News

Komentari 0

Slovačka vlada preživjet će u utorak glasovanje o povjerenju

Slovačka vlada preživjet će u utorak glasovanje o povjerenju

Ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koji je otkrio malverzaciju, u koju je uključen poduzetnik povezan s politikom, i njegove zaručnice Martine Kusnirove, stavilo je u prvi plan korupciju u zemlji

Slovački premijer Peter Pellegrini vjerojatno će, bez poteškoća, preživjeti glasanje o povjerenju u utorak, ali njegovoj socijaldemokratskoj vladi sve više štete otkrića o povezanosti glavnog osumnjičenika za ubojstvo novinara iz 2018., s pravosudnim sustavom i članovima njegove stranke.

Ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koji je otkrio malverzaciju, u koju je uključen poduzetnik povezan s politikom, i njegove zaručnice Martine Kusnirove, stavilo je u prvi plan korupciju u toj srednjoeuropskoj zemlji i izazvalo najveće prosvjede od sloma komunizma 1989.

Pet je osoba optuženo za ubojstva, uključujući moćnog poduzetnika Mariana Kocnera, o čijim je poslovnim makinacijama pisao Kuciak.

Bilo kakvi kontakti s Kocnerom, pa i poznanstvo, postali su breme za političare.

Tužitelji su objavili prošloga mjeseca da su pronašli desetke tisuća poruka s Kocnerova mobitela, uključujući komunikaciju s "predstavnicima državnih tijela i pravosudnog sustava".

Slovački su mediji objavili dijelove poruka, koje je Kocner navodno izmijenio sa ženom, također optuženom za ubojstvo i s poslovnim saveznikom, u kojem razgovaraju o navodnim kontaktima s vlastima.

Zlatica Kusnirova, majka Kuciakove zaručnice i njezin odvjetnik Roman Kvasnica potvrdili su autentičnost poruka.

Od siječnja su dva zamjenika glavnog tužitelja odstupila s dužnosti, zbog kontakta, ili s Koncerom ili s optuženom ženom.

Zamjenica ministra pravosuđa podnijela je ostavku ranije ovoga mjeseca, nakon što je njezin mobitel zaplijenila policija, ali ona niječe povezanost s Kocnerom.

Pellegrini se osobno ne spominje u Kocnerovim porukama, ali opozicijske su stranke zatražile glasanje o povjerenju jer je odbio ukloniti zamjenicu ministra pravosuđa, dok ne bude formalno optužena.

Odlučili su pokrenuti glasanje o povjerenju, iako nemaju potreban broj ruku za rušenje vlade.

Vlada će se suočiti s većim pritiskom u petak kada se prosvjednici vrate na ulice.

Vladajući socijaldemokratski Smer i dalje je najjača stranka, s oko 20 posto podrške u anketama, zahvaljujući jakoj ekonomiji i jačanju socijalne države.

Međutim, Smer je doživio velike udarce na regionalnim, lokalnim, predsjedničkim i europskim izborima u posljednjih 18 mjeseci te se nova proeuropska, liberalna koalicija približava s 15 posto podrške.

Najčitaniji članci