Obavijesti

News

Komentari 148

Cirkus na saslušanju Šimprage, Grbin poručio Vidović - Krišto: Sramite se, kolegice, sramite!

Cirkus na saslušanju Šimprage, Grbin poručio Vidović - Krišto: Sramite se, kolegice, sramite!
9

Zeleno-lijevi blok i SDP su poručili kako podržavaju SDSS-ovu Anju Šimpragu koja je buduća potpredsjednica Vlade za društvenu djelatnost, no da za nju neće glasati jer naprosto ne mogu glasati za ovu Vladu

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio nove ministre svojim HDZ-ovcima, koalicijskim partnerima, a onda jučer i javnosti, danas su ih zastupnici saslušali na saborskim Odborima. 

Premijer je predstaviti svakog od njih, a potom su i oni izložili svoje programe nakon čega su ih zastupnici "izrešetali" pitanjima. 

Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena
Ćorić ide u HNB: Ostavljam ekipu... Plenković: Aladroviću i Miloševiću su vrata otvorena

Prvu je premijer predstavio na Odboru za Ustav SDSS-ovu Anju Šimpragu, koja na mjesto potpredsjednice Vlade ulazi umjesto Borisa Miloševića. 

PRATITE UŽIVO:

Potom je na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo te zaštitu okoliša i prirode predstavio Davora Filipovića kojem štafetu predaje Tomislav Ćorić. On, naime, odlazi u HNB na poziciju viceguvernera. 

PRATITE UŽIVO:

A ona su zastupnici saslušali i nasljednika Josipa Aladrovića, Marina Piletića, na zajedničkoj sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, za zdravstvo i socijalnu politiku te za obitelj, mlade i sport.

Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'
Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'

PRATITE UŽIVO:

Sabor će ih sutra na plenarnoj sjednici i izglasati. Podsjetimo, premijer je u rekonstrukciju Vlade morao zbog akcija USKOK-a i DORH-a. U nekoliko navrata je i sam priznao da tih akcija nije bilo ne bi bilo ni rekonstrukcije. Jučer je poručio Miloševiću i Aladroviću da su im vrata Vlade otvorena ukoliko dokažu da nisu krivi u postupcima u kojima ih se istražuje.

Cirkus na samom početku

Odmah na početku saslušanja Šimprage nezavisna Karolina Vidović Krišto se pobunila jer je raspored ovako zgusnut. Upozorila je da ju se onemogućuje u njezinom radu i nadzoru Vladu, što joj je kao zastupnici Ustavom propisano. 

- Ovo je vrijeđanje Sabora. Engleska kraljica kada dolazi u Parlament, poštuje taj Parlament.  Mi smo u situaciji da smo ovdje dovedeni, a za pola sata bismo trebali ispitati kandidata za ministra gospodarstva. Kako ćemo to stići, mene se onemogućuje u nadzoru Vlade - poručila je, a imala je i primjedbu na samu kandidatkinju za potpredsjednicu Vlade. 

Andrej Plenković i kandidati za ministre dolaze na sjednicu kluba zatupnika HDZ-a

- Ona ne poštuje agresiju na RH, da je srpska vojska jedina vojska u 20. stoljeću koja je počinila genocid i negira ga - poručila je. 

Šef SDP-a Peđa Grbin joj je poručio da se srami. 

- Mi se sa kolegicom Šimpragom ne moramo slagati politički, ali prozivati je da ne poštuje ustavni poredak je ispod svake razine. Na dan Jom hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid, to pokazuje tko doista narušava u ovoj prostoriji ne samo ustavni poredak nego i uvodne riječi Ustava Hrvatske. Sramite se - poručio je. 

Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid
Filipović: Nije točno da nemam iskustva u energetici. Bio sam pet mjeseci u Ini i stekao uvid

Vidović Krišto se obratila i premijeru.

- Toliko je Hrvata branilo zemlju, vi je niste branili, a sada predlažete osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Oluju - rekla je pa dobila opomenu.

'Drago mi je da će još jedna žena biti članica Vlade'

Predstavljajući Šimpragu kao Miloševićevu nasljednicu za društvene djelatnosti, premijer je istaknuo kako se radi o aktualnoj saborskoj zastupnici, potpredsjednici SDSS-a, bivšoj dožupanici Šibensko-kninskoj županiji...

- Ima podršku cijele parlamentarne većine - istaknuo je dodavši kako je po profesiji agronom te da će biti najmlađa članica Vlade.

- Drago mi je da će još jedna žena biti članica Vlade - dodao je.

Vlada ima želju da svi u Hrvatskoj žive dostojanstveno i civilizirano, naglasio je, stoga će njeno poznavanje terena biti od pomoći. 

- Od nje očekujem aktivan doprinos u koncepciji naše Vlade, a to je koncepcija HDZ-a čvrsto usidrena na desnom centru, suradnja s manjinskim zastupnicima i blokom liberalnih stranaka. Gradimo tolerantnu i uključivu Hrvatsku - poručio je. 

'Imate našu podršku, ali nećemo glasati za vas jer ne možemo podržati ovu Vladu'

Šimpraga je poručila kako joj je iznimna čast što je predložena za ovu poziciju. 

- Ljudska prava i manjinske politike jedan su od najkompleksnijih segmenata društva i moramo im posvetiti posebnu pažnju, a ova Vlada to želi i pokazati. Izvješće pučke pravobraniteljice iz 2021. govori o skupinama građana koje još uvijek nisu jednake u društvu. U razgovoru s Miloševićem sam sudjelovala u svim aktivnostima i prihvaćeni su određeni akti na Vladi. Milošević je nosio mir, a ja se nadam da ću biti netko tko će tu štafeti preuzeti za dalje, nastaviti politiku kontinuiteta u izgradnji međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti svih nas - istaknula je. 

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić, kao i Grbin su joj poručili da nju kao nju podržavaju, ali da ju na glasanju neće podržati jer jednostavno ne mogu podržati ovu Vladu. 

- Poznavajući vaš rad, dijelim s vama mnoge vrijednosti, žao mi je da nećemo moći glasati za vas jer ne možemo glasati za Vladu za koju zaista mislimo da je propala i da treba vratiti mandat građanima - rekla je Benčić.

Upitala ju je o tretmanu migranata na granicama koji nije jednak prema svim izbjeglicama.

- Postoje povjerenstva koja rade na tom planu. Sjećamo se i što se dogodilo malenoj Madini, znamo da moramo slijediti preporuke Europskog suda za ljudska prava i ja bih rekla da će ova Vlada, koliko god može, pokušati zaštiti sve te ljude na način koji bude moguć u datom trenutku i da ću ja sudjelovati u svemu tome. Imat ćete otvorena vrata da zajednički pristupimo svim tim temama - rekla je Šimpraga. 

'Zašto niste tražili ostavku osumnjičenika Jakupčića?', Filipović: 'On nije osumnjičenik'
'Zašto niste tražili ostavku osumnjičenika Jakupčića?', Filipović: 'On nije osumnjičenik'

Ovo nije rekonstrukcija Vlade, poručio je Grbin. 

- I moram uputiti tu poruku predsjedniku Vlade na odlasku. Ovo je tek prisilna zamjena koja je posljedica kaznenih postupaka i zbog toga cijelu ovu šaradu i predstavu ne možemo podržati. Bez obzira što o vama imam dobro mišljenje, uostalom bili ste naša kandidatkinja za gradonačelnicu Knina, ja ovaj prijedlog ne mogu podržati naprosto zato što ne mogu podržati rad ove Vlade - istaknuo je. 

Upitao ju je hoće li tražiti izmjenu Kaznenog zakona.

- Znate na koju izmjenu mislim i znate da će ona, ukoliko vi i stranka kojoj pripadate to zatražite, ona biti i napravljena - rekao je.

Šimpraga je poručila da ga shvaća o radu Vlade, ali da se nada da će nakon njenih postupaka promijeniti mišljenje. 

- Oko izmjena Kaznenog zakona se razumijemo, znam koje su posljedice sad, budući da nije izmijenjen, ali nadam se da ćemo svi skupa sjesti za stol i vidjeti koje je najbolje rješenje jer ova Vlada uistinu ima osjećaja i želi napraviti najbolje, kako za kažnjavanje  zabranu pozdrava Za dom spremni, tako i za neke druge stvari - odgovorila je buduća potpredsjednica Vlade.

Šimpraga: 'Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto', Pavliček: 'Nevjerojatno'

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček istaknuo je kako se nada da će se založiti kroz svoj rad da i Hrvati u Republici Srbiji dobiju približno ona prava koja imaju pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj. 

- Tu prvenstveno mislim na zajamčene mandate, kako na lokalnim, tako i na državnim razinama o kojima Hrvati u Vojvodini mogu samo sanjati - rekao je dodavši kako nisu čuli od nje osudu na plakate koji su osvanuli u Kninu, a kojima se veliča paratvorevina SAO Krajina i četničke vojvode.

Upitao ju je smatra li da se velik dio Srba '90-ih godina pobunio protiv stvaranja hrvatske države, izvršio agresiju na RH te smatra li da je operacija Oluja bila legitimna akcija HV-a kako bi se oslobodio hrvatski teritorij. 

- Što se tiče Hrvata u Vojvodini s kojima sam surađivala, sigurno je to pitanje koje ćemo zajedno morati rješavati i možda i utjecati kako da hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ima veća prava. Spomenuli ste moj rodni Knin i natpise, odnosno male plakatiće, SDSS je kao i uvijek do sada, a samim time i ja, osuđuje svaki takav čin. Policija će pregledati kamere i nadamo se da će počinitelj biti kažnjen - istaknula je Šimpraga osvrnuvši se na Oluju i naglasivši kako je svoje stavove o tome dosta puna iznosila javno. 

- Ja sam ovdje da sudjelujem u onome što budućnost donosi, da iz prošlosti samo svi zajedno naučimo. Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto, ja znam što sam ja taj dan proživljavala, ali isto tako znam, i to sam u svom govoru u Saboru 2020. rekla, što su moji rođaci i prijatelji i kolege osjećali kad su '90., '91., '92. odlazili iz Knina i drugih područja. I mislim da je tu moj stav jasan - ja volim svoje, poštujem tuđe i mislim da je to najpravednije - rekla je.  

'Ja sam pripadnica srpske manjine, toga se ne sramim, ali isto tako poštujem Hrvatsku kao svoju zemlju u kojoj sam se rodila'

Pavličeku je njezin odgovor da Oluja nije isto za Hrvate i Srbe nevjerojatan u situaciji u kojoj će ona sutra sjesti u fotelju potpredsjednice Vlade. 

- U Hrvatskoj i u svakoj državi postoji jedna službena povijest, a ona glasi da je Oluja bila vojna legitimna akcija HV-a kako bi se oslobodilo hrvatsko okupirano područje. I meni je nepojmljivo da ovakvim istupom ne možete sebi priznati da su, nažalost, pripadnici vaše zajednice '90-ih godina stali na stranu velikosrpske agresije, izvršili neviđene zločine nad hrvatskim pučanstvom i bojim se da s ovakvim stavom nećete napraviti ništa dobro - rekao je Pavliček.

Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'
Plenković o Marinu Piletiću: 'Ako se borio za pozicije HDZ-a to mu je najbolja kvalifikacija'

Šimpraga je odgovorila kako je pripadnica srpske nacionalne manjine te da se toga ne srami, ali je naglasila kako isto tako poštuje svoju zemlju Hrvatsku u kojoj je rođena, u kojoj se školovala i iz koje ne misli ići. 

- Svake godine sudjelujem na komemoraciji ubijenim u Erveniku, gdje su nastradali ljudi pripadnici hrvatskog naroda, koje su pobili pripadnici moje srpske nacionalne manjine. I samim tim vrlo dobro znam i razumijem u kakvim odnosima živimo i želim raditi na tome da prošlost konačno ostavimo i da gradimo bolju budućnost - odgovorila je Šimpraga dok joj je glas zadrhtao.

Zastupnik Kluba za pravednu Hrvatsku Miroslav Škoro također je istaknuo kako neće podržati njeno imenovanje na glasanju iz već rečenih razloga.

- Moram napomenuti da ste vi potpredsjednica hrvatske vlade, što znači da, u slučaju da se nešto ne daj Bože dogodi premijeru, vi možete danas sutra biti i netko tko vodi hrvatsku vladu - poručio je. 

Kako je Šimpraga u svom uvodnom izlaganju rekla da želi nastaviti put Borisa Miloševića. Škoro je izrazio nadu da tim putem ipak neće nastaviti. 

- Nadam se da se nećete baviti etnobiznisom nego da ćete biti stvarno potpredsjednica hrvatske vlade i da ćete raditi ovo što najavljujete i što svi želimo, a to je ostaviti prošlost i okrenuti se budućnosti - rekao je.

Pitao ju je o 20.000 hektara zemlje kontaminirane minama, što planira učiniti po tom pitanju te o pretučenom Ivanu Andrijaniću kod Vinkovaca u studenom prošle godine, slučaju koji je policija kvalificirala kao pokušaj ubojstva, u kojem se do sada nije učinilo ništa.

- Da se nešto dogodi predsjedniku Vlade, budite sigurni da sigurno neću ja preuzeti, ne morate se toga bojati. Ima tko je prvi potpredsjednik Vlade. Što se tiče razminiravanja, Vlada će raditi na tome, sredstva su osigurana, vidjet ćemo što će Ured potpredsjednika Vlade na tu temu moći pomoći, ali bit ću otvorena za sve - rekla je.

Na pitanje o pretučenom Andrijaniću nije odgovorila. 

Bolje živi nego ministar: Stan iznajmio Saboru, a prijavio se kod roditelja. I lijepo zarađuje...
Bolje živi nego ministar: Stan iznajmio Saboru, a prijavio se kod roditelja. I lijepo zarađuje...

Pupovac: 'Kad je izbio rat, Šimpraga je imala četiri godine'

Njezin šef Milorad Pupovac istaknuo je kako je Šimpraga rođena 1987. godine. 

- Kad je počeo rat u Hrvatskoj imala je četiri godine. Kada je izbjegla iz svog rodnog grada imala je osam godina. I kada netko, a ovdje je to radilo više ljudi, postavlja pitanja kako su bila postavljena, onda je to ozbiljan razlog za zabrinutost za stanje u ovom Parlamentu i ovom društvu. Da se nekoga tko je rođen u predratnim okolnostima i sama žrtva ratnih okolnosti izvrgava vrsti verbalnog nasilja i kolektivizacije krivnje nečega što ničim nije pokazala da ima opravdanje predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost - rekao je i dodao kako Šimpraga dolazi iz političkog krila koje za cilj ima mir, suživot, jednakost i pravednost.

- I neće biti pokolebana zbog onih koji je ovdje na veoma grub način nastoje obeshrabriti u poslu kojeg se prihvaća - naglasio je.

Što se tiče izmjena Kaznenog zakona, Pupovac je poručio kako ovdje sjede ljudi koji o tome mogu više govoriti nego Anja Šimpraga pa i on sam, a koji u svoje vrijeme nisu doprinijeli svojim ovlastima.

- Da smo umorni od nacionalizma, od mržnje koja dolazi od pojedinih političkih grupacija, od manipuliranja osjećajima ljudima - jesmo, ali imamo snage nastaviti dalje. Ako će sva djeca biti tretirana kao Šimpraga, ako će odgovornost pojedinih ljudi biti proširena na svu djecu koja pripadaju nekoj etničkoj ili vjerskoj grupi, mi ćemo živjeti u permanentnom stanju predrasuda, mržnje i potencijalnog rata - naglasio je.

Andrej Plenković i kandidati za ministre dolaze na sjednicu kluba zatupnika HDZ-a

HDZ-ov Krunoslav Katičić pitao ju je da li će nastaviti utabanim putem obnove potresom pogođenih područja na Banovini, ne samo u smislu građevinske obnove nego i revitalizacije. 

- I ja dolazim iz krajeva koji su na neki način zaostali, devastirani i u koje treba puno ulagati, a Banija je nešto posebno. I prije smo vidjeli da infrastruktura nije bila riješena, međutim, nakon potresa je sve ogoljeno i zato Vlada ima plan za revitalizaciju tog dijela naše zemlje. Nadam se da ću svojim doprinosom i zalaganjem zaista pomoći da se neki bitni infrastrukturni, socijalni i komunalni problemi riješe - odgovorila je Šimpraga. 

Zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin je istaknuo kako je ovo ozbiljan politički događaj.

- Ovo je jedno demokratsko postignuće RH i meni je žao što neću moći glasati za predstavnika srpske manjine kao potpredsjednika Vlade iz sasvim drugog razloga. Prvo, mala zamjerka Pupovcu, ja jesam jedan segment srpskog naroda u ovoj državi prozivao, no prema srpskoj manjini sam bio korektan i u ratu i miru - rekao je upitavši Pupovca zašto ovu ulogu nije preuzeo na sebe.

Poručio je Šimpragi kako će morati ući u problematiku srpske pravoslavne crkve. 

- A što se tiče pozdrava Za dom spremni, ostavite ga Hrvatima, ovo nije nalog, nego savjet, ima nas Hrvata koji ćemo se oko toga toliko tući da ne treba uopće srpska pomoć sa strane - rekao je. 

Predsjednica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec čestitala je Šimpragi istaknuvši kako smatra da je ovo prirodni slijed u njezinom političkom putu, ali....

- Morate znati da mi ne možemo podržati vaš izbor u ovu Vladu zato što imamo svoj stav kao opozicija prema samoj Vladi. Tu nema ideoloških spoticanja, ali mi ovog puta nećemo glasati o vama nego o Vladi u cjelini - rekla je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.