Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Silom htjeli osnovati Baskiju: ETA najavila svoje raspuštanje

ETA, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Većinu svojih bombaških napada usmjeravala je protiv Španjolske

Basque language newspaper Berria displays a photograph with the symbol of armed Basque separatists ETA following groups apology, in Bilbao
Foto: VINCENT WEST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Baskijska separatistička organizacija ETA, koja je oružanim putem htjela stvoriti državu Baskiju, najavila je svoje definitivno raspuštanje u pismu kojeg je u srijedu objavilo više medija.

"ETA je odlučila završiti svoj povijesni ciklus te prekinuti svoju funkciju. Slijedom toga, ETA je potpuno raspustila sve svoje strukture ", navedeno je u pismu označenim s datumom 16. travnja. Pismo je bilo upućeno raznim baskijskim organizacijama nakon čega su ga objavili mediji.

REUTERS Poznati bombaš ETA-e je slobodan nakon 21 godine

Prije dva tjedna je baskijska javna televizija ETB najavila konačno raspuštanje ETA-e koje bi moglo biti formalizirano iduću subotu 5. svibnja. ETA, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Većinu svojih bombaških napada usmjeravala je protiv Španjolske, a posljednjih godina je više  njenih članova uhićeno u Francuskoj u zajedničkim operacijama policija dvaju država.

ETA se nalazi na popisu terorističkih skupina u EU. Oružanu borbu prekinula je 2011. a oružje predala u travnju 2017. no nije se raspustila. Skupina je ranije priopćila kako će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanjem nezavisnosti pokrajine s oko 2,2 milijuna stanovnika.

A woman walks past a mural depicting the serpent and axe emblem of armed Basque separatists ETA in Bermeo 50 GODINA BORBE ETA predaje oružje: Prestaju postojati kao oružana skupina

"Inicijativa novog političkog ciklusa počela je 2010. Ovo je nova prilika za konačni prekid konflikta i izgradnju budućnosti u kojoj će svi sudjelovati. Godine sukoba ostavile su duboke rane te je potrebno pronaći odgovarajući lijek", stoji u pismu.

Idući vikend bi u francuskom dijelu Baskije trebao biti organiziran program kojim bi formalno trebala prestati postojati ETA. U travnju prošle godine ondje je bilo organizirano okupljanje više tisuća ljudi nakon što je skupina preko posrednika otkrila francuskoj policiji skriveno oružje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message