News

Komentari 22

Šikić: Provedite blagdane u obitelji, ne odlazite u posjete

Šikić: Provedite blagdane u  obitelji, ne odlazite u posjete

Možemo reći da u ovom stupnju epidemije s ovolikim brojem oboljelih, nemamo istaknuta žarišta, nego je lokalna transmisija velika, virus se širi horizontalno s jedne osobe na drugu

Mogu reći da ovih dana bilježimo stabilne brojeve, ne bilježimo dodatni rast. Ove nove mjere sigurno su donijele učinke i nadamo se da će taj stabilni trend ostati i da ćemo bilježiti i daljnji pad. No, to sve ovisi o nama samima, o našem ponašanju, rekla je za RTL Sandra Šikić zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

POGLEDAJTE VIDEO

U Hrvatskoj je danas od posljedica korona virusa preminulo 92 ljudi, Šikić objašnjava trebali nas to zabrinjavati:

- Danas imamo najveći broj preminulih i sućut svim obiteljima koji su nekoga izgubili. No, što je veći broj oboljelih onda su i teže kliničke slike, a samim time i najgori ishodi. 

- Možemo reći da u ovom stupnju epidemije s ovolikim brojem oboljelih, nemamo istaknuta žarišta, nego je lokalna transmisija velika, virus se širi horizontalno s jedne osobe na drugu stoga su naročito potrebne ove mjere distance, nošenje maski - dodaje.

Na pitanje je li prokuženost na visokoj razini kaže kako se ne bi baš usudila to reći. Prevalencija u populaciji je niska, napominje, moramo dočekati cjepivo moramo dočekati cjepivo koji je jedini pravi alat da suzbijemo ovu epidemiju do kraja.

S obzirom na to da dolaze blagdani, planirate li neka dodatna ograničenja što se tiče okupljanja?

- Pričekat ćemo kraj ovog tjedna Nacionalni stožer najavio je strože mjere, koje će se onda primjenjivati i u gradu Zagrebu. A s obzirom na predstojeće blagdane, Novu godinu apeliramo na ljude da to odrade u najužem krugu obitelji, da se ne posjećuju i da tu dozu opreza unesu i u taj dio života.

Nova žičara na sljemenu će uskoro krenuti u pogon, a Snježnu kraljicu, ovaj put s novim uputama, očekujemo nakon nove godine.

- Što se tiče Snježne kraljice za profesionalno skijanje vrijede preporuke kao i za sva profesionalna sportska natjecanja koja će se strogo poštivati - rekla je.

- Što se tiče žičare sigurna sam da će se uvesti sve epidemiološke mjere predostrožnosti da se taj dio odradi uz minimalni rizik - dodaje Šikić.

Kada neće biti testiranja za blagdane?

- Za Božić i Novu godinu. Od početka epidemije to će biti prvi put da neće raditi drive in za uzimanje briseva, znači 25. prosinca i 1. siječnja, ali  naši djelatnici će uobičajeno dežurati samo se uzimanje briseva neće biti moguće - zaključuje zamjenica ravnatelja.

Najčitaniji članci