Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

'Sinovi i kćeri Neretve' izlaze na ulicu: Žele bolje zdravstvo

Stanovnici doline Neretve nemaju zdravstvenu skrb kako Ustav RH nalaže, niti su ravnopravni kao ostali stanovnici Republike Hrvatske, napisali su u otvorenom pismu

5 komentara

Građanska inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" još jednom poziva građane na prosvjed zbog nedovoljne zdravstvene zaštite u dolini Neretve, a planiraju zatvoriti magistralu, odnosno D8 kod Opuzena na 12 sati, u subotu 1. lipnja.

O planiranom prosvjedu "Trubi za život" i svom nezadovoljstvu obavijestili su otvorenim pismom predsjednicu Republike, Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića te ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

- Stanovnici doline Neretve nemaju zdravstvenu skrb kako Ustav RH nalaže, niti su ravnopravni kao ostali stanovnici Republike Hrvatske. Stanovnici doline Neretve do prve bolnice imaju 100 kilometara (Dubrovnik), do druge 110 kilometara (Split) te nisu u zlatnom satu kada treba spašavati život, a da ne spominjemo granice i ljetne gužve. Postojeće medicinske ustanove nisu opremljene sukladno važećim zakonima (...) Žene u dolini Neretve su sukraćene za ginekološku sigurnost te se na taj način ugrožava zdravlje beba - stoji među ostalim u pismu predsjednici Grabar Kitarović obavještavajući ju, kako stoji u dopisu, "da koriste svoje zakonsko pravo na građanski neposluh".

Zahtjevaju da se počne raditi na županijskoj bolnici od regionalnog značaja, da se uspostavi helikopterska služba, da se adekvatno opremi Dom zdravlja Metković i poveže s hitnom teda se počne stipendiranje mladog medicinskog kadra. Ukoliko ne dobiju odgovor u roku od 10 dana, blokirat će prometnicu, a planiraju i buduće blokade od 24, i potom, ako treba, na 48 sati.

- Pozivamo vozače da budu strpljivi i da nas podrže. Vozači su nam dali podršku prošli put, nadam se da će i ovaj put biti tako. Ovo se tiče i njih jer ako dožive prometnu nesreću u dolini Neretve nema im tko pomoći, nema dodatnih medicinskih timova tijekom ljeta – kazao nam je Ivo Matičević iz građanske inicijative nadajući se da do prosvjeda ipak neće doći pozivajući nadležne na razum jer smo turistička zemlja, a sezona se već zahuktala.

Podsjetimo, inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" okupila se nakon smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića krajem prošle godine kada je na vidjelo izašlo koja sve oprema nedostaje u Domu zdravlja Metković i na koji uopće način funkcionira zdravstveni sustav u dolini Neretve.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message