Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

Sin je zbunjen: Netko uzgaja povrće na grobu njegove majke

Na grobu Elvire Economou Babić u Valpovu netko je zasadio povrće i redovito ga održava. Njezin sin, koji već neko vrijeme nije bio na grobu, ne zna tko je posadio niknulo bilje, a grobari ‘šute’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
136 komentara

Na malom komadu zemlje u dužini od svega metar i pol uredno je, u gredicama, kako je to već običaj u Slavoniji, posađeno mlado povrće. U prvom redu cikla, drugom mladi luk, potom rotkvice, mrkva, mlada salata, potom opet luk, rotkvice i cikla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Valpovo - na grobu, umjesto lampiona i cvijeća, zasađeno mlado povrće Reporter: Danijela Mikola

Posted by 24sata on Wednesday, June 7, 2017

Netko je velikom pažnjom iskusnog vrtlara sve lijepo poredao, pazio na raspored, iskorovio i iščupao travu, a po tragovima vode vidljivo je da se povrće i svakodnevno zalijeva. Sve je lijepo uokvireno malom, nedavno zasađenom živicom. Bio bi to baš simpatičan mali vrt da nije jednog detalja - radi se o grobnome mjestu na Gradskom groblju u Valpovu, u kojemu je 1987. pokopana žena koja se zvala Elvira Economou Babić.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pomalo bizaran vrt nije ni na skrovitome mjestu jer je to zapravo jedan od prvih grobova koji se nalazi u dijelu groblja gdje su moderne, kamene i mramorne grobnice. Od cvijeća na njemu nalazi se jedino ruža koja je bez cvjetova i čije su grane obujmile starinski željezni križ.

Uprava tvrtke Urbanizam d.o.o., koja upravlja grobljem, nije bila voljna dati imena onih koji sad, nakon smrti pokojnice, upravljaju tim grobom, jer to ne smiju po zakonu, no mještani Valpova su znali kome on pripada s obzirom na to da su supružnici Economou Babić bili dobro poznati u svojemu mjestu tijekom života.

Elvira je bila povučena domaćica, a njezin sad već također preminuli suprug vrhunski arhitekt podrijetlom iz Grčke koji je zidao crkve diljem Europe. Nakon što su se upoznali i vjenčali u Grčkoj, doselili su se u Hrvatsku, u kojoj je gospodin Economou jako volio biti. Povremeno je zbunjivao Valpovčane jer je svojim automobilom često znao voziti lijevom stranom ceste, pa su ga po tome mnogi i zapamtili. Iako je za pretpostaviti da grob sad uređuju njihova djeca, sin i kći, jedno od njih nije uopće znalo da na grobu njihove majke, umjesto cvijeća, raste povrće.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Nisam bio na majčinu grobu dugo. Baš ste me iznenadili tom pričom. Pa o kakvom je povrću riječ?! Jel’ to možda samoniklo? Mislim, ja to nisam zasadio, ne znam je li možda sestra. Premda ne vidim zašto bi ona, a sigurno bi mi i rekla da je to učinila - zbunjen je bio Sebastijan Babić dodavši kako će otići na groblje to vidjeti.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bilo kako bilo, onaj tko “uređuje” grob pokojne Elvire čini to gotovo svakodnevno posljednjih dva ili tri tjedna, jer upravo je toliko “staro” zasađeno povrće koje, zahvaljujući redovitom zalijevanju, i lijepo napreduje.

U koju svrhu će ono biti iskorišteno jednom kad izraste i da plodove, ostaje vidjeti.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message