada s Vladom, koja se iz dana u dan nastavlja, više nije samo pitanje skandala i afera nego je sada vidljivo da drugog sadržaja niti nema. Jučer sam pitala premijera kako mu se mogao dogoditi Paladina, rekao mi je "ja sam ga pitao je li imao nekakve repove, čovjek je rekao da nema pa sam ga imenovao za ministra." Dakle, ministrom se u ovoj državi postaje na "majke mi" - poručila je. 

Da bi se zaposlili u javnoj ustanovi treba donijeti potvrdu o nekažnjavanju, da se protiv vas ne vodi kazneni postupak, hrpu papira i diploma, istaknula je. 

- Ali za postati ministar dođete, kuc-kuc, i kažete "sve je u redu, ovih 60 milijuna nekretnina koje imam, ja to sve mogu opravdati" - poručila je. 

Nakon Paladine, dodala je, dolazi još jedan kapitalac - Filipović.

- Koji je jučer na dva konkretna pitanja imao odgovore koji su na razini drugog osnovne - rekla je. 

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid
Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid

Orešković: 'Dragi HDZ-ovci, uzalud držite ruku na srcu kad svira himna", Raspudić: 'Ovo je šminkanje mrtvaca'

Zastupnica Centra Dalija Orešković poručila je kako se na vlasti održava koruptivna vlast. 

- Ova Vlada nije ni domoljubna, dragi HDZ-ovci, uzalud držite ruku na srcu kad svira himna - istaknula je i poručila im da prestanu s ovom farsom. 

Mostov Nino Raspudić čestitao je svom stranačkom kolegi Nikoli Grmoji na rekonstrukciji Vlade. On je, naime, pokrenuo inicijativu za opozivom Ćorića, Aladrovića i Miloševića.

- Ovo nije rekonstrukcija nego dekriminalizacija, šminkanje mrtvaca - poručio je. 

Cirkus zbog Šimprage

Suverenist Marijan Pavliček zgrožen je činjenicom da Šimpraga postaje potpredsjednicom Vlade.

- Franjo Tuđman se okreće u grobu, nemojte glasati za nju - poručio je. 

Reagirao je šef SDP-a Peđa Grbin optuživši Pavličeka za govor mržnje. Pavliček je rekao da poštuje sve ljude bez obzira koje su nacionalnosti, ali objasnio da Šimpragu nitko ne može podržati zbog stavova o Oluji. 

Cirkus na saslušanju Šimprage, Grbin poručio Vidović - Krišto: Sramite se, kolegice, sramite!
Cirkus na saslušanju Šimprage, Grbin poručio Vidović - Krišto: Sramite se, kolegice, sramite!

- Kolegica Šimpraga je prisegnula još prije dvije godine kad je postala zastupnica - poručio mu je HDZ-ov Branko Bačić. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je pozvao zastupnike da prestanu. 

- Ovo s ljudske razine nije u redu - rekao je.

Pavliček je odgovorio da on ne vrijeđa Šimpragu, ali da od nje, kao kandidatkinje za potpredsjednicu Vlade, očekuje da poštuje državu u kojoj živi. 

'Pavliček na vjenčanju pjeva "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana..."

SDSS-ova Dragana Jeckov upitala ga je koji to ustavnopravni poredak poštuje on kad na vjenčanju pjeva "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana..."

- Nisam bio na svadbi pa ne mogu procijeniti je li to tako ili nije - rekao je Jandroković i nasmijao sabornicu. 

Tužno je i tragikomično slušati ovakve niske i uvredljive ispade Dragane Jeckov, odgovorio je Suverenist Željko Sačić.

- O Filipoviću su sve rekli glasači na lokalnim izborima u Zagrebu, mislim da će provesti svoju genijalnu ideju i napokon otkriti cjepivo za rak i da će s njim gospodarstvo procvjetati - rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. 

Nakon burnih riječi izglasali su Šimpragu sa 77 glasa za i 51 protiv. 

Nije bitno tko iz Vlade odlazi, ni tko u Vladu dolazi. Ove Vlade naprosto više ne bi smjelo biti
Nije bitno tko iz Vlade odlazi, ni tko u Vladu dolazi. Ove Vlade naprosto više  ne bi smjelo biti

Svađa vladajućih i oporbe

Prije glasanja o Filipoviću stanku je zatražio Grbin.

- Imamo zanimljivu situaciju, Filipović dolazi u Vladu ne zato što se Ćorić umorio nego zato što ga njegov kolega spominje u kaznenom postupku u aferi teškoj milijarde kune. Ćorić odlazi zbog kriminala. Filipović ulazi u Vladu iako pet godina na čelu NO-a Hrvatskih šuma nije vidio što Uprava radi, kako Uprava krši zakon. Ovo nije rekonstrukcija, ovo je posljedica isključivo rada pravosudnih tijela - naglasio je. 

HDZ-ov Bačić ga je podsjetio da Andrej Plenković u utorak postaje najdugovječniji premijer u povijesti Hrvatske. 

- U četiri godine je Ivica Račan promijenio osam ministara, druga SDP-ova Vlada, Zoran Milanović je u četiri godine promijenio devet ministara - rekao je.  

Predsjednik Sabora obratio se zastupnici Centra Marijani Puljak.

- Mislio sam da se vratio u Sabor Ivan Pernar s ovim mobitelom, mislim da je vrlo neprimjereno da se sad tu fotografiramo, od vas to nisam očekivao, mislio sam da ste ipak malo ozbiljniji - rekao je. 

Benčić je istaknula kako Bačić vrijeđa ne samo zastupnike nego i građane. 

- USKOK vam smjenjuje ministre, koje vi onda mjesecima ne možete nadomjestiti jer više nema dna po kojem se može grepsti i naći nekoga tko bi bio ministar u Vladi HDZ-a - poručila je. 

'Oporba već sad može skupljati potpise za opoziv Paladina, a tek je nedavno postao ministar'
'Oporba već sad može skupljati potpise za opoziv Paladina, a tek je nedavno postao ministar'

Račan je vodio dvije vlade i niti jedan ministar nije otišao nego u onom trenu kad je došlo do promjene vlade, istaknuo je bivši SDP.ovac, a sada Socijaldemokrat Davorko Vidović. 

-  A pogotovo niti jedan nije otišao zbog optužbi da je pljačkao i slično - rekao je. 

HDZ-ovom Josipu Boriću Benčić je poručila da razumije njegovu frustraciju. 

- Gledate ga i mislite si "pa kad može on, mogu i ja" - rekla je i nasmijala opoziciju. 

Glasanje obilježila podbadanja, navijanje za svoje, pljeskanje, stišavanje, opomene, optužbe tko je svoje zaradio, a tko krao...

Filipović je naposlijetku dobio podršku 77 zastupnika dok je 50 glasalo protiv.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović zatražila je stanku prije glasanja o Piletiću. 

- Ostat će zapamćen kao otac koji želi malo više dana za rođenje svog djeteta, a nije znao da HDZ priprema Zakon o radu kojim predviđa nula dana - rekla je dodavši kako će mu poslati nacrt Zakona o radu kojim bi radnici imali mogućnost da im nedjelje i praznici budu plaćeni. 

Bivša ministrica socijalne politike, HDZ-ova Nada Murganić poručila je kako je to laž.

Ako se netko borio za radnike, to je upravo ova Vlada, poručio je i HDZ-ov Marko Pavić, također bivši ministar rada.

- Trebali bismo ispraviti nepravdu i vratiti ga za ministra - rekla je Peović za Pavića podsjetivši na njegovu kupovinu parfema i skupocjenih poklona na račun Ministarstva. 

Orešković je spomenula Majdu Burić istaknuvši kako je upravo ona trebala postati ministricom obzirom koliko se ulizuje Plenkoviću, a Burić joj je uzvratila nazvavši je Janafovom odvjetnicom. Buku su izazvali i HSS-ov Krešo Beljak i nezavisna Marijana Petir svojom prepirkom. Glasanje su obilježila podbadanja između opozicije i pozicije, navijanje za svoje, pljeskanje, opomene, prepirkom tko je zaradio sve svoje, a tko krao trenirke i radio uređaje iz automobila....

Piletić je postao novim ministrom glasovima 77 zastupnika, dok ih je 49 bilo protiv. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.