News

Komentari 0

Srbija: Oštre kritike i osude prijepora oko murala Mladiću

Srbija: Oštre kritike i osude prijepora oko murala Mladiću

Nevladine udruge i organizacije za subotu 13. studenog najavili su novi prosvjed u središtu Beograda pod sloganom "Mural mora pasti"

Srbija je članica Ujedinjenih naroda i zbog toga "ne može licitirati" presudama haškog suda, već ih mora prihvatiti, ocijenio je u petak nekadašnji srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i poručio da mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću mora odmah biti uklonjen.

Mural s likom Ratka Mladića, oslikan na uglu dviju ulica u širem središtu Beograda pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prebojati i ukloniti aktivisti nevladinih udruga, ali je policija zabranila taj skup. To je potaknulo tenzije i prosvjede, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj likovni uradak ne može i ne smije institucionalno štititi.

Nevladine udruge optužile su srbijanske vlasti da zabranom skupa i prebojavanja upravo štite mural, što su kategorički odbacili i srbijanski predsjednik i ministar unutarnjih poslova, ukazujući da diljem regije postoje "desetine murala osuđenih ratnih zločinaca".

"Imaju ulice Mile Budaka, nacističkog zločinca, ulica koje samo država može dati u Hrvatskoj... Imaju osuđenog teroristu i ubojicu jugoslavenskog diplomata Vladimira Rolovića, spomenik Miru Barišiću. To je članica EU koja nama soli pamet oko nečega ušto se ne miješamo", rekao je ranije ovog tjedna Aleksandar Vučić, ustvrdivši da država i policija ne štite mural, već javni red i mir kako bi se izbjegli sukobi neistomišljenika.

Nekadašnji tužitelj Vukčević kazao je za N1, komentirajući događaje i tenzije zbog murala, da je u Srbiji na vlasti "antihaški lobi", nazivajući "netočnom" tvrdnju srbijanskog predsjednika da bi mural, kao komunalni problem, trebali ukloni stanari zgrade i resorne općinske inspekcije. Država "ne može puštati siledžije da rade to što rade", rekao je Vukčević.

Istaknuvši da se središtu Beograda ne može postojati mural posvećen "čovjeku kakav je bio Ratko Mladić, koji je osuđeni ratni zločinac", Vukčević je naglasio da su morale reagirati i tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković i ministrica pravosuđa Maja Popović.

Povjesničar Milan St. Protić drži da je "Mladić osramotio Srbe", a da ga danas brane "balavci", "neškolovani, primitivni ljudi, nasilnici i navijači".

Protić je u razgovoru za list "Nova", komentirajući napetosti i sukobe zbog murala Ratku Mladiću, rekao da su scene na beogradskim ulicama posljednjih dana pokazatelj "koliko je Srbija nisko pala" jer Mladića brane "balavci koji imaju fond od 300 riječi" i koji ne znaju ništa o srpskoj povijesti.

"Porazno je vidjeti da netko brani lik i djelo čovjeka koji je osramotio naš narod i koji je radio drugim narodima ono što su agresori kroz povijest radili Srbima", rekao je Protić.

Zlo koje je Mladić "nanio drugima neizbrisiva je ljaga na obrazu našeg naroda", smatra Protić, ističući da "Mladić nije bio ni desničar ni srpski nacionalist", već "komunist od kada se rodio" i da se "na kraju zakrvio s onima s kojima je dijelio istu ideologiju". "To nema nikakve veze s pravim Srbima", rekao je Protić, tvrdeći da prizori s Vračara posljednjih dana svjedoče "ušto se pretvorila Srbija".

Policija je 9. studenog uhitila dvije aktivistice koje su na mural bacale jaja, a tijekom noći jedan je aktivist Socijaldemokratske stranke po muralu bijelu boju. Sutradan su mural očistili mladići koji su medijima rekli da su "susjedi iz kraja".

Najčitaniji članci