Obavijesti

News

Komentari 68

'Pitao nas je gdje mu je nogica, njegov korak bit će nagrada...'

'Pitao nas je gdje mu je nogica, njegov korak bit će nagrada...'
5

Kontrolni pregled je pokazao da su sve kosti na svome mjestu. Rade mu protezu. Nakon dva mjeseca maleni Šimun iz Županje opet uživa u kupanju, a od danas kreće s fizikalnim terapijama...

VIDEO

Jutro nakon što su mu skinuli gipsiće Šimun nas je pitao: “Gdje je nogica?”. Nismo ni slutili da će ovako brzo postaviti ovo teško pitanje. Nismo bili spremni dati mu pravi odgovor. Znali smo da će i to doći na red, ali nikako da će ga postaviti s nepune dvije godine.

Rekla nam je to majka superdječaka iz Županje, Martina Stojanović, koja je sa suprugom i sinom, uz pomoć dobrih ljudi, otišla u priznatu američku kliniku dr. Drora Paleya na Floridi po “Šimunov prvi korak”.

Od operacije je prošlo šest tjedana. Već petu noć Šimun je spavao bez lijekova za bolove i prespavao je cijelu noć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sad svi pune baterije za dalje. 

Igrači Dinama: Šimune, budi hrabar, ova pobjeda je za tebe!
Igrači Dinama: Šimune, budi hrabar, ova pobjeda je za tebe!

- Kad su mu skinuli gips, Šimun je bio iznenađen i fasciniran svojim nogicama. Stalno ih  dodiruje. Odmah su mu uzeli mjere za njegovu protezu. Šimun je bio uznemiren i uplašen, jer mu je valjda već pomalo dosta liječnika. Tad smo mu rekli da će novu nogicu dobiti za rođendan. Od tada više nije pitao za nju i preostalih pola sata je mirno i bez ijedne suze gledao kako rade odljeve. Lavovski je sve to pregrizao i ‘odradio’ - ponosna je majka na svojega dječaka, koji će 13. studenog napuniti dvije godine.

“Nova nogica” ipak neće stići do rođendana, jer su protetičarima potrebna četiri tjedna kako bi odradili posao.  

- Njegov korak je naša najveća nagrada i smisao života. Njegov korak bit će za Šimuna i sve nas najljepši poklon za sve buduće njegove, ali i naše rođendane - rekla nam je Martina Stojanović, majka dječaka koji je rođen s mnogim malformacijama kostiju u kukovima i nogama te se kretao pužući. 

'Mirno i bez ijedne suze gledao je pola sata kako rade odljeve za protezu. Fasciniran je nogicama i stalno ih dodiruje...'

Lijeva nogica bila mu je sasvim nefunkcionalna i često mu je smetala u kretanju, ali ovaj maleni dječak mislio je da to baš tako treba biti.

Iza malog Šimuna sad su devetosatna operacija, strašni bolovi, ali i gips zbog kojeg nije mogao uživati u onom što najviše voli. 

- Za sada je najveća sreća što nakon gotovo dva mjeseca opet može u vodu! Uistinu uživa i kupa se dva-tri puta dnevno. Zadovoljan je i nema bolove, a to je sad najbitnije. Doktori su prezadovoljni operacijom i tijekom oporavka - priča nam Martina. 

Od danas maleni Šimun počinje s fizikalnim terapijama, koje će u početku biti lagane, a kasnije će se njihov intenzitet pojačavati kako bi se podignuo tonus mišića i olakšala buduća prilagodba na protezu.

- On se sad kreće puzanjem i jedva ga sustignemo koliko je brz i okretan. Niti mi sami nismo mogli vjerovati da će se on tako dobro i brzo prilagoditi novonastaloj promjeni - ispričala nam je majka.

'Bolovi su strašni, ali Šimun će hodati nakon teške operacije...'
'Bolovi su strašni, ali Šimun će hodati nakon teške operacije...'

Šimunu na Floridi, nastavlja, nedostaju braća Tomislav i Noa, bake i djedovi, ali i ostala obitelj i prijatelji, iako su s njima svakodnevno u kontaktu. 

- Često se sjeti Hrvatske i traži da mu na mobitelu pokažemo stare snimke. Tata danas odlazi za Hrvatsku, a Šimun je već došao na ideju da ga strpa u kofer i poveze kući u Županju. Ovih šest tjedana su bili uistinu teški, više psihički nego fizički - priča nam majka Martina. 

Šimun je rođen bez 25 kostiju u nogama, a prije operacije nije imao koljeno ni kuk, ima i spinu bifidu, zapetljanje živaca kralježnice. Majka Martina kaže da im je plan posjetiti dječju kliniku za spinu bifidu u Orlandu, jer su dobili preporuke drugih roditelja koji imaju djecu sa spinom bifidom kako tamo mogu potražiti vrhunsko stručno mišljenje i dobiti dijagnostiku za Šimunov problem koji ostaje i nakon ove operacije. Riječ je o prekomjerno aktivnom neurogenome mjehuru zbog kojeg ga moraju kateterizirati, a tu su i problemi s probavom i stolicom.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

01:56

U Hrvatskoj, napominje Martina, nažalost, nemamo takvu kliniku, a djece rođene s takvim poremećajima nema puno. 

- I sami smo se prvi put susreli s ovim dijagnozama po Šimunovu rođenju. Što ona nosi sa sobom doznali smo od drugih roditelja, literature i raznih grupa podrške. U većini slučajeva, djeca s ovim tipom spine bifide nisu u mogućnosti hodati jer su im donji ekstremiteti oduzeti zbog prekida živčane strukture. Mi imamo ‘sreću u nesreći’ pa se za Šimuna pronašao modalitet da stane na svoje noge - kaže Martina i poručuje kako sad nastavljaju borbu - još jači, hrabriji i uporniji. 

Nakon operacije od devet sati: 'Naš Šimun je heroj, hodat će!'
Nakon operacije od devet sati: 'Naš Šimun je heroj, hodat će!'

- Često se suprug i ja prisjetimo prvih dana, kad sam rodila Šimuna. Tad smo se međusobno tješili da ćemo ga odvesti i na kraj svijeta, samo da mu nađemo pomoć. I evo nas! Došli smo gotovo na kraj svijeta po taj prvi korak. Bog je uz nas i za oko četiri mjeseca vraćamo se u našu Hrvatsku trčeći u zagrljaj najmilijima koji nas željno iščekuju - zaključila je Martina Stojanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti