News

Komentari 0

Španjolski kralj predvodit će komemoraciju za žrtve korone

Španjolski kralj predvodit će komemoraciju za žrtve korone

U jeku pandemije potkraj ožujka i počekom travnja gotovo tisuću osoba u Španjolskoj je umiralo uslijed zaraze korona virusom svakog dana, a bolnice su bile pretrpane

Španjolski kralj Filip predvodit će 16. srpnja ceremoniju odavanja počasti za 27 tisuća žrtava bolesti Covid-19 te zahvalnosti za sve zdravstvene djelatnike, na kojoj će biti i čelnici europskih institucija, najavio je u srijedu španjolski premijer Pedro Sanchez.

Španjolska se postupno otvara nakon tri mjeseca koliko su na snazi bile restrikcije uvedene kao bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa koja je u toj zemlji prouzročila stopu smrtnosti među najvišima u svijetu.

Premijer Sanchez kazao je na sjednici parlamenta kako će ceremonija pod državnim pokroviteljstvom biti upriličena kako bi se komemoriralo 27 tisuća preminulih te iskazalo poštovanje djelatnicima javnih službi koji su bili na prvoj crti obrane od pandemije.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, šef europske diplomacije Josep Borrell kao i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus također će sudjelovati na ceremoniji.

Sanchez nije pojasnio gdje će ona točno biti organizirana.

U jeku pandemije potkraj ožujka i počekom travnja gotovo tisuću osoba u Španjolskoj je umiralo uslijed zaraze korona virusom svakog dana, a bolnice su bile pretrpane.

Prošlog su mjeseca španjolske vlasti u zemlji proglasile desetodnevnu žalost.

Najčitaniji članci