Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Skripal i dalje kritično: 'Nervni vojni otrov proizveli su Rusi...'

Britanska premijerka May je kazala da postoje dva moguća scenarija: ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom

Police officers stand guard beside a cordoned-off area, after former Russian military intelligence officer Sergei Skripal, who was convicted in 2006 of spying for Britain, became critically ill after exposure to an unidentified substance, in Salisbury
Foto: TOBY MELVILLE
9 komentara

Britanska premijerka Theresa May rekla je u ponedjeljak da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, a taj napad je nazvala slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju.

Naglasila je da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kćer Juliju "nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija".

May je objasnila britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

OTROVANI RUSKI ŠPIJUN 'Tvrtka za koju je Skripal radio bila je opasna za Ruse u egzilu'

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka.

KRITIČNO JE Ruskog špijuna pokušali su ubiti otrovom koji napada živce

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to "cirkuska točka i provokacija".

"To je cirkuska točka pred britanskim parlamentom", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenose ruske novinske agencije.

"Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima predstavlja novu političku kampanju koja se temelji na provokaciji", dodala je.

RUSKI ŠPIJUN I KĆI KRITIČNO 'Nismo znali čime se bavi. Lani mu je umro sin, a onda i žena'

Premijerka May je podsjetila da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, opetovana kršenja zračnog prostora europskih zemalja, kampanje cyberšpijunaže, kao i "barbarski napad" na Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog tajnog agenta koji je otrovan Polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere Litvinenko i rekla da je spremna poduzeti veće mjere. Spomenula je nazočnost britanskih postrojbi u Estoniji u sklopu raspoređivanja NATO-a. 

Police officers stand at crime scene tape, as a tent covers a park bench on which former Russian inteligence officer Sergei Skripal, and a woman were found unconscious after they had been exposed to an unknown substance, in Salisbury ISTRAŽUJU SLUČAJ Otrovan dvostruki ruski špijun: 'Kremlj je otvoren za suradnju'

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani su prije tjedan dana u malom gradu Salisburyju. Njihovo zdravstveno stanje je kritično, ali stabilno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message