Obavijesti

News

Komentari 44

'SDP prihvaća veliku koaliciju jedino s građanima Hrvatske'

'SDP prihvaća veliku koaliciju jedino s građanima Hrvatske'
4

U godini koja je ispred nas, moramo građanima dokazati da smo ponovno spremni preuzeti odgovornost. Jako je bitno da u ovoj godini do izbora ponudimo rješenja za ključne probleme građana, kaže Bernardić

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je u subotu kako će građani na izborima moći birati između SDP-ove vizije progresivne Hrvatske i one konzervativne prepuštene pojedinačnim interesima vladajućih, a poručio je i kako jedina velika koalicija koju njegova stranka prihvaća je ona s hrvatskim građanima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

- Izbori su pred nama. Treba odlučiti kakvu Hrvatsku želimo. Hrvatski građani suočeni su s nikad jasnijim političkim izborom, izborom između naše vizije progresivne i uređene Hrvatske u kojoj građani i institucije rade zajedno na rješavanju najvećih razvojnih izazova i neuređene, konzervativne Hrvatske u kojoj je budućnost države i građana prepuštena pojedinačnim interesima stranke na vlasti. U konačnici, taj izbor ne čini se tako teškim, a jedina velika koalicija koju mi prihvaćamo je velika koalicija s  građanima Hrvatske - kazao je Bernardić na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

SDP u prednosti pred HDZ-om, a Zoki je popularniji od Plenkija
SDP u prednosti pred HDZ-om, a Zoki je popularniji od Plenkija

Na sjednicu je došao i izabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji za deset dana preuzima predsjedničku dužnost, kako bi zahvalio dosadašnjim stranačkim kolegama koje je i vodio deset godina, na pomoći i potpori u kampanji. Milanovićevo obraćanje članovima GO-a bilo je zatvoreno za javnost, a u ponedjeljak će, doznaje se neslužbeno, istupiti iz SDP-a, kako zakon i nalaže.

Bernardić je kazao da nakon pobjede njihova predsjedničkog kandidata nisu čekali nego su odmah krenuli u pripreme za parlamentarne izbore.

- U godini koja je ispred nas, moramo građanima dokazati da smo ponovno spremni preuzeti odgovornost. Jako je bitno da u ovoj godini do izbora ponudimo rješenja za ključne probleme građana, a zauzeli smo generalni smjer - rast životnog standarda, što uključuje rast plaća i mirovina i pravedno društvo - što znači borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa. Ono što je još važno za nas u SDP-u je reformirati zdravstveni sustav i obrazovanje - najavio je čelnik SDP-a.

Miki, dosta je! Možda je imao 6 mandata, ali u svakom i aferu...
Miki, dosta je! Možda je imao 6 mandata, ali u svakom i aferu...

Kazao je i da će prezentacijom programskih smjernica po Hrvatskoj uključiti članove stranke, simpatizere i građane u aktivno sudjelovanje u kreiranju programa koji ima za cilj ponuditi jednostavno - bolji život.

Jednakost, solidarnost, pravda i sloboda

Jednakost, solidarnost, pravda i sloboda ključna su načela hrvatske i europske socijaldemokracije, što će SDP implementirati u izgradnji dobrog društva, za poboljšanje kvalitete života i za humanije međuljudske odnose.

- Današnja je Hrvatska ispod naših ljudskih i prirodnih razvojnih potencijala. Stoga je fokus naših Programskih smjernica na ekonomskom rastu, demografskoj obnovi, demokratskom poretku i socijalnoj stabilnosti - istaknuo je Bernardić dodavši kako više nitko ne vjeruje da je sadašnja vlast, koja je proizvela krizu gospodarstva i krizu društva, sposobna provesti potrebni oporavak.

Sadašnja vlast, kaže, uporno održava gospodarski sustav koji ne daje rezultate za dobrobit pojedinca, produbljujući tako društvene nejednakosti, a dok je gospodarski rast usporen, poslovna klima loša, investicije stagniraju, niska je produktivnost i konkurentnost, robni izvoz pada i platna bilanca se opet pogoršava.

'Postoji li ijedan ministar koji nije u nekretninskoj aferi...?'
'Postoji li ijedan ministar koji nije u nekretninskoj aferi...?'

- Radnici koji su izgubili radna mjesta, potplaćeni i radnici bez plaće, svi oni koji su napustili Hrvatsku u potrazi za poslom i svi oni ugroženoga životnoga standarda kao što je to većina naših umirovljenika, od parlamentarnih izbora očekuju samo jedno, promjene - naglasio je uz napomenu da sve dok u Hrvatskoj ima nepravde, nesigurnosti i nejednakosti, SDP će biti oslonac i zaštita svima onima koji su zapostavljeni i koji teško žive.

Tri stupa izbornog programa

Najavio je da SDP u svom izbornom programu polazi od tri temeljna stupa – održivo i uključivo gospodarstvo, pravedno i solidarno društvo te učinkovite i dostupne državne institucije.

- Jednako kao što Hrvatskoj treba gospodarski oporavak, treba joj i društveni oporavak radi afirmacije do sada odbacivanih društvenih vrijednosti – rada, stvaranja, znanja, obrazovanja, izvrsnosti, odgovornosti, dijaloga, tolerancije, ljudskih prava, ravnopravnosti, nediskriminacije, solidarnosti, socijalne osjetljivosti, poštenja, uređenoga društva, pravne države i vladavine prava - naglasio je Bernardić.

SDP će, ističe, predvoditi europsku Hrvatsku, ali kao ravnopravnu članicu Europske unije. Intenzivirat ćemo i ubrzati pripreme za pristupanje Schengenu.

- Stvorit ćemo preduvjete za uvođenje eura u Hrvatskoj. Nećemo čekati, nećemo ne donositi odluke, nećemo odgađati potrebne promjene kao što smo to gledali u zadnje četiri godine. Sve potrebne promjene, politike i programe, tako nužne u našoj zemlji, pokrenut ćemo već u prvih šest mjeseci mandata nove, naše Vlade. Mi smo jedina alternativa za promjene. Mi smo promjena od lošeg političkoga, društvenoga i gospodarskoga koncepta ove vlasti - zaključio je Bernardić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu