Obavijesti

News

Komentari 59

Ministar Horvat: Ovaj summit je povijesno bitan za Hrvatsku

Ministar Horvat: Ovaj summit je povijesno bitan za Hrvatsku
5

Šefovi vlada 16+1 država se sastaju jednom godišnje, a Hrvatska je odabrana za domaćina ovogodišnjeg sastanka na 7. sastanku održanom u Sofiji u srpnju 2018. Ovo je prilika i za mnoge gospodarstvenike

VIDEO

Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16+1 otvoren je u petak s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti
Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Dubrovnik: Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine u hotelu Rixos

Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: "A znamo igrati i nogomet". 

Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, "jačao veze zapada i istoka" i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini. 

Kina radi, a Hrvatska se gradi: Jesu li realna obećanja Vlade?
Kina radi, a Hrvatska se gradi: Jesu li realna obećanja Vlade?

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

"Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama", rekao je Plenković. 

Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća. 

Sredozemni prolaz u srednju Europu

Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura. 

"Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu", naglasio je Plenković okupljenima. 

Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država. 

Poduzeća te veličine "pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju", rekao je Li. 

Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je "rekordnim".

"Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati", rekao je premijer Li. 

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

"Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba", rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. 

"Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju", zaključio je kineski premijer.

Poduzetnici zadovoljni

Jedan od sudionika Poslovnog foruma '16+1', predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd., Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata. 

"Puno smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se više ugovora u budućnosti pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe", rekao je Xia.

Šef financija bugarske tvrtke "Centroida" Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima.

"Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti", rekao je Rabuhčijev.

Ministar Horvat: Povijesna važnost za Hrvatsku

Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat rekao je u petak da je kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima te da je summit 16+1 povijesno važan za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine.

"Naglasak hrvatske gospodarske politike je na poticanju inovativnosti i ulaganja za podizanje konkurentnost. Želimo kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način“, rekao je Horvat.

Dodao je kako je ohrabrujuće što je kineska gospodarska strategija prema srednjoj i istočnoj Europi komplementarna gospodarskim interesima članica inicijative "Kina +16", a tako i hrvatskim interesima.

"Osim infrastrukturnih projekata, dobru perspektivu najavljuju projekti u energetskom sektoru te ulaganja u turizmu, automobilskoj i elektroindustriji te brojni manji, ali ne manje značajni projekti. Nova ulaganja su ključ tih aktivnosti", izjavio je Horvat.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je na plenarnoj sjednici 9. poslovnog foruma 16+1 hrvatske razvojne projekte, ali i postignuća koja su plod hrvatsko-kineske suradnje.

"Za Hrvatsku je suradnja s Kinom iznimno važna. Riječ je o vodećem svjetskom gospodarstvu. S Kinom Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose, a gospodarski se sve više intenziviraju“, rekao je Butković.

Napomenuo je kako se dosadašnja suradnja uglavnom odnosi na međusobni interes u prometnoj infrastrukturi pa Hrvatska izniman naglasak stavlja na povezivanje pomorskih luka Ploče, Zadar i Rijeka.

"Većina se svjetske trgovine obavlja morskim putem, a na stanje uvozno-izvozne bilance Hrvatske znatno utječe pomorska djelatnost. Kina drži vodeću ulogu u svjetskom pomorskom prometu, ali premda je Hrvatska mala zemlja na karti svijeta, zanimljivom čini njen geografski položaj. Upravo je taj geostrateški položaj naša ključna prednost pred ostalim europskim zemljama, što je prepoznala i kineska strana“, rekao je Butković.

Poslovni forum kao trenutak istine

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je kako je, nakon niza godina pripreme, vrijeme da se sva suradnja, planovi i mogućnosti u području poduzetništva konačno dignu na višu razinu te se pokrenu i ostvare.

"HGK godišnje primi preko dvadeset delegacija iz Kine, a kroz naš ured u Šangaju često povezujemo hrvatske tvrtke s kineskim partnerima. Forum je pravi trenutak za konkretne aktivnosti i još konkretnije rezultate. Pojačajmo aktivnosti prema kineskim partnerima, ali i povežimo tvrtke šesnaest gospodarstava za nastup na trećim tržištima“, rekao je Burilović.

Na plenarnoj sjednici poslovnog foruma sudjelovali su i članica Izvršnog odbora i načelnica za Europu i Euroaziju Svjetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, direktor Ureda za razvoj trgovine Ministarstva trgovine NR Kine Wu Zhengping te zamjenik gradonačelnika Ningboa Li Guanding.

Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

Sedam ugovora

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura, zagrebački građevinski fakultet i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u ranije petak sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.

Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

"Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović.

HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.    

Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.

"Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine", istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom. 

"Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost 'domaćeg terena'. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed", istaknuo je Burilović.

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

"Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik