News

Komentari 55

I solinski svećenik je zaražen: Sve počelo na misi u ožujku?

I solinski svećenik je zaražen: Sve počelo na misi u ožujku?

Boli me ova priča da je moja svekrva, koja je hospitalizirana na Križinama, bila izvor zaraze. Prozivani smo, etiketiraju nas. Mi se svi poznajemo, svi su se družili. Nije u redu, kaže Ivana Katić

Don Ante Matešan, župnik župe Solinskih mučenika u Ninčevićima potvrdio je da je pozitivan na koronavirus. Proteklih tjedan dana bio je u izolaciji zbog povišene temperature, no drugih simptoma nema.

- Potreban mi je mir i brz oporavak. Vas molim za razumijevanje da ću biti prisiljen ne odgovarati na mobitel. Hvala vam na molitvama i dobrim željama, nadam se da ćemo i dalje biti povezani u molitvi - poručio je svojim župljanima.

 Priča oko solinskog žarišta i 'nultog' pacijenta posebno je zaboljela obitelj Katić iz Ninčevića jer se u javnosti pojavila priča kako je sve počelo od 64-godišnje Finke Katić koja godinama volontira u crkvi. Osim nje, oboljeli su i njezin sin Nenad, nevjesta Ivana te unuci u dobi od 11 i 12 godina. Osim ove obitelji, u Ninčevićima je dosta oboljelih, uključujući i solinskog gradonačelnika... Sve je, kako se čini, počelo na misi 19. ožujka.

- Boli me ova priča da je moja svekrva, koja je hospitalizirana na Križinama, bila izvor zaraze. Prozivani smo, etiketiraju nas. Mi smo veliki vjernici, i jako smo dobri s don Antom. Teško nam je zbog ove situacije. Moja svekrva i druge volonterke nisu čistačice kojima on, kako je don Ante sam izjavio, tek mahne u prolazu i jedva da ih i poznaje. Mi se svi poznajemo, svi su se družili. Nije u redu. Zar je uopće bitno tko je prvi? Svi imamo neugodnosti, djeca nam imaju neugodnosti – kaže nam Ivana Katić. Dodaje kako je sve počelo na misi na blagdan svetog Josipa koja se održala u Župi solinskih mučenika. Misa je bila u poslijepodnevnim satima, a već se ranije tog dana znalo da su zabranjena sva javna okupljanja.

 - Svekrva je drugi dan osjetila simptome, glavobolju, vrtoglavicu, imala je temperaturu 37,6 i otežano je disala. Don Ante je kazao kako je zarazu najvjerojatnije prenijela čistačica, misleći upravo na svekrvu Finku. Nitko ne govori koliko je još zaraženih povezanih s crkvom, što vjernika, što pjevača u zboru. Mi nismo bili na toj misi, svi smo ga dobili od svekrve, ali to nikako ne znači da je svekrva nulti pacijent. Nakon prvih simptoma odmah sam zvala epidemiologa, a ubrzo smo svi dobili ste simptome, prvo kći, pa ja, sin i naposljetku suprug – rekla nam je Ivana o dvotjednoj borbi s koronavirusom dodajući kako je svekrva imala teže simptome, no sada je dobro oporavlja u bolnici.

 Ivana je i sama zdravstveni radnik, ali nije bila u ambulanti proteklih tjedana.

Ivana Katić

Najčitaniji članci