Obavijesti

News

Komentari 65

Skupe operacije: Mali Mihovil (10) treba pomoć dobrih ljudi

Skupe operacije: Mali Mihovil (10) treba pomoć dobrih ljudi
10

Zbog teškog oblika cerebralne paralize Mihovil (10) jedva hoda i uz pomoć hodalice. Tračak nade pružili su mu ruski liječnici, koji bi mu mogli olakšati život operacijom

VIDEO

Blizanci Mihovil i Franjo Mišetić iz Gornjeg Oraha u zaleđu Vrgorca, danas desetogodišnjaci, rođeni su u 34. tjednu trudnoće u splitskom rodilištu. Ostali su bez kisika, što im je prouzročilo mnogo iznimno teških posljedica.

Minutu stariji Franjo nikad neće progovoriti, sam jesti ni sjediti. Mihovilu je život dodijelio bolje karte, no i njemu je daleko teže nego većini vršnjaka. Odrasta uz spastičnu diplegiju, oblik cerebralne paralize s jače izraženim spasticitetom na donjim ekstremitetima te se jedva kreće uz pomoć hodalice. Najveća mu je želja prohodati, a možda i zaigrati s prijateljima nogomet, koji obožava. San bi mu se mogao ostvariti ako obitelj, koja je u vrlo teškom financijskom stanju, uspije pribaviti 4000 eura za dvije operacije i terapiju nakon zahvata.

- Pozvali su nas iz zagrebačkog Centra za socijalnu uključenost i rekli nam da bi Mihovila mogli operirati ruski kirurzi u Srbiji jer je nakon pregleda utvrđena velika mogućnost da će prohodati. On bi trebao proći operaciju produživanja tetiva, kakva se ne izvodi u Hrvatskoj. Za takve zahvate u Srbiju dolazi specijalni medicinski tim iz ruskog Instituta za rehabilitologiju TULA. Izvode ih jedini u svijetu, a operirali su više od 2000 ljudi do sada. Vidim veliku šansu za Mihovila - kaže optimistična majka Željka Mišetić (45).

Uspješnost zahvata u Institutu je oko 95 posto. Pacijentima se uvelike povećava pokretljivost te smanjuje bol.

Franjo i Mihovil imaju još brata Vicu (13) i dvije starije sestre, koje se školuju u Splitu, te jednu koja živi u Makarskoj. Otac Veseljko (48) je u invalidskoj mirovini nakon što je stradao u prometnoj nesreći. Majka kao njegovateljica dječaka dobiva 2500 kuna, no nedostaje im novca za put, zahvate i kasniju Mihovilovu rehabilitaciju.

- Franjo ima tešku mentalnu retardaciju, nerazvijen govor, hipotrofiju mišića te niz drugih poteškoća. Mihovil je optimistično i veselo dijete, na sve načine se nastoji boriti s hendikepom - kazala je majka.

Mihovilu možete pomoći uplatama na račun: Željka Mišetić (za Mihovila) kod Splitske banke: IBAN: HR64 2330003-3241913733. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.