Obavijesti

News

Komentari 8

Španjolski sudac proučava zahtjev za izručenje Sindičića

Španjolski sudac proučava zahtjev za izručenje Sindičića
1

Bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči da je u Njemačkoj lažno svjedočio protiv dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osuđenih na doživotni zatvor

VIDEO

Španjolski istražni sudac proučava zahtjev Hrvatske za izručenjem Vinka Sindičića nakon što je on dva puta uhićen u Španjolskoj i oba puta pušten na slobodu. Bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči da je u Njemačkoj lažno svjedočio protiv dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osuđenih na doživotni zatvor.

Istražna sutkinja Carmen Lamela pustila je prije deset dana 74-godišnjeg Sindičića na slobodu nakon što je on uhićen u Burgosu na sjeveru Španjolske. Zahtjev o izručenju sada je predala na proučavanje istražnom sucu Ismaelu Morenu koji se bavio Sindičićem kada je prvi put uhićen u Burgosu u studenom 2015.

- Do kraja tjedna bi sudac Moreno trebao utvrditi da li je zahtjev iz Hrvatske identičan onome kojeg je već bio odbio. Sutkinja je smatrala da jest i zato ga je pustila - rekla je za 24sata osoba s Istražnog suda u Madridu. Španjolski suci su smatrali da ga nemaju razloga izručiti Hrvatskoj ako ga za istu stvar ne traži Njemačka gdje je održano suđenje.

Moreno ga je pustio u siječnju 2016., nakon što je Sindičić u pritvoru čekao odluku 55 dana, a prošli mjesec ga je oslobodila i Lamela ali u istom danu. Osoba bliska Sindičićevoj obrani kaže kako ga je pustila čim je vidjela da je zahtjev iz Hrvatske identičan onom ranijem, već odbačenom.

Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili
Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili

- U slučaju da Moreno utvrdi da zahtjev ipak nije identičan, odnosno da ima temelja za izručenje, bit će raspisana potraga za Sindičićem - dodaje. Sindičić, bivši agent jugoslavenske tajne službe, vratio se u Italiju gdje živi, kaže osoba bliska njegovoj obrani. On je ujutro 26. siječnja bio uhićen u hotelu u španjolskom gradu Burgosu udaljenom 240 kilometara sjeverno od Madrida. Policiju je pozvala osoba na recepciji kada joj je signalizirano da postoji međunarodna potraga za Sindičićem.

Španjolska nacionalna policija privela je Sindičića na temelju Europskog uhidbenog naloga. Njega je raspisalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon što ga je odvjetnik Anto Nobilo prijavio za lažno svjedočenje. Nobilo tvrdi da je Sindičić ugrozio njegovog klijenta Josipa Perkovića osuđenog u Münchenu na doživotni zatvor. Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu osuđenom 2008. na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Đureković je likvidiran 1983. u garaži u mjestu Wolfratshausen pokraj Münchena.

Prates je bio optužen za davanje ključa garaže Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e. Perković i drugi dužnosnik Mustač osuđeni su 2016. na doživotni zatvor zbog organiziranja tog ubojstva. Ostaje nepoznato što je Sindičić radio dva puta u Burgosu. Policija ga je zadržala nekoliko sati a nakon što ga je Lamela ispitala video vezom iz Madrida otišao je slobodan.

- Sindičića traži hrvatsko državno odvjetništvo i ono mora odlučiti o daljnjim koracima - kaže Nobilo. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci od prosinca 2013. godine 'osnovano sumnja' da je Sindičić lažno svjedočio i lažno prijavio kazneno djelo. Nije odgovorilo je li zahtjev za izručenjem bio identičan onome iz studenog 2015. Odbilo je reći i da li se žalilo na odluku o neizručivanju. Osoba bliska Sindičićevoj obrani ističe da je španjolska istražna sutkinja ispravno postupila. Odvjetnik Nobilo pak kaže kako 'španjolski istražni sud očito ne uvažava hrvatski sud'.

- Hrvatska je članica EU i ti potezi suda dovode u pitanje suradnju u oblasti pravosuđa. Isto se ponaša i Njemačka. Očito Sindičić ima moćne zaštitnike - dodaje. Napominje kako je Sindičić bio suradnik njemačke tajne službe BND a da se „iz tog odnosa ne izlazi lako“.

- Imam razloga sumnjati da ga se štitilo i u Španjolskoj - kaže Nobilo. Španjolska državna odvjetnica Carmen Monfort, koja je tražila izručenje Sindičića u siječnju 2016. pa uvažila argumente suca Morena, naglasila je tada kako je španjolsko pravosuđe nezavisno i nije pod utjecajem nikakvih vanjskih interesa. Sindičićevi odvjetnici napominju kako je njihov klijent nedužan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu