Obavijesti

News

Komentari 13

'Sigurno nećemo stići obraditi svo gradivo, ali zdravlje naših učenika nam je najvažnije'

'Sigurno nećemo stići obraditi svo gradivo, ali zdravlje naših učenika nam je najvažnije'
1

Srednjoškolci u Gradu Zagrebu i još nekoliko županija ovaj ponedjeljak vratili su se na nastavu u škole. Ostali će, prema epidemiološkoj situaciji u školu sljedeći ponedjeljak. Tek će se procijeniti u kakvim su zaostacima

VIDEO

Nakon puna dva mjeseca u škole su se vratili učenici srednjih škola Grada Zagreba, Ličko-senjske, te nekoliko škola Sisačko moslavačke županije, a ostali će vjerojatno pričekati do ponedjeljka. Maturanti u svim županijama osim Istarske, podsjetimo, već idu na nastavu u škole.

Kako nam je odgovorila Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu, ovaj prvi dan u njihovoj je školi u ovome polugodištu protekao je u najboljem redu.

- Svi su sretni da su u školi, i razredi i profesori. Držimo se već ustaljenih epidemioloških mjera. Radni dani se nisu gubili tako da će se gradivo stići obraditi, druga je stvar koliko je to na razini prijašnjih godina - ističe ona. 

Njezin kolega, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, Sebastian Šujević, ističe kako bi volio da su se svi učenici vratili u školu. 

- Svrha škole je da se ona ispuni i da se nastava održava licem u lice, ali shvaćamo da trenutno nema mogućnosti te se nadamo boljoj epidemiološkoj situaciji kako bi se svi učenici vratili u škole. Škola je prazna bez učenika - rekao je Šujević.

Srednjoškolci u Zagrebu i Ličko-senjskoj se danas vratili u škole
Srednjoškolci u Zagrebu i Ličko-senjskoj se danas vratili u škole

Veliki nedostatak nastavnika

Što se tiče gradiva u gimnaziji koje učenici trebaju odraditi u ovoj školskoj godini, ravnatelj je objasnio kako je nerealno očekivati kako će se uspjeti odraditi sve.

- Nerealno je očekivati da će se sve uspjeti odraditi, pogotovo zbog nastave na daljinu, ali trebamo se prilagoditi situaciji. Kada bude bilo potrebno gledat ćemo načine  na koje ćemo nadoknaditi izgubljeno. Znanje djece je bitno, ali trebamo sagledati sve segmente i prvenstveno gledati na zdravlje djece - ističe on.

Još jedan dugogodišnji problem u školama posebno je eskalirao tijekom ove pandemije. To je nedostatak nastavnika, a pronalaženje zamjena ravnateljima je postalo gotovo nemoguća misija.

- Imamo problema s nedostatkom nastavnika, gotovo je nemoguće naći nekoga iz predmeta matematika, fizika, informatika, biologija, kemija… Osim ako je puna satnica na neodređeno, a i tada nije lako. To je velik problem koji će u budućnosti biti još veći (sve dok su plaće u školama ovakve kakve jesu) - kazala nam je ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Zasad, kako saznajemo, nema ni službenih zahtjeva prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja za produljenjem nastavne godine zbog nadoknađivanja gradiva. 

Što se tiče Grada Zagreba, iz Gradskog ureda za obrazovanje izvijestili su nas kako je s ponedjeljkom u osnovnim i srednjim školama tri učenika učenika i 13 djelatnika manje pozitivnih na koronavirus,  no što je to bilo prvi dan drugog polugodišta, 18. siječnja 2021.

- Grad Zagreb u svakodnevnoj je komunikaciji sa školama, lokalnim stožerom, epidemiološkim službama i resornim ministarstvom te će se eventualne izmjene u organizaciji rada pojedine škole, odnosno nastavi pojedinog razrednog odjela škole, donositi sukladno uputama i preporukama nadležnih epidemioloških službi - navodi se u priopćenju. 

U Hrvatskoj još 71 slučaj korone, testirali 2199. Umrlo je 29 ljudi
U Hrvatskoj još 71 slučaj korone, testirali 2199. Umrlo je 29 ljudi

Zasad neće biti testiranja učenika u Zagrebu

Pitali smo hoće li uskoro biti novih testiranja na koronavirus među učenicima.

- Na današnji je dan u osnovnim i srednjim školama gotovo deset puta manji broj aktivnih slučajeva zaraze i samoizolacije nego što je to bio slučaj potkraj studenog i u prvom tjednu prosinca 2020. godine kad je i provedeno prvo istraživanje učestalosti virusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba. Grad Zagreb, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, resornim ministarstvom te Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada svakodnevno prati razvoj epidemiološke situacije, kako u općoj populaciji, tako i u školama, te će, u slučaju značajnijeg porasta broja aktivnih slučajeva biti razmotreno ponovno provođenje testiranja prevalencije virusa među učenicima i djelatnicima škola - odgovoreno je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca