Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
89 komentara

Šešelj i njegovi radikali htjeli prekinuti festival u Beogradu

Organizatore i sudionike festivala, koji promiče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Šešelj optužio da su na strani 'separatista', a policiju da blokira 'srpske patriote'

Foto: Srđan Ilić/Pixsell
89 komentara

Policija je u srijedu navečer u Beogradu onemogućila članove i pristaše Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja i pripadnika desničarskih organizacija da spriječe održavanje festivala Mirdita, dobar dan u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Festival je, unatoč prosvjedima, ipak otvoren, a ispred CZKD i u okolnim ulicama ostali su radikali te članovi ultranacionalističke organizacije Zavetnika, koji su pokušali ući u dvoranu Centra.

Festivala je osmišljen kao razmjena umjetničkih ideja, uz stvaranje tradicije suradnje i okupljanja, s namjerom da se pridonese trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a oko CZKD i dalje su raspoređene jake policijske snage, opremljene za razbijanje demonstracija.

NA EUROPSKO PRVENSTVO Srbija nije dozvolila ulazak kosovskoj karate reprezentaciji

Iako je policija zabranila skup radikala, dvjestotinjak članova i pristaša SRS okupilo se kasno popodne na platou ispred Hrama Svetog Save i u mimohodu krenulo ka CZKD s namjerom da spriječe održavanje festivala Mirdita, dobar dan, ali ih je u tome spriječio policijski kordon koji skupina najratobornijih radikala nije uspjela probiti.

Prosvjednicima se potom pridružio i šef SRS i zastupniku u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj i optužio organizatore i sve koji su podržali festival ili ga posjećuju da su na strani 'separatista' te da policija blokira 'srpske patriote'.

U osudi festivala, ali ne i u prosvjedu, radikalima su se pridružili konzervativci - Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri, uz ocjene da festival podupire i promiče Kosovo kao neovisnu državu.

Sofija Todorović je, u ime umjetničkih udruga i organizacija koje su idejno osmislile i organizirale festival, novinarima rekla kako prosvjednici 'koji su odlučili ovako dočekati goste nemaju legitimitet predstavljati stajalište svog naroda, te da im 'nije stalo do svoje zemlje'.

VUČIĆ: PRIVEST ĆEMO ODGOVORNE Šešeljevi radikali napali i vikali: 'Ustaše, izlazite iz naše Srbije'

Kustrim Koliqi iz prištinske organizacije Integra rekao je kako tijekom prethodna četiri izdanja festivala 'nije viđao političare na ulici' već samo policiju koja je osiguravala događaj, te da je zabrinut kada vidi predstavnike političkih stranaka koji prosvjeduju protiv 'ovako značajnog festivala za mlade', prenijela je agencija Tanjug.

Sudionici festivala iz Prištine su ranije danas imali problema i na ulasku u Srbiju, kad im je prijelazu Merdare policija detaljno kontrolirala fotografije namijenjene pratećoj izložbi festivala i nije dopustila da u Srbiju unesu tri fotografije s obilježjima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Umjetnici s Kosova, sudionici festivala Mirdita, dobar dan u Beogradu, pušteni su da uđu u Srbiju, ali im odlukom ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića nije dopušteno unošenje radova s natpisom OVK, potvrdio je MUP Srbije za TV N1.

ŠEŠELJ POTVRDIO 'Kupio sam kuću u Hrtkovcima, bit će tu mjesni odbor radikala'

U MUP-u navode da je zabrana uslijedila jer se radi 'o terorističkoj organizaciji' čija su obilježja zabranjena u Srbiji.

Zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxaj ocijenio je 'sramnim' potez srbijanske policije, a na Twitteru zatražio od srbijanske vlade da 'obustavi zlostavljanje građana Kosova' i najavio 'mjere reciprociteta'.

Festival Mirdita, dobar dan trebao bi trajati do 2. lipnja.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message