Obavijesti

News

Komentari 479

Sezona je upitna: 'Talijani otišli čim su čuli za mjere, ako odu i Slovenci, to će biti loše za nas'

Sezona je upitna: 'Talijani otišli čim su čuli za mjere, ako odu i Slovenci, to će biti loše za nas'

Odu li ovih dana i Slovenci s našeg turističkog tržišta, to će biti vrlo loše i sezona će se strmoglaviti, osobito ako slovenski primjer bude slijedila i Austrija, kaže nam predsjednik Turističke zajednice Istarske županije

VIDEO

Hrvatska je u četvrtak oborila rekord. Nažalost, negativni. Zabilježeno je čak 180 novooboljelih od korona virusa, a zbog brojki koje su sve lošije, susjedne nam države - prije svih Italija - polako zatvaraju svoja vrata.

Među novooboljelima je 115 ljudi na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru deset pacijenata.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 13-08 01:12

Jedna osoba je preminula. Četvrtak je, zbog golemog broja novih slučajeva, bio uvjerljivo najlošiji dan za Hrvatsku od početka epidemije.

Do sada je najviše zaraženih unutar 24 sata bilo 11. srpnja, i tad je registrirano 140 slučajeva. No situacija, čini se, polako izmiče kontroli, što definitivno govore brojke u posljednjih nekoliko dana. Tražio se balans između redovnog života i spašavanja turističke sezone te epidemije koja ne jenjava, no kroz nekoliko mjeseci smo od države s najboljim rezultatima i najuspješnijim protuepidemijskim mjerama došli do zemlje koja je postala nepoželjna i smatra se izvorom zaraze.

Samo 12 sati prije objave posljednjih alarmantnih rezultata o novooboljelima Italija nas je stavila na listu rizičnih zemalja, s Grčkom, Španjolskom i Maltom. Tijekom četvrtka i Slovenci su najavili kako bismo vrlo brzo mogli doći na njihovu listu nepoželjnih.

Svi koji ulaze u Italiju morat će imati negativan test na koronu ili se testirati u roku od 48 sati
Svi koji ulaze u Italiju morat će imati negativan test na koronu ili se testirati u roku od 48 sati

- Daleko više od talijanske odluke zabrinjava nas najava Slovenaca da bi Hrvatska mogla brzo doći na crvenu listu. To je onda svojevrsni polovični ‘lockdown’ i stvari bi se u tom slučaju jako zakomplicirale - kaže nam Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Jer stave li nas Slovenci na crvenu listu, to bi praktički stopiralo turizam, ali i putovanja prekograničnih radnika koji svakodnevno idu u Italiju, s obzirom na to da vjerojatno ne bi bilo ni tranzita kroz Sloveniju.

- Hrvatska bi se vrlo lako mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog velikog porasta broja zaraženih - rekao je Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19.

A “crveno” bi značilo obaveznu 14-dnevnu karantenu za sve koji dolaze iz Hrvatske.

Glasnogovornik slovenske vlade: 'Hrvatska bi se brzo mogla naći na crvenoj listi'
Glasnogovornik slovenske vlade: 'Hrvatska bi se brzo mogla naći na crvenoj listi'

Prošli put, u srpnju, kad je Hrvatska nakon nekoliko “sto-plus dana” sa zelene prebačena na žutu listu Slovenije, odmah su se telefonski čuli hrvatski i slovenski premijer. No ovaj put će to ići malo teže jer je Andrej Plenković na godišnjem odmoru u Opatiji. U kratkim hlačama i japankama teško da može rješavati stvari...

Što se Italije tiče, kako doznajemo od domaćih hotelijera, i ono malo Talijana što je bilo na našoj obali pokupilo je stvari nakon objave da je Italija uvela obavezan test za sve koji se vraćaju iz Hrvatske.

'Rekli su mi: Bella, ciao!' 

- Ovaj put imali smo samo nekoliko talijanskih gostiju. Za razliku od inače u kolovozu, kad im je ‘ferragosto’ i kad bi ih hotel bio pun! Ma istu večer samo su mi rekli ‘Bella, ciao’, odjavili se i krenuli natrag. Žurili su što prije stići prije ponoći jer su čuli da odluka vrijedi od 00.00 u noći na četvrtak - rekla nam je šefica recepcije jednog splitskog hotela.

Makar Dino Kozlevac jučer kaže da još nema nikakve provedbe novih pravila na granicama i prelazak putnika za sada još funkcionira normalno.

- Na vezi smo s našim konzulatom i očekujemo detalje o talijanskoj odluci. Za sada znamo da će Talijani koji dolaze iz zemalja što su stavljene na popis rizičnih imati neki rok da se jave svojim zdravstvenim vlastima i obave testiranje na Covid-19. Na granici testiranja neće biti. No kako će se odluke odnositi na naše državljane, prekogranične radnike i one koji transferiraju kroz Italiju, još u ovom trenutku ne znamo - kaže nam Dino Kozlevac.

Čak 180 novih slučajeva zaraze! Ovo je najgori dan za Hrvatsku od početka epidemije korone
Čak 180 novih slučajeva zaraze! Ovo je najgori dan za Hrvatsku od početka epidemije korone

U međuvremenu, objavljeno je da se talijanski državljani, koji se vraćaju iz četiri rizične zemlje, među kojima je i Hrvatska, moraju testirati na Covid-19 u roku od 48 sati.

Vrlo brzo nakon talijanske odluke o novim mjerama, to se počelo osjećati na turističkoj sezoni. Praktički iste večeri, kako doznajemo od hotelijera i malih iznajmljivača u Istri, krenula su otkazivanja rezervacija, a novih zasigurno neće ni biti - kaže nam predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Najprije su kući morali Nizozemci, a sad i Talijani...

Odu li i Slovenci, gotovo je... 

- Talijana je ove godine ionako 66 posto manje nego prethodne. No sad će se i ova 34 posto, koji su odlučili doći, sigurno u sljedećih nekoliko dana vratiti kući. Nažalost, mjera Italije usmjerena je prema državama koje su im glavni turistički konkurenti, a mi smo im, s druge strane, dali povoda za takve odluke. Naše brojke im daju za pravo da donose ovakve mjere. Da smo bili malo mudriji, i u cijeloj državi se ponašali jednako odgovorno, svega ovoga ne bi bilo. No gotovo je, sad je kasno - kaže zabrinuti Denis Ivošević i dodaje:

'Kafići i klubovi smiju raditi do ponoći, to će vrijediti 10 dana'
'Kafići i klubovi smiju raditi do ponoći, to će vrijediti 10 dana'

- Odu li ovih dana i Slovenci s našeg turističkog tržišta, to će biti vrlo loše i sezona će se strmoglaviti, osobito ako slovenski primjer bude slijedila i Austrija. Sve u svemu, ne znam što bi se moralo dogoditi da se situacija spasi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 479
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca