Obavijesti

News

Komentari 5

'Sinovi i kćeri Neretve' izlaze na ulicu: Žele bolje zdravstvo

Stanovnici doline Neretve nemaju zdravstvenu skrb kako Ustav RH nalaže, niti su ravnopravni kao ostali stanovnici Republike Hrvatske, napisali su u otvorenom pismu

VIDEO

Građanska inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" još jednom poziva građane na prosvjed zbog nedovoljne zdravstvene zaštite u dolini Neretve, a planiraju zatvoriti magistralu, odnosno D8 kod Opuzena na 12 sati, u subotu 1. lipnja.

O planiranom prosvjedu "Trubi za život" i svom nezadovoljstvu obavijestili su otvorenim pismom predsjednicu Republike, Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića te ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

- Stanovnici doline Neretve nemaju zdravstvenu skrb kako Ustav RH nalaže, niti su ravnopravni kao ostali stanovnici Republike Hrvatske. Stanovnici doline Neretve do prve bolnice imaju 100 kilometara (Dubrovnik), do druge 110 kilometara (Split) te nisu u zlatnom satu kada treba spašavati život, a da ne spominjemo granice i ljetne gužve. Postojeće medicinske ustanove nisu opremljene sukladno važećim zakonima (...) Žene u dolini Neretve su sukraćene za ginekološku sigurnost te se na taj način ugrožava zdravlje beba - stoji među ostalim u pismu predsjednici Grabar Kitarović obavještavajući ju, kako stoji u dopisu, "da koriste svoje zakonsko pravo na građanski neposluh".

Zahtjevaju da se počne raditi na županijskoj bolnici od regionalnog značaja, da se uspostavi helikopterska služba, da se adekvatno opremi Dom zdravlja Metković i poveže s hitnom teda se počne stipendiranje mladog medicinskog kadra. Ukoliko ne dobiju odgovor u roku od 10 dana, blokirat će prometnicu, a planiraju i buduće blokade od 24, i potom, ako treba, na 48 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozivamo vozače da budu strpljivi i da nas podrže. Vozači su nam dali podršku prošli put, nadam se da će i ovaj put biti tako. Ovo se tiče i njih jer ako dožive prometnu nesreću u dolini Neretve nema im tko pomoći, nema dodatnih medicinskih timova tijekom ljeta – kazao nam je Ivo Matičević iz građanske inicijative nadajući se da do prosvjeda ipak neće doći pozivajući nadležne na razum jer smo turistička zemlja, a sezona se već zahuktala.

Podsjetimo, inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" okupila se nakon smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića krajem prošle godine kada je na vidjelo izašlo koja sve oprema nedostaje u Domu zdravlja Metković i na koji uopće način funkcionira zdravstveni sustav u dolini Neretve.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina