Obavijesti

News

Komentari 296

Zagreb: Odgojiteljica pozitivna, 16-ero djece mora u karantenu

Zagreb: Odgojiteljica pozitivna, 16-ero djece mora u karantenu
1

U Hrvatskoj je korona virusom zaraženo ukupno 87 ljudi, a njih osmero su liječnici od kojih su neki nesavjesno prešutjeli da su bili u rizičnim područjima...

VIDEO

23:16 - Više umrlih u Europi nego u Aziji

Nakon izbijanja u prosincu u Kini, bolest Covid-19 odnijela je najmanje 8784 ljudskih života u svijetu i od srijede je po broju umrlih pogubnija u Europi nego u Aziji, dok burze padaju unatoč najavljenim milijardama pomoći, izvijestila je agencija AFP-a na temelju podataka službenih izvora u 19,30 sati. 

Uz više od 209.500 zabilježenih slučajeva u 150 zemalja, sve veći dio svijeta je u zastoju i uči se živjeti kod kuće kako bi se zaštitio od virusa, "neprijatelja čovječanstva", kako ga je nazvao generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po podacima objavljenim u srijedu navečer od utorka je umrlo 948 osoba i zabilježeno 18.313 novih slučajeva zaraze u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zemlje u kojima je najviše ljudi umrlo u posljednja 24 sata su Italija s 475 umrlih, Iran s 147 i Španjolska gdje je umrlo 107 osoba.

Kina osim Honga Konga te Makaa je dosad zabilježila ukupno 80.894 slučajeva zaraze, od kojih je 3.237 umrlo i 69.601 ozdravljenja. Od utorka do srijede tamo je bilo 13 novozaraženih i 11 umrlih.

Europa je kontinent na kojem se pandemija najbrže širi.

Najzahvaćenije zemlje nakon Kine su ukupno Italija s 2.978 umrlih i 35.713 slučajeva zaraze, Iran s 1.135 mrtvih (17.161 slučajeva), Španjolska s 598 umrlih (13.716 slučajeva) i Francuska s 264 umrlih (9.134 slučajeva).

U posljednja 24 sata su San Marino, Turska, Bangladeš, Moldavija, Kuba, Burkina Faso i Slovenija objavili prve smrtne slučajeve. Kirgistan, Crna Gora , Džibuti i Gambija su zabilježili prve slučajeve zaraze.

Azija je do srijede u navečer ukupno zabilježila 93.955 slučajeva od kojih 3.384 umrlih, Europa 86.094 slučajeva s 4.112 umrlih, Bliski Istok 19.210 slučajeva i 1.152 umrlih, Sjedinjene Države i Kanada 7.748 slučajeva i 104 umrlih, Latinska Amerika i Karibi 1.324 slučajeva i 10 umrlih, Afrika 596 slučajeva i 16 umrlih te Oceanija 576 slučajeva i 6 umrlih.

22:49 - Vojska radi karantene u BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u srijedu angažiranje Oružanih snaga u prihvatu i smještaju osoba koje ulaze u tu zemlju u posebnim uvjetima karantene koja će se uvesti na granici kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.  

Na izvanrednoj sjednici održanoj u kasnim popodnevnim satima tročlani državni vrh BiH donio je odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao ispomoć civilnim tijelima vlasti u prevenciji i sprječavanju širenja zaraze koronavirusom u posebnim objektima, šatorima, za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Ranije je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio donošenje odluke o angažiranju vojska koja bi po njegovu tumačenju trebala pomoći da se u osobe koje ulaze u BiH zadrže u šatorima koji će se postaviti na samim granicama.

Njima se ne bi uopće dopustilo kretanje dok tamo ne provedu 14 dana koliko je razdoblje inkubacije koronavirusa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra obrane te zemlje da na zahtjev civilnih vlasti može angažirati i uporabiti ljude, te materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa ciljem prevencije i sprječavanju širenja koronavirusa.

Pri tome se očekuje da vojne strukture uspostave potpunu suradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim tijelima vlasti. Odluka o angažiranju vojske u sprječavanju zaraze koronavirusom odobrena je na rok od 30 dana.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri dvaju entiteta dogovorili su ranije ovoga tjedna da se na ulazu u državu provodi striktni sanitarni nadzor nad državljanima BiH koji ulaze u zemlju. Tada je najavljeno kako bi svi oni koji dolaze iz država u kojima je eskalirala epidemija koronavirusa odmah bili poslani u samoizolaciju.
U samoj zemlju u srijedu su na na snagu stupile stroge mjere koje uključuju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, restorana, tržnih centara, te svih objekata gdje se skuplja više ljudi, kako bi se smanjila opasnost od širenja COVID-19.

22:36 - Pacijenti se zahvalili Berošu

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) uputila je u srijedu otvoreno pismo podrške i zahvale ministru zdravstva Viliju Berošu u ratu protiv koronavirusa, kao i svim odgovornim zdravstvenim djelatnicima za sve dobro što čine za zdravlje hrvatskih građana.

U pismu koje potpisuje predsjednik UHP-a Marijo Drlje izražava se zahvalnost ministru Berošu na dosadašnjem stručnom vođenju obrane od epidemije.

- Vaši smirujući javni nastupi i postupci sačuvat će, nadamo se, brojne živote hrvatskih građana, osobito onih starijih i onih čije je zdravstveno stanje već narušeno kroničnim bolestima. Na tome smo Vam, kao Udruga hrvatskih pacijenata, dakle, upravo građana trajno narušenog zdravstvenog stanja, neizmjerno zahvalni - ističe se u pismu.

UHP dalje izražava jednaku zahvalnost ministrovim suradnicima, osobito prof. Alemki Markotić i doc. Krunoslavu Capaku, te svim zdravstvenim djelatnicima "na prvoj crti", koji su se nesebično stavili u službu općeg, javnog interesa.

Odabravši za svoje suradnike samo najsposobnije stručnjake ministar je, po mišljenju Udruge, stekao simpatije javnosti te osigurao najbolje uvjete za uspješno nošenje s postojećim poteškoćama, ali i, nadaju se, nagovijestio novi način upravljanja solidarnim javnim zdravstvenim sustavom, usmjeren na njegovo očuvanje i unaprjeđenje.

- Kao što je sada vidljivo, samo je javno zdravstvo, a ne privatno, sposobno nositi se sa stvarnim i ozbiljnim zdravstvenim problemima. Solidarni javni zdravstveni sustav je najdragocjeniji i najhumaniji proizvod u povijesti civilizacije i nema alternativu, tome svjedočimo i ovih dana. Za sačuvati opće dobro SJZS-a bit će potrebno nastaviti reformirati ga sa stručnim i humanim ljudima kojima je na prvom mjestu opće dobro i zdravlje građana na načelu solidarnosti", poručuju ministru iz UHP-a.

22:30 - Ministar Vili Beroš u razgovoru je za RTL Direkt potvrdio prva dva slučaja zaraze korona virusom u Splitu. 

U Hrvatskoj je dakle zasad 89 zaraženih korona virusom. 

Podjsetimo, neslužbeno, prvi slučajevi su stigli i u Sesvete te u Šibenik, a u Zagrebu je zaražena vrtićka odgajateljica. 

22:19 - Osobe s bolestima pluća najrizičnija skupina za korona virus

Osobe koje pate od otežanog disanja, zviždanja pri disanju ili plućnih problema, imaju najveći rizik za razvoj komplikacija uslijed zaraze koronavirusom, navodi se u studiji britanskih znanstvenika.

Otežano disanje ili dispneja jedini je simptom COVIDA-19 koji je u značajnoj korelaciji s teškim oblikom COVIDA-19 i zaraženim pacijentima kojima je potrebna intenzivna njega, stoji u istraživanju.

Znanstvena recenzija članka još nije provedena, ali je članak objavljen na online stranici MedRxiv, platformi za neobjavljene rukopise u području medicinski znanosti, čiji je suosnivač Sveučilište Yale. 

Kronična opstrukcijska bolest pluća (KOPB), plućna bolest koja izaziva dugoročne probleme s disanjem, pojedinačno je najveći rizični faktor za razvoj teškog oblika bolesti, uzrokovane koronavirusom, kod hospitaliziranih pacijenata, proizlazi iz istraživanja.

Vageesh Jain s Instituta za globalno zdravlje pri lUniversity College London, suvoditelj istraživanja, kazao je da bi rezultati mogli pomoći sustavu javnog zdravstva i liječnicima pri određivanju koje osobe imaju najveći rizik od razvoja najtežeg oblika bolesti COVID-19.

U najtežim slučajevima COVID-19 izaziva kratak dah i zatajenje pluća, a u blažem, najčešćem obliku, simptomi su povišena tjelesna temperatura i kašalj.

Istraživanjem je provedena meta-analiza rezultata sedam manjih istraživanja u Kini te je obuhvaćeno 1813 pacijenata koji su hospitalizirani zbog infekcije koronavirusom.

Pacijenti s kratkim dahom imali su 3,7 puta veću šansu za razvijanje teškog oblika bolesti te je 6,6 puta vjerojatnije da će tim pacijentima biti potrebna intenzivna njega, nego pacijentima bez tog simptoma. 

Čak 17,8 puta vjerojatnije je da će pacijentima s KOPB-om biti potrebna intenzivna njega, nego osobama koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju KOPB, dok je oko 6,4 puta veća šansa da će pacijenti s KOPB-om imati teški Covida-19.

- Dok dispneja nije tako čest simptom pacijenata koji imaju COVID-19, značajna korelacija između dispneje i teške bolesti, kao i potrebe za intenzivnom njegom mogu pomoći liječnicima da razlučuju između teških i ne-teških slučajeva COVIDA-19 - rekao je Jain, stoji u priopćenju o rezultatima istraživanja.

22:18 - Dezinficirane ulice u Umagu

Zbog izvanrednih okolnosti  izazvanih epidemijom virusa COVID-19, djelatnici komunalnih poduzeća Grada Umaga dezinficirali su u srijedu navečer ulice i ostale javne površine u Umagu. 

Kako je priopćeno iz grada, preventivna je to mjera koju je donio gradonačelnik Vili Bassanese kako bi se stanovništvo zaštitilo od širenja zaraze koronavirusom.

Navodeći da se radi o preventivnoj mjeri koju je donio umaški gradonačelnik Vili Bassanese kako bi se stanovništvo zaštitilo od širenja zaraze koronavirusom, iz Grada Umaga su javili da su glavne prometnice dezinficirane vozilom koje šprica cestu. Desetak radnika komunalnih poduzeća, uz tehničku pomoć javne vatrogasne postrojbe, obilazilo je pješačke zone i najprometnije ulice u središtu grada i dezinfekciju obavilo ručno.  

Zbog zaštite građana i komunalna tvrtka "Usluga" Poreč d.o.o. od četvrtka počinje s pranjem i dezinfekcijom ulica i javnih površina i to najfrekventnijih područja središta grada .

Osim  ulica i javnih površina dezinficirati će se svi podzemni spremnici, a pranje i dezinfekcija obavit će se u ranojutarnjim satima pri čemu iz Grada ističu da sredstvo koje se koristi nije opasno po ljude i kućne ljubimce.

22:08 - Šest novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, Đukanović se obratio naciji

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u srijedu navečer crnogorski Institut za javno zdravlje, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović je u svom obraćanju pozvao građane Crne Gore na zajedništvo.

22:07 - ZET intenzivirao mjere sprečavanja širenja koronavirusa, novi ljetni vozni red

Zagrebački električni tramvaj intenzivirao je mjere za sprečavanje širenja koronavirusa prema kojima od 18. ožujka neće biti moguć izravan kontakt s vozačima, u autobusima više neće biti moguća kupovina karata, a od ponedjeljka se uvodi ljeti vozni red za sve linije.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici koronavirus.hr, ZET je počeo provoditi mjere koje imaju za cilj osigurati zaštitu zdravlja vozača javnog prijevoza.

Vozači više neće otvarati prva vrata kod ulaska putnika u autobuse i tramvaje te od 18. ožujka više neće biti moguća kupovina karata u autobusima. U autobusima su zalijepljene bijele trake koje odvajaju vozača i prva vrata od ostatka autobusa.

Uz to, povlače se stari tramvaji i autobusi te će se od ponedjeljka, 23. ožujka, primjenjivati ljetni vozni red za sve linije ZET-a.

Iz ZET-a podsjećaju da su s obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, od petka, 13. ožujka intenzivirali mjere za sprječavanje širenja zaraze te se svakodnevno dezinficiraju sva vozila, i to tri puta dnevno.

ZET je ranije uveo niz preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a riječ je o svakodnevnom pojačanom čišćenju vozila s dezinfekcijskim sredstvima koja, prema navedenoj deklaraciji, uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, dezinfekcijska sredstva nanose se i raspršivanjem po cijeloj unutrašnjosti vozila tlačnim prskalicama.

Nadalje, kako bi bolje zaštitio svoje zaposlenike, ZET je osigurao dezinfekcijski sapun za pranje ruku te sredstva za dezinficiranje ruku za sve radnike, osigurao zaštitna sredstva za sve radnike koji imaju doticaja s putnicima i vozilima, te proveo edukaciju radnika i putnika putem plakata o mjerama zaštite od koronavirusa koji su u svim vozilima ZET-a istaknuti na vidljivim mjestima.

"Naglašavamo kako se našim vozilima, terminalima i prodajnim mjestima svakodnevno koristi stotine tisuća građana, koje servisira oko 4.000 radnika ZET-a te ćemo se i ubuduće pridržavati svih preporuka koje izdaju nadležna tijela, a radi smanjenja rizika od širenja ove zarazne bolesti", poručuju iz ZET-a.

21:29 - Osim u Splitu, novi slučajevi u Zagrebu i Sesvetama?

Prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, u Splitu su zabilježena prva dva slučaja zaraze korona virusom. Navodno se, saznajemo, radi o starijem bračnom paru koji je zarazila njihova kći, liječnica koja radi u Zagrebu.

Jutarnji list piše, također neslužbeno, da je novi slučaj zabilježen i u Sesvetama te dva slučaja u Šibeniku.

Večernji list piše da je u Zagrebu korona virusom zaražena odgojiteljica iz dječjeg vrtića o čemu je roditelje obavijestila ravnateljica. 

Doznaje se da je vrtić zatvoren i da se u njemu mora provesti dezinfekcija. Također, 16-ero djece iz vrtićke skupine mora u karantenu. 

Pogledajte video:

Kiosci, ljekarne i trgovine rade normalno: Što se sve zatvara?
Kiosci, ljekarne i trgovine rade normalno: Što se sve zatvara?

21:26 - Flight Radar je objavio usporedbu zrakoplovnog prometa nad Europom danas i na današnji dan prije godinu dana. Razlika je i više nego uočljiva:

Comparative images from 19:15 UTC on 18 March 2019 and today. Live flights: https://www.flightradar24.com/42.62,22.95/5

Posted by Flightradar24.com on Wednesday, 18 March 2020

21:23 - Merkel: Najveći izazov za Njemačku od Drugog svjetskog rata

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u izvanrednom obraćanju ocijenila da se Njemačka uslijed epidemije Covida-19 suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata i apelirala na građane da se pridržavaju uputa za sprječavanje širenja koronavirusa.

- Od Drugog svjetskog rata nismo imali većeg izazova kod kojeg bi toliko toga ovisilo o našoj zajedničkoj solidarnosti - rekla je Angela Merkel u izvanrednom televizijskom obraćanju građanima po prvi put u petnaestogodišnjoj kancelarkinoj karijeri.

Merkel je objasnila kako koronavirus "dramatično" mijenja život u Njemačkoj.

- Situacija je ozbiljna i otvorena. Naša predodžba o normalnoj svakodnevici, javnom životu i socijalnom zajedništvu: sve je to stavljeno na kušnju kao nikada do sada - rekla je Merkel.

Ona je objasnila kako zatvaranje i dječjih igrališta, vrtića škola i dvorana za manifestacije "težak udarac" na život građana" ograničenja kakvih "nije bilo u povijesti Savezne Republike Njemačke".

Njemačka kancelarka je objasnila kako je sada najvažnije držati se mjera koje je donijela Savezna vlada.

- Apeliram na sve građane: držite se pravila koja vrijede za sljedeće razdoblje. Mi u vladi ćemo stalno provjeravati koje mjere možemo promijeniti ali isto tako što bi moglo još koristiti - rekla je Merkel i dodala kako je od "egzistencijalne" važnosti smanjenje javnog života na minimum.

21:20 -  'Korona virus je neprijatelj čovječanstva'

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus novi korona virus je nazvao "neprijateljem čovječanstva" nakon što je u svijetu umrlo više od 8000 osoba od njegove pojave u prosincu u Kini. 

- Koronavirus predstavlja prijetnju bez presedana. Ali to nam je i prilika bez presedana da se udružimo protiv zajedničkog neprijatelja, neprijatelja čovječanstva - rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom virtualne konferencije za novinare.

WHO je 11. ožujka epidemiju Covida-19 proglasio "pandemijom", čime je potaknulo brojne zemlje da poduzmu izvanredne mjere.

Tedros je objasnio da WHO uvijek preporučuje otkrivanje sumnjivih slučajeva i njihovu izolaciju i naglasio da mjere društvenog distanciranje nisu dovoljne.

- Mjere fizičkog udaljavanje, poput otkazivanja sportskih, kulturnih i drugih velikih okupljanja mogu pridonijeti usporavanju prijenosa virusa, smanjiti teret na zdravstveni sustav i pridonijeti upravljivosti epidemija, ali kako bi ih kontrolirale i okončale, zemlje moraju testirati, izolirati i pratiti kontakte zaraženih - precizirao je. 

- Ukoliko to ne učine, lanci prijenosa će i dalje postojati i izvirati kada se ukinu mjere fizičkog udaljavanja - upozorio je. 

Nekoliko europskih zemalja je reklo da ne pristupaju općem sustavnom otkrivanju slučajeva, a direktor Programa za hitne slučajeve WHO-a, Michael Ryan je rekao da misli da se ne radi o nedostatku testova, već o njihovoj strategiji.

20:40 - Prva dva slučaja zaraze u Splitu?

U Splitu su zabilježena prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Ova informacija još uvijek je neslužbena, a najvjerojatnije se radi o bračnom paru. Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne žele izlaziti s informacijama dok im ne dođe službena potvrda, piše Slobodna Dalmacija

Ukoliko se ove informacije pokažu točnima, ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj porast će s 87 na 89. 

20:38 - Božinović najavio informatički sustav praćenja zaraženih

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u srijedu uvođenje sustava praćenja kretanja svih zaraženih od koronavirusa i onih koji bi trebali biti u samoizolaciji, a za one koji se ne pridržavaju propisanih mjera rekao je da neće biti ustezanja od sankcija.

U razgovoru uživo za NovuTV, ministar Božinović istaknuo je kako Vlada, pored postojećeg informatičkog sustava koji bilježi podatke o svima kojima su izdana rješenja za samoizolaciju, priprema i druga rješenja.

"Mi pripremamo i druga rješenja koja ćemo uskoro predstaviti. Radi se o informatičkim rješenjima po kojima ćemo moći ostvariti jedan bolji, precizniji uvid u to gdje su ljudi koji su zaraženi virusom, odnosno, koji bi trebali biti u samoizolaciji", rekao je ministar.

Riječ je o, kako je pojasnio, aplikaciji kakva se već primjenjuje u nekim zemljama. "To rade zemlje, pogotovo one koje se dobro nose sa sprječavanjem širenja zaraze. Mi već nekoliko tjedana razmišljamo i o pravnim osnovama i o tehnološkim rješenjima za tako nešto i, kad budemo spremni to prezentirati, to ćemo učiniti", istaknuo je Božinović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakve će se sankcije primjenjivati i kako kažnjavati oni koji se neće pridržavati uputa, ministar je naglasio kako neće biti ustezanja od sankcioniranja onih kojima su određene mjere samoizolacije.

"Sankcioniranje je krajnja mjera. Mi se nećemo libiti kažnjavati. Međutim, neka svi ljudi kojima su određene mjere samozaštite razmisle koja je najveća kazna za njih, a ona je - ukoliko izađu iz onog režima koji im je određen i zaraze druge ljude", upozorio je.

20:28 - Beba iz Mostara koju je rodila žena zaražena korona virusom nije zaražena, javljaju mediji iz BIH

Podsjetimo, u SKB Mostar javio se muškarac (53) s tempraturom i ozbiljnim respiratornim poteškoćama, ali je negirao da je bio u nekoj od rizičnih zemalja. Kasnije se ispostavilo da je bio u Italiji pa je desetero ljudi stavljeno u izolaciju. 

Testiranje je pokazalo da je pozitivan na korona virus, baš kao i njegova supruga te 41-godišnja trudnica koja radi u njegovoj tvrtki. 

20:05 - Tražitelji međunarodne zaštite u RH nisu zaraženi koronavirusom, javlja MUP

19:05 Čak 89 zaraženih u Srbiji

U Srbiji je danas do 18 sati registrirano ukupno 89 slučajeva korona virusa, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo zdravlja Srbije, nakon što je od posljednjeg izvješća jutros u osam sati testirano još 19 osoba, a u šest slučajeva rezultati su bili pozitivni.

U kućnoj izolaciji su tri osobe, dok je troje zaraženih zadržano na bolničkom liječenju bez komplikacija i u stabilnom stanju. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić priopćila je da je ukupno šest pacijenata od 89 zaraženih  priključeno na respiratore.

Do 18 sati u srijedu u nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta Torlak testirano je ukupno 440 osoba.

- Ulazimo u treći tjedan, borba se nastavlja, Vlada se priprema da još adekvatnije i bolje reagira u danima koji nas očekuju - rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji.

Ona je podsjetila da je danas u 10 sati stupila na snagu zabrana kretanja za starije od 65 godina i naglasila da je starijim osobama od ključnog značaja podrška cijelog društva.

Brnabić je ocijenila da je danas pokazana "veća odgovornost" građana za razliku od prethodnih dana, navodeći da je dobro što su poduzete strože mjere.

U Srbiji je trenutno oko 6.000 volontera, te još oko 1.700 volontera u okviru Crvenog križa, ali je potrebno više timova kako bi stariji građani imali maksimalnu pomoć i potporu u opskrbi namirnicama, lijekovima i uobičajenim dnevnim stvarima, uključujući i razgovore ohrabrenja i podrške.

19:03 Kina šalje dva milijuna maski u Europsku uniju

Kina će poslati više od dva milijuna zaštitnih maski Europskoj uniji, koja je postala epicentar pandemije koronavirusa, najavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kineski premijer Li Keqiang je to najavio von der Leyen u telefonskom razgovoru, objasnila je ona u video poruci na  Twitteru.

- Složili smo se da je borba protiv koronavirusa globalna i da si moramo pomagati u tim teškim trenucima. Kina nije zaboravila pomoć koju joj je Komisija pružila u siječnju, kada je ona bila u središtu epidemije - rekla je von der Leyen.

U isporuci opreme, koju očekuju "uskoro" bit će dva milijuna kirurških maski, 200.000 maski tipa N-95 (također zaštitnih) i  50.000 testova za otkrivanje koronavirusa.

U siječnju je EU poslao  50 tona medicinske opreme Kini, podsjetila je Ursula von der Leyen.

Tvrtka Alibaba, kineski div e-trgovine, također je poslala maske u Francusku i Italiju.

19:00 Trump vraća zakon iz doba Korejskog rata

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da će se pozvati na zakon iz vremena Korejskog rata kako bi mogao koristiti ovlasti predviđene tom mjerom u borbi protiv koronavirusa. 

Takozvani Defense Production Act, uveden tijekom Korejskog rata 1950. godine, vladi daje ovlasti nad privatnim tvrtkama da ih, primjerice, primora da proizvodi određene proizvode. 

Time se američkoj vladi omogućava ubrzavanje proizvodnje maski, respiratora i druge potrebne opreme, prenosi Reuters. 

- To je samo u slučaju da će nam to trebati - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, poručivši kako će SAD „pobijediti nevidljivog neprijatelja“. 

U SAD-u je do srijede zabilježeno više od 7000 slučajeva zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2 a umrlo je više od 100 osoba. 

18:53 - U cilju zaštite građana i učinkovitog smanjenja rizika od širenja koronavirusa, dogovorom Republike Hrvatske i Republike Slovenije, privremeno je zatvoreno 27 graničnih prijelaza za pogranični promet. 

Među zatvorenim graničnim prijelazima su i dva granična prijelaza na području Policijske uprave istarske, i to granični prijelaz za pogranični promet Slum na području Buzeta i granični prijelaz za pogranični promet Lucija na području Buja. 

(Ivan Grgat)

18:42 - Zbog korona virusa u Poreču započinje i pranje te dezinficiranje ulica

Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovane epidemijom virusa COVID-19, a u cilju sprječavanja širenja bolesti i zaštite građana, Usluga Poreč d.o.o. od četvrtka 19. ožujka započinje s pranjem i dezinfekcijom ulica i javnih površina i to najfrekventnijih područja užeg centra grada te mjesnih centara.

Osim samih ulica i javnih površina  oprati će se i dezinficirati svi podzemni spremnici kao i pripadajući otpadomjeri. Pranje i dezinfekcija vršit će se u ranojutarnjim satima pri čemu ističu da sredstvo koje se koristi nije opasno po ljude i kućne ljubimce.

(Ivan Grgat)

18:40 - Slovenija priprema uredbu o zabrani okupljanja  javnim površinama

Slovenija se, kako bi ograničila širenje zaraze novim koronavirusom, priprema ograničiti okupljanja ljudi na javnim površinama, slične onima koje je ovih dana uvela Austrija.

Ministar za unutarnje poslove Aleš Hojs kazao je da je u pripremi uredba o restrikcijama za okupljanje do pet ljudi na javnim površinama koja bi odmah stupila na snagu, a predviđen je nadzor nad njenom provedbom i izricanje kazni.

Šestero novozaraženih, uvode se nezapamćeno stroge mjere
Šestero novozaraženih, uvode se nezapamćeno stroge mjere

U Sloveniji je do sada potvrđeno 286 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a zdravstvo se priprema i za pojavu novih slučajeva teže oboljelih jer epidemiolozi kažu da je epidemija još uvijek na početku, a ne zna se kakve će učinke imati dosadašnje restrikcije na njen razvoj.

Predsjednik Državnog Vijeća i član kriznog stožera za ograničavanje epidemije Alojz Kovšca izjavio je u srijedu u razgovoru za katolički Radio ognjišče da se većina građana drži restrikcija, ali da ih manji dio to još ne shvaća ozbiljno, pa se na ulici druže u većim grupama, te predstavljaju rizik za širenje bolesti.

Po njegovim će riječima kraj ovog i početak idućeg tjedna biti presudni dani, kad će se vidjeti hoće li broj novih zaraza u težem obliku skočiti i hoće li država iz druge faze epidemije ući u treću kad će će se kod zaraženih pojaviti mnogo veći broj težih slučajeva bolesti.

Ministar zdravstva Matjaž Gantar izjavio je u utorak kako bi broj slučajeva zaraze koronavirusom mogao biti pet puta veći od broja koji je utvrđenog testiranjem i da se svi moraju ponašati tako kao da su zaraženi i do minimuma smanjiti društvene kontakte.

18:39 - Europske države nastavljaju s uvođenjem mjera protiv korona virusa

Europske države i u srijedu poduzimaju stroge mjere za borbu protiv širenja koronavirusa čiji se epicentar sada preselio na taj kontinent i doveo do tisuća smrtnih slučajeva. 

Velik broj država poduzeo je stroge mjere, djelomično zaustavivši društvenu svakodnevicu i ograničivši putovanje, a neke su zauzele blaži pristup. 

U Italiji, zemlji koja je prva teško pogođena pandemijom, vlada je u početku u karantenu stavila 50 tisuća ljudi u 11 sjevernih općina. U međuvremenu je u karantenu stavljena cijela država. 

Zatvorene su sve trgovine osim onih koje prodaju ključne potrepštine, poput supermarketa i ljekarni. Kinodvorane, kazališta, kafići, restorani, teretane i knjižnice su zatvorene. 

Suspendirane su vjerske ceremonije, sprovodi i vjenčanja, kao i sportska događanja. Stanovnicima je naređeno da ostanu kod kuće osim ako moraju ići na posao, u nabavku hrane ili zbog drugih hitnih obaveza. Zatvorene su i obrazovne institucije. 

Francuska je slijedila talijanski primjer i također naredila karantenu u cijeloj zemlji. Oni koji izlaze na ulicu moraju imati potpisanu izjavu zašto to čine, pod prijetnjom kazne. Dopušteno je samo nekoliko razloga: posao koji se ne može obaviti od kuće, pregled kod liječnika, skrb za djecu i starije članove obitelji, odlazak u trgovinu, šetnja pasa i tjelovježba u blizini kuće. 

Austrija je ograničila promet iz susjedne Italije te je uvela provjere na granici sa Švicarskom. Zatvorena su skijališta, a neka su u karanteni. Beč je svim zaposlenicima naredio da rade od kuće ako je to moguće te je zabranio sav boravak izvan kuće osim za šetnje, trgovinu, odlazak na posao i druge neizbježne aktivnosti. 

Njemačka vlada je izdala upozorenje protiv putovanja, poručivši građanima da napuštanje države predstavlja životnu prijetnju. Službeni Berlin je uveo stroge kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom i Luksemburgom i Danskom, iako je i dalje dopušten prelazak vozila koja prenose robu. Javni život drastično je reduciran, zabranjena su vjerska okupljanja, zatvoreni kafići i sportski objekti. 

Restorani ne smiju raditi od 18 sati do 6 sati ujutro, a gotovo svih 16 saveznih država zatvorilo je škole. 

I Belgija je zatvorila sve trgovine osim onih s prehrambenim proizvodima i ljekarni. Ograničila je pristup supermarketima i uvela stroga pravila za izlaske iz kuće. Škole, restorani i kafići su zatvoreni, no vrtići nisu. Do 5. travnja je zabranjen izlazak iz države osim u neophodnim slučajevima. Nizozemska je uvela slične mjere, a zabrane se odnose i na bordele, kao i na trgovine koje prodaju marihuanu i druge lake droge. 

Latvija je zabranila ulazak na svoj teritorij svima osim svojim državljanima i onima sa stalnim boravištem, a svatko tko se vraća u zemlju mora 14 dana provesti u karanteni. Vlada je objavila izvanredno stanje, zabranila javna okupljanja i zatvorila škole i vrtiće. 

Škole je zatvorila i Poljska, kao i trgovine koje ne prodaju važne potrepštine. Zatvorene su kinodvorane, klubovi, kazališta, opere i muzeji. Restorani mogu samo dostavljati hranu, međunarodni letovi i željeznički promet su suspendirani, a inozemnim državljanima je privremeno zabranjen ulazak u državu. Poljska je vratila kontrole na svoje schengenske granice, što je uzrokovalo masovna čekanja. Poljaci koji se vraćaju iz inozemstva moraju provesti dva tjedna u karanteni. 

Zabranjena su sva okupljanja s više od 50 ljudi, uključujući i mise. Zasad nisu otkazani izbori za predsjednika koji bi se trebali održati 10. svibnja. 

Mađarska je zatvorila granice za sav putnički promet i zabranjena su sva javna događanja. Restorani i dućani moraju se zatvoriti do 15 sati, s iznimkom benzinskih crpki, kafića, prehrambenih trgovina i ljekarni. Škole i vrtići ne rade.

Slovačka je zatvorila sve granice i zračne luke za strane državljane koji ne mogu dokazati da borave u državi. Svi koji se vraćaju iz inozemstva moraju proći 14 dana karantene. Vladini dužnosnici nose maske u javnosti, uključujući na televiziji, a masku mora nositi i svatko tko se vozi javnim prometom. 

Slovenija je pak u potpunosti suspendirala javni promet. Škole su tamo zatvorene prije tjedan dana, kao i većina dućana, restorana i kafića. Na najmanje mjesec dana otkazani su svi letovi, a najavljuje se mogućnost novih mjera. 

Danska je uvela kontrole na svim granicama, aerodromima i lukama, kao i na mostu Oresund koji ju spaja sa Švedskom. Stanovnici, oni koji rade u Danskoj i državljani mogu ući, kao i oni koju su na putu prema Švedskoj, no ostalima to nije dopušteno. Zatvoreni su vrtići, škole i fakulteti, a od srijede su zabranjena okupljanja s više od 10 ljudi te su zatvoreni trgovački centri, noćni klubovi, frizerski saloni i sportski objekti.

Slično je i u Norveškoj, dok je Finska zabranila i posjete staračkim domovima i drugim institucijama. Finske granice zatvorene su do 14. travnja, osim za kratkotrajna poslovna putovanja i prijevoz roba. Švedska je pak zatvorila srednje škole i fakultete, no ne i osnovne škole. 

Švicarska je također objavila izvanredno stanje, no nije uvela zabranu izlaska na ulice, iako od građana traži da to ne čine. Vlada je na teren poslala nekoliko tisuća vojnika kako bi pomogli medicinskom osoblju i na granicama.

Za razliku od drugih europskih država, Velika Britanija zasad nije zatvorila škole, niti je vratila opsežno testiranje kakvo je imala u početku. Građani su pozvani da izbjegavaju međusobne kontakte i putovanje. Kafići, pubovi i restorani još uvijek nisu zatvoreni. 

Svakome tko ima simptome koronavirusa, kao i članovima njihove obitelji, savjetovana je samoizolacija na 14 dana bez testiranja, osim ako razviju teže simptome. 

Atena je uvela posebne mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa u migrantskim kampovima. Posjete kampovima zabranjene su na dva tjedna, a novopridošli migranti prolaze medicinske preglede. Prekinuta su predavanja za migrantsku djecu, kao i sportska događanja, a kampovi se svakodnevno dezinficiraju.

Izvanredno stanje je uvela i susjedna Bosna i Hercegovina, a Albanija je zabranila izlaske na ulicu nakon 18 sati, pod prijetnjom kazne. Građanima je dopušteno voziti samo između 18 i 20 sati, te 3 i 5 sati ujutro. 

Sjeverna Makedonija je otkazala parlamentarne izbore zakazane za 12. travnja. Skoplje je zabranilo izvoz pšenice i zamrznutih prehrambenih proizvoda, zaštitne medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju. 

Parlamentarne i lokalne izbore odgodila je i Srbija. Beograd je zatvorio škole, a nastava se održava na državnoj televiziji. 

Rusija, Ukrajina i Bjelorusija uvele su stroga ograničenja ulaska u državu za inozemne državljane. Ukrajina je uvela i kontrole putovanja između gradova. 

18:18 - Stožer: Potvrđeno šest novih slučajeva, ukupno 87

U Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 87, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih u Hrvatskoj, tako da je novi ukupan broj oboljelih 87 osoba", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je do sada izliječeno pet osoba, a ukupno je testirano 1171 uzoraka.

"Hitna medicinska djelatnost je intervenirala u 321 slučaju sumnje u ovu bolest", naglasio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je gradove u kojima se pojavio koronavirus i njihov točan broj.

"U Zagrebu 41, u Zadru jedan, u Varaždinu šest, u Slavonskom Brodu jedan, u Sisku tri, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku sedam, i Karlovcu jedan, i u Zaboku tri", kazao je Capak.

Capak je također rekao da imaju još jedan novi slučaj u bolnicama te ih je sada ukupno devet.

Stožer je također podigao i platformu temeljem koje će razmjenjivati informacije o pozitivnim slučajima.

"Sad već imamo više laboratorija, pa je bilo teško pratiti imena, prezimena, pozitivne i negativne rezultate testiranja, pa smo podigli platformu gdje se to radi automatski, i informacije u realnom vremenu dobiva ministar zdravstva, doktorica Alemka Markotić i ja", rekao je Capak.

Zbog zagušenja telefonskih linija koje koriste građani da kontaktiraju epidemiologa, podigli su i call centar na broju 113 na koji se javljaju posebno educirani dragovoljci koji daju sve relevantne informacije o zdravstvu i zdravstvenom sustavu. 

"Svi koji trebaju bilo kakvu informaciju vezanu uz zdravstveni sustav trebaju zvati 113, za sve ostale informacije 112", naglasio je Capak.

17:39 - Rijeka donijela mjere za pomoć poduzetnicima

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je mjere za pomoć poduzetnicima koji će biti pogođeni najavljenom odlukom o zabrani rada, a u skladu s nacionalnim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom novog korona virusa, priopćeno je u srijedu iz riječke gradske uprave.

Iz gradske uprave navode da je Vlada najavila da će idućih dana Nacionalni stožer Civilne zaštite donositi mjere privremenog ograničenja rada ili obustave rada nekih djelatnosti te da je Grad Rijeka donio prve mjere, kako bi se poduzetnicima olakšao nastavak poslovanja i zadržavanje radnih mjesta. Mjere će stupiti na snagu nakon što Nacionalni stožer oduči o zabrani rada određenih gospodarskih djelatnosti.

Poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti, koje bi bile obuhvaćene mjerom zabrane rada, odobrit će se odgoda plaćanja od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020., a odnosit će se na zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, na komunalne naknade, spomeničke rente te zakupnine za poslovne prostore Grada Rijeke koji su dani na upravljanje Rijeka plusu, Riječkoj razvojnoj agenciji "Porin" i Rijeka sportu.

Ako su obveze za ožujak već podmirene, neće biti povrata, nego prijeboj s davanjima nakon ukidanja mjera, navodi se i priopćenju.

Komunalno društvo "Čistoća" odgodit će naplatu usluge prikupljanja otpada poduzetnicima koji će biti obuhvaćeni mjerom zabrane rada, na 3 mjeseca, počevši od 1.ožujka.

Nakon ukidanja mjera Nacionalnog stožera bit će donesene odluke o otpisu davanja tijekom zabrane obavljanja djelatnosti, dok će se za poduzetnike koji nisu obuhvaćeni zabranom otpis razmotriti.

Iz Grada Rijeke navode da će tijekom mjera koje će odrediti Nacionalni stožer biti odgođeno pokretanje svih postupaka prisilne naplate i prisilnog iseljenja, osim dugovanja kojima prijeti zastara, za sva potraživanja Grada Rijeke, gradskih trgovačkih i komunalnih društava.

Za trajanja odgode plaćanja obveza, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata, a ovisno o razvoju situacije, gradska uprava će donijeti odluku o produljenju odgode plaćanja. Uz to, budući da se ne može sa sigurnošću reći koje će djelatnosti biti obuhvaćene mjerama o obustavi rada, računi će biti redovno izdavani.

"Riječ je o prvim mjerama Grada Rijeke kojima se nastoji osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika, a sve naredne mjere će razmatrati i donositi u skladu s razvojem situacije, mjerama i preporukama na europskoj i državnoj razini", kaže se u priopćenju.

17:22 - Trgovački lanci nagrađuju svoje zaposlenike

Dio trgovačkih lanaca u Hrvatskoj izvijestio je da isplaćuje svojim zaposlenicima nagrade odnosno dodatke za posebne okolnosti na radu u znak zahvalnosti što ulažu velik trud da bi osigurali nesmetanu opskrbu građanima.

Konzum će u znak zahvalnosti zaposlenicima na ogromnom radu i trudu u prethodnom razdoblju isplatiti dodatak za posebne okolnosti na radu od 15 posto po satu na odrađenu satnicu, objavili su u srijedu iz Konzuma napominjući i kako će isplatiti uskrsnicu u iznosu od 1.000 kuna.

Dodatak će dobiti više od 9.000 zaposlenika koji rade u prodavaonicama, online prodavaonici, skladištima, Velpro centrima te prijevozu u lancu opskrbe.

"Ponosni smo na sve naše zaposlenike koji su proteklih dana bili pod iznimnim pritiskom, a osobito na one koji su podnijeli najveći teret u cilju da osiguraju što normalniji rad naših trgovina. Svi vjerujemo da zajedno možemo prebroditi ovu zahtjevnu situaciju, pri čemu će nam sigurnost i dobrobit naših zaposlenika i kupaca uvijek biti na prvom mjestu“, izjavio je predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić.

Najavio je i da će Konzum u povodu Uskrsa i ove godine svim zaposlenicima isplatiti uskrsnicu u ukupnom iznosu od 1.000 kuna.

Iz Konzuma podsjećaju kako radi sigurnosti kupaca i zaposlenika, u cijelom lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima, uz redovite sigurnosne procedure, provode i pojačane higijenske i sanitarne mjere, kao i redovite dezinfekcije blagajni, opreme i POS uređaja. Nabavljen je i dovoljan broj zaštitnih maski i rukavica za djelatnike.

Ledić je istaknuo i važnost odgovornog ponašanja prilikom kupnje, koje podrazumijeva izbjegavanje bliskog kontakta i dužih zadržavanja u trgovinama te prednost beskontaktnom plaćanju karticama.

"Činimo sve kako bismo odgovorili na sve izazove proteklih dana i u danima koji su pred nama, ali pritom trebamo i pomoć i suradnju kupaca", kazao je te kupce zamolio da budu pažljivi tijekom kupnje. "Razumijemo da su zabrinuti, no molimo da imaju na umu da kupnja više proizvoda nego što im je potrebno može značiti da će drugi kupci ostati bez mogućnosti da i sami kupe taj isti proizvod", kazao je.

Na svima je nama odgovornost da kupujemo koliko je nama i članovima našeg kućanstva potrebno i svega će biti dovoljno ako u ovome svi budemo racionalni i razboriti, dodao je.

Iz Konzuma naglašavaju kako su unatoč pojačanoj potražnji, dobro opskrbljeni te su skladišta opremljena zalihama dovoljnima i za daljnje povećanje prometa. Konzum je u neprestanoj komunikaciji s Vladom i dobavljačima kako bi osigurao što bržu isporuku proizvoda u trgovine, a police se stalno pune proizvodima u čemu zaposlenicima pomažu i članovi Uprave i menadžmenta kompanije nakon svog radnog vremena i u noćnim smjenama, ističu još.

Lidl Hrvatska: Zaposlenicima u trgovinama i skladištima 1.500 kuna

Iz Lidla Hrvatska su u srijedu izvijestili kako su kao zahvalu svojim zaposlenicima u trgovinama i skladištima jučer, 17. ožujka isplatili 1.500 kuna nagrade.

Poručuju i kako nastavljaju pažljivo pratiti razvoj situacije oko koronavirusa, svjesni njezine ozbiljnosti i spremni na potencijalne nove mjere.

Iz Lidla podsjećaju da redovito informiraju svoje zaposlenike o higijenskim propisima i brinemo da se pažljivo poštuju. "Shodno tome, posebno pazimo na dostupnost higijenskih sredstava kao što su jednokratne rukavice, dezinfekcijska sredstva, dezinfekcijski sapun i ubrusi za brisanje u svim prostorijama trgovine te u sanitarnim čvorovima za kupce i djelatnike", kažu.

Svaka je trgovina na vidljiva mjesta postavila oznake upozorenja kojima se apelira na korištenje jednokratnih rukavica i hvataljki pri uzimanju pekarskih proizvoda, održavanje minimalno 1 metra razmaka na blagajnama te općenito na odgovorno ponašanje kupaca, navode iz Lidla.

Napominju i kako će zakupce, počevši od danas, sukcesivno sve trgovine opskrbiti dozatorima sa sredstvima za dezinfekciju ruku na ulazima trgovina, a prije obavljanja kupnje.

S obzirom na generalnu nestašicu zaštitnih maski koja trenutno vlada, u dogovoru smo s dobavljačima i dobit ćemo ih u najkraćem mogućem roku, ističu iz Lidla napominjući kako u svojim skladištima obavljaju temeljitu dezinfekciju pri ulasku i zaprimanju robe.

I Spar i Interspar isplaćuju 1.500 kuna 

Ranije danas iz Spara su izvijestili kako su Spar i Interspar odlučili  svojim zaposlenicima isplatiti bonus od 1.500 kuna neto, u znak zahvalnosti što ulažu izniman trud kako bi osigurali nesmetanu opskrbu hrane i drugih potrepština građanima. Bonus će biti isplaćen u dva navrata: 750 kuna odmah, a preostali iznos do kraja mjeseca.  

16:45 - Radončić o vrhuncu krize u BiH za 2 tjedna, gorući problem migranti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić procijenio je u srijedu da najgori dani u suočavanju s koronavirusom za njegovu zemlju tek dolaze i zato je nužno odmah provesti drastične mjere, pa i smještaj migranata iza bodljikave žice.

"Prema procjenama stručnjaka mi ćemo se s pravom dimenzijom krize suočiti za petnaestak dana", kazao je Radončić novinarima u Sarajevu nakon sjednice državnog koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje kojim predsjeda.

Stručnjaci upozoravaju da ljudi nisu svjesni koliko je stanje zapravo ozbiljno, rekao je.

"Morat ćemo pooštriti ulazak i izlazak iz BiH", kazao je Radončić.

Od 9. do 16. ožujka u BiH je ušlo više od 80 tisuća osoba bez posebnog nadzora, rekao je i upozorio da je protok putnika znatno smanjen tek početkom tjedna uvođenjem dodatnih mjera.

Predložit će obustavu unutarnjeg putničkog željezničkog prometa radi smanjenja kretanja ljudi po zemlji, a one koji ulaze u BiH želi se obeshrabriti da to učine. U protivnom ti ljudi "u najgorim mogućim uvjetima" morat će provesti 14 dana u izolaciji u šatorima u blizini graničnih prijelaza.

Ipak, još nisu određene točne lokacije za takve prostore izolacije, potvrdio je i upozorio na problem slobodnog kretanja ilegalnih migranata.

"To je sada najveće žarište za širenje virusa", kazao je Radončić.

Ne smije se dopustiti da se deseci migranata slobodno kreću ulicama te ih se treba "natjerati" da borave isključivo u prihvatnim centrima u kojima su registrirani ili u šatorskim naseljima osiguranima bodljikavom žicom koja će strogo nadzirati policija i spriječiti da se kreću izvan tog prostora.

"Imamo posla s neprijateljem (virusom) koji je nevidljiv, no veoma je smrtonosan", poručio je Radončić.

Ukupan broj osoba u kojih je potvrđen koronavirus u BiH je u srijedu narastao na 38 pošto su po dva nova slučaja otkrivena u Mostaru, odnosno Banjoj Luci gdje je za sada i žarište epidemije jer je u tom gradu do sada registrirano više od 20 oboljelih.

16:44 - SAD apelira na mlade da "odrade svoj dio posla" u borbi protiv koronavirusa

Američki zdravstveni dužnosnici u srijedu su apelirali na mlade da "odrade svoj dio posla" poštivanjem smjernica o samoizolaciji kako bi spriječili širenje koronavirusa te su upozorili da će Bijela kuća možda morati produžiti mjere, ako se pokaže da su restrikcije u trajanju od 15 dana nedostatne. 

"Petnaest dana vjerojatno neće biti dovoljno da prođemo kroz ovo, ali zbilja se moramo ovoga strogo pridržavati kako bi rastegnuli (epidemijsku) krivulju u 15 dana i u tom trenutku ćemo razmotriti što dalje", rekao je čelnik službe za javno zdravstvo SAD-a Jerome Adams za emisiju NBC-a "Today". 

"Ako uspijemo doći do toga da se cijeli SAD pridržava mjera idućih 15 dana, možemo usporiti krivulju (brzinu širenja zaraze). Tako nećemo preplaviti naš zdravstveni sustav te ćemo, nadajmo se, prevladati ovo", dodao je.

Prethodno je Trumpova administracija u utorak objavila da će stimulirati ekonomiju s 1 trilijunom dolara, u što će vjerojatno biti uključena potpora od tisuću dolara za većinu punoljetnih građana.

16:31 - Bačić: Mjere protiv koronvirusa polučile uspjeh

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u srijedu da su mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa u Hrvatskoj polučile jako dobar uspjeh i odbio komentirati kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na račun tih mjera.

"Ne volim preko medija komentirati izjave Milana Bandića, o tome ćemo radije razgovarati na sastanku unutar kluba vladajuće većine. No, kao poruku hrvatskoj javnosti mogu reći da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite donose primjerene mjere, utemeljene na stručnim i znanstvenim saznanjima“, uzvratio je Bačić.

Stvarnost u Hrvatskoj, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, uvjerava nas da su te mjere do sada polučile jako dobar uspjeh. Također svima u Hrvatskoj poručujem da ovo nije vrijeme stjecanja političkih poena, nego da trebamo imati povjerenja u državne institucije, a među njima svakako u hrvatski zdravstveni sustav", izjavio je Bačić na konferenciji za novinare u Saboru.

Na zahtjeve nekih lokalnih dužnosnika da im se plaćanje komunalne naknade ne samo odgodi nego i oprosti, Bačić je kazao da će se uvesti mjera kojom se svakom poduzetniku u Hrvatskoj, koji je izravno pogođen koronavirusom, omogućuje isplaćivanje minimalne plaće od 3250 kuna na koju neće trebati plaćati poreze i doprinose.

Politička stabilnost omogućila da se Hrvatska nosi s krizom

Vlada je odlučila da se javna davanja prolongiraju, a jasno je da će u ovisnosti od tijeka pandemije u Hrvatskoj Vlada morati posezati za još snažnijim mjerama koje će omogućiti normalno poslovanje poduzetnika. Temeljni cilj mjera bio je očuvanje radnih mjesta, zato će svi koji zadrže zaposlenike imati pravo na bespovratna sredstva HZZ-a, dodao je.

Nije htio eksplicitno odgovoriti hoće li oprost biti moguć, samo je naglasio da u ovom trenutku ima sredstava koja su bespovratna i model kako olakšati poslovanje, a pričekajmo kako će se kriza razvijati, pa će se prema tome reagirati.

"Politička stabilnost od 76 ruku u Saboru je omogućila rad Vladi. To želim posebno naglasiti onima koji su se protivili ovakvoj koaliciji, jer stabilnost je omogućila da se Hrvatska s ovom krizom može nositi puno lakše nego 2008. godine, kada je država pala u recesiju“, poručio je.

Bačić je najavio sutrašnje izjašnjavanje o amandmanima i glasanje o zakonima koje je Vlada predložila kako bi se ublažile posljedice koronavirusa, a hoće li nastaviti raditi u petak i idućeg tjedna, također će odlučiti sutra.

Moguće je, kaže Bačić, da Sabor zastane s radom i okuplja se po potrebi kada Vlada ocijeni da neki zakon treba donijeti u hitnoj proceduri jer je važan za funkcioniranje države i društva.

16:22 - Broj zaraza koronavirusom u Sloveniji porastao na 286

U Sloveniji je do srijede u 14 sati ukupno potvrđena zaraza koronavirusom u 286 osoba, što je za 11 više u odnosu na isto vrijeme u utorak, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Ukupno je do sada testirano 8730 osoba, gotovo tisuću više u odnosu na stanje testiranja od utorka.

Iako je dnevni porast broja novozaraženih u Sloveniji zadnja dva dana usporen, slovenski infektolozi navode da je zemlja još u početnoj fazi epidemije te idućih dana treba očekivati teža oboljenja već inficiranih, a za što se zdravstveni sustav intenzivno priprema.

Kako je u utorak izjavio ministar zdravstva Tomaž Gantar, u Sloveniji je provedba strožih mjera za sprečavanje epidemije počela sedam do deset dana kasnije nego što je trebalo, a stvarno zaraženih možda je i pet puta više nego što je evidentirano.

Sada se svi moramo ponašati tako kao da smo zaraženi i pridržavati se strogih mjera kako bismo zaustavili krivulju eksponencijalnog porasta broja oboljelih, kazao je Gantar.

U Sloveniji je do sada jedna osoba umrla od posljedica zaraze koronavirusom, ali je još pet oboljelih u vrlo kritičnom stanju u Infektološkoj klinici u Ljubljani gdje je na intenzivnom odjelu ukupno petnaestak težih slučajeva, objavljuju slovenski mediji.

16:21 - MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije na YouTubeu

Razdoblje suzdržavanja od javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa Zagrebačka filharmonija ispunit će emitiranjem na svojem YouTube kanalu koncertnih predstava "Ježeva kućica" i "Božić kod Zimogroznih".

Na poveznici https://youtu.be/EvCmuc3tF2E dostupna je za gledanje predstava "Ježeva kućica" koju je prema popularnoj slikovnici Branka Ćopića i uz glazbu Hrvoja Hegedušića postavila redateljica Petra Radin.

Orkestralne aranžmane napravio je Marin Rabadan, FIlharmoničarima dirigira David Danzmayr, vokalni i dramski izvođači su Hana Hegedušić, Borko Perić, Vladimir Tintor, Ivana Husar Mlinac. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin.

Na poveznici https://youtu.be/Op0TkNATPhM dostupna je koncertna predstava "Božić kod Zimogroznih", po tekstu i u režiji Petre Radin, uz glazbu Dubravka Palanovića. Gluma i vokali: Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Dražen Bratulić, Lora Simikić. Dirigira Dinko Appelt.

"Ne možemo se družiti u Dvorani Lisinski, ali Vam zato ovo vrijeme možemo uljepšati sa našim predstavama koje možete naći na YouTube kanalu Zagrebačke filharmonije", priopćeno je. "Uz Zagrebačku filharmoniju i MiniMiniI ciklus uplovimo u svijet bajke, u svijet gdje su dozvoljeni samo osmijeh i radost. Mašta čini čuda. Čuvajte jedni druge i ljubite. I uživajte u našoj predstavi koju smo s toliko ljubavi stvarali. Dame i gospodo, cijeli jedan orkestar - samo za vas!", poručuju iz Zagrebačke filharmonije.

16:20 - UN-ova agencija: korona virus bi mogao uništiti do 25 milijuna radnih mjesta

Pandemija koronavirusa mogla bi pokrenuti svjetsku ekonomsku krizu koja će uništiti do 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta ako vlade ne poduzmu mjere za zaštitu radnika, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO).

„No ako se provede međunarodni i koordinirani odgovor, kao što se dogodilo tijekom svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine, utjecaj na globalnu zaposlenost mogao bi biti znatno manji“, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda. 

ILO poziva na hitne, opsežne i koordinirane mjere kako bi se zaštitili radnici, stimulirala ekonomija i podržali poslovi i prihodi. 

Predlaže se jačanje socijalne zaštite, zadržavanje radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena ili plaćene dopuste, kao i financijske ili porezne olakšice, uključujući one za mikro, mala i srednja poduzeća, dodaje organizacija.

ILO ima nekoliko scenarija za utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju. U najboljem slučaju će nezaposlenost narasti za 5,3, a u najgorem za 24,7 milijuna ljudi. Kriza iz 2008./2009. godine povećala je svjetsku nezaposlenost za 22 milijuna stanovnika. 

„Ovo više nije samo svjetska zdravstvena kriza, nego i velika kriza tržišta rada i gospodarstva koja ima ogroman utjecaj na ljude“, rekao je glavni tajnik ILO-a Guy Ryder. 

„Svijet je 2008. predstavio ujedinjenu frontu koja se borila protiv posljedica svjetske gospodarske krize te je najgore izbjegnuto. Takvo vodstvo i odlučnost potrebni su nam i sada“, zaključio je. 

16:16 - Austrija izdvaja još 38 milijarda eura za ublažavanje krize korona virusa

Austrija će izdvojiti dodatnih 38 milijarda eura za ublažavanje posljedica koronavirusa, rekao je kancelar Sebastian Kurz u srijedu kada je broj zaraženih narastao na 1646, skijališta se zatvaraju i traju napetosti na graničnom prijelazu Nickelsdorfu prema Mađarskoj. 

"Neka košta koliko košta", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz novinarima nakon sastanka savezne koalicijske vlade u Beču.

Najavio je  da će  vlada za ublažavanje gospodarskih posljedica koronavurusa staviti na raspolaganje uz već 4 milijarde eura još i 38 milijarda eura za osiguranje radnih mjesta, pomoć poduzetnicima i kredite tvrtkama kako bi se spriječio njihov stečaj i druge teškoće.

"Moramo sve učiniti i nastaviti provoditi stroge mjere opreza ograničenja kretanja, ali istodobno moramo misliti na gospodarske posljedice koronavirusa", kazao je Kurz.

Kao što se mora dosljedno raditi u borbi protiv širenja koronavirusa, jednako predano treba raditi na sprečavanju gospodarskog kolapsa, očuvanju radnih mjesta i spašavanju tvrtki od zatvaranja.

U Austriji stalno raste broj zaraženih pa raste i broj općina i mjesta stavljenih u karantenu u sklopu mjera za usporavanje širenja pandemije koronavirusa.

Općina Flachau te dolina Gasteinertal u salzburškoj regiji od srijede su u karanteni. 

U pokrajini Tirol gdje je najviše potvrđenih zaraženih u karantenu su stavljena još dva mjesta - Sölden i Sankt Christoph. Od  petka su Sankt Anton i dolina Paznaun posve izolirani, također i skijaško područje Alberga u Voralbergu: Lech, Warth, Schröcken te Schröchen u općini Klösterle od utorka su u karanteni.

U Austriji je prema ministarstvu zdravstva broj zaraženih  osoba porastao na 1646 u srijedu, a u utorak je bilo 1332 inficiranih.

Provedeno je gotovo 12 tisuća testova. Devet je osoba ozdravilo, a četiri su preminule.

Na austrijsko-mađarskom  graničnom prijelazu u Nickelsdorfu u Gradišću je, prema medijima, već drugi dan stanje vrlo napeto. Mađari su zatvorili granice zbog koronavirusa i noći na srijedu dopustili su prolaz samo automobilima iz Bugarske i Rumunjske, ali ne i vozilima iz drugih zemalja poput Ukrajine i Srbije te su se formirale kilometarske kolone, javlja austrijska radio televizija ÖRF.

15:57 - HZZO: Profesionalna bolest neće biti priznata svim oboljelima od korona virusa

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnio je u srijedu da prema izmijenjenom Pravilniku neće svim zaposlenim osiguranicima oboljelima od korona virusa biti priznata profesionalna bolest, odnosno pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

Izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, koje je donijelo Upravno vijeće HZZO-a, predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti.  

Priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i profesionalnoj ekspoziciji, izvijestio je HZZO.

Navode kako se prema Zakonu o listi profesionalnih bolesti takvim bolestima smatraju zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom u radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze.

15:56 - HZZ: Ne zatvaramo područne urede

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu da ne zatvaraju svoje područne urede, ocjenjujući netočnom takvu informaciju u nekim medijima.

"Povodom napisa u pojedinim medijima o navodnom zatvaranju područnih ureda i službi HZZ-a obavještavamo javnost kako se radi o netočnoj informaciji. HZZ ne planira zatvaranje svojih poslovnica", priopćili su iz Zavoda za zapošljavanje.

 Svoje korisnike stoga su uputili na druge kanale komunikacije koji su prikladniji zbog pojave koronavirusa, poput e-pošte, telefona ili portala.

 "Kako bismo ograničili širenje infekcije koronavirusom uputili smo korisnike usluga HZZ-a da naše službe i urede posjećuju samo u slučaju nužde", navode iz HZZ-a.

 Preporučuju korisnicima da konzultacije obavljaju preko telefona ili elektroničke pošte, a preporučuju i odgodu individualnih savjetovanja, pa su svi korisnici obaviješteni na koji način mogu izvršiti određene aktivnosti.

 HZZ je do daljnjeg obustavio sve vrste grupnih programa i radionica te programe obrazovanja nezaposlenih.

15:54 - Crveni križ poziva starije i nemoćne da mu se jave radi dostave

Hrvatski crveni križ (HCK) izvijestio je da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske, a onima koji  nisu od prije obuhvaćeni u njegov sustav pomoći da nazovu najbliži ured Crvenog križa kako bi bili uvršteni.

"Mi i inače to radimo, ali smo to sada proširili te smo objavili sve brojeve naših društava. Ako netko nije obuhvaćen znači da može nazvati da ga stavimo u taj sustav", rekla je Hini glasnogovornica HCK Katarina Zorić.

Dodaje kako dostavom pokrivaju područje cijele Hrvatske, gdje će dostavljati osnovne životne potrepštine za starije i nemoćne, a to su lijekovi i hrana.

HCK je također izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba. U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

"Letci koje smo objavili nisu namijenjeni za nas, nego za druge, jer smo primijetili da se brojni građani samoorganiziraju i žele pomoći starijima i nemoćnima. Mi smo osjetili potrebu naglasiti da je važno voditi računa o načinu na koji se ta pomoć pruža", objasnila je Zorić.

U uputama su htjeli pružateljima pomoći i starijima sugerirati kako da se adekvatno zaštite i sve obave sigurno.

Crveni križ inače ima program "Pomoć u kući" u kojem obilazi starije i nemoćne u svojem sustavu. Sada su program proširili jer im se počeo javljati veći broj ljudi.

Brojevi telefona svih društava HCK-a mogu se pronaći na sljedećoj poveznici.

15:52 - Oko 80 tisuća europskih građana u trećim zemljama čeka povratak kući

Oko 80 tisuća državljana Europske unije nalaze se izvan teritorija EU-a i čekaju na povratak kući nakon što su uvedena privremena ograničenja na ulazak u EU zbog pandemije koronavirusa, izjavio je u srijedu glasnogovornik Komisije.

"Po podacima koje Komisija ima od država članica, baratamo s brojkom od približno 80 tisuća ljudi, europskih građana koji su izvan EU-a", izjavio je glasnogovornik Peter Stano. 

Stano je dodao da je teško imati točan broj ljudi koji čekaju na povratak kući, stoga ih je pozvao da se obrate svojim konzulatima u zemljama u kojima se nalaze kako bi se dobila što točnija brojka.

Osim na vanjskim granicama, problema ima i na granicama između zemalja članica. Tisuće državljana baltičkih zemalja zaglavilo je na njemačko-poljskoj granici nakon što je Poljska ograničila ulazak stranih državljana na svoj teritorij. 

15:50 - BMW na mjesec dana obustavlja proizvodnju u Europi

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u srijedu da će na četiri tjedna obustaviti proizvodnju u Europi zbog krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

"Od danas gasimo naše europske tvornice automobila i tvornicu Rosslyn u Južnoafričkoj Republici. Prema trenutnim planovima, prekid proizvodnje trebao bi trajati do 19. travnja", izjavio je u srijedu izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse.

Manfred Schoch iz radničkog vijeća BMW-a istaknuo je da zdravlje radnika treba zaštititi, baš kao i njihove poslove i plaće. Čak i uz skraćeno radno vrijeme radnik BMW-a prima najmanje 93 posto neto plaće, dodao je.

Kompanija će uz podršku takvih mjera, te uz fleksibilnost i rad od kuće prebroditi novu krizu, tvrdi Schoch.

15.20 - Slovenija traži da banke odgode kreditne obveze tvrtkama i poduzetnicima

Slovenska vlada u srijedu je prihvatila zakon o odgodi kreditnih obveza poduzećima, zadrugama, samostalnim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima za vrijeme krize zbog koronavirusa.

Kako je na konferenciji za novinare kazao ministar financija Andrej Šircelj, riječ je o interventnoj mjeri prema kojoj banke za 12 mjeseci takvim poduzećima mogu odgoditi kreditne obveze, a ako je riječ o tvrtkama koje zbog epidemije moraju "zatvoriti vrata", odnosno prestati raditi, onda zakonski prijedlog predviđa da im banka takvu odgodu plaćanja mora odobriti.

Na takvu mjeru slovenska središnja banka nije imala primjedaba jer se očekuje da će i Europska centralna banka (ECB) u vrijeme krize koronavirusa ublažiti svoju monetarnu politiku i "olakšati" pravila o financijskoj disciplini, kazao je Šircelj.

15.15 - Zatvara se granica između SAD-a i Kanade

Donald Trump je objavio da se zatvara granica između SAD-a i Kanade za sav promet koji nije nužan. 

Najavio je da trgovina između dvije države neće biti ugrožena.

15.05 - Španjolska zatvara sve hotele u državi od utorka 24. ožujka

Španjolska zatvara sve hotele u državi od utorka 24. ožujka.

Sve zemlje pozvale su svoje građane koji su odsjeli u španjolskim hotelima da se vrate kući prije tog roka, jer nakon 24. ožujka najvjerojatnije nijedan turist u Španjolskoj neće moći naći smještaj.

14.50 - Premijer Kosova otpustio svog ministra unutarnjih poslova zbog korona virusa 

Kosovski premijer otpustio je ministra unutarnjih poslova zbog neslaganja oko toga treba li u zemlji proglasiti izvanredno stanje kako bi spriječilo širenje korona virusa, a taj bi potez mogao srušiti vladu manje od dva mjeseca nakon što je sastavljena.

U utorak navečer predsjednik HashimThaci predložio je parlamentu da proglasi izvanredno stanje.

Premijer Albin Kurti rekao je da takva drastična mjera nije potrebna. Ministar unutarnjih poslova Agim Veliu javno se usprotivio premijeru i kazao da će njegova stranka podržati prijedlog predsjednika.

- U ovim okolnostima dužan sam djelovati i odlučio sam otpustiti ministra unutarnjih poslova Veliua - rekao je Kurti u izjavi u srijedu.

Kosovo ima 19 zaraženih koronavirusom od petka, kada je prijavljen prvi slučaj. Većina slučajeva povezana je s Italijom, europskom zemljom najteže pogođenom epidemijom.

Kosovo je već zatvorilo svoje granice i obustavilo letove. Zatvorilo je sve škole, restorane i kafiće. Otvoreni su samo supermarketi i ljekarne.

14.40 - Dobili su otkaze zbog krona virusa pa sada čekaju svoje naknade ispred HZZ-a

Zbog nastale situacije oko korona virusa i Zavod za zapošljavanje je pod pravom opsadom svih koji su došli po naknade za nezaposlene koje HZZ isplaćuje.

HZZ je doduše do daljnjega obustavio sve vrste grupnih programa i radionica te dodatno obrazovanje nezaposlenih. Odlučili su se i na dodatne mjere zaštite svojih zaposlenika, ali i nezaposlenih kojima su omogućili da više ne dolaze na burzu ni za jednu uslugu Zavoda.

Međutim, to nije spriječilo veliki broj nezaposlenih da se ipak pojave, a kako javlja Jutarnji, većina mlađih ljudi u redu su kuhari, konobari i ostali ugostiteljski radnici koji su zadnjih dana dobili otkaze, jer se masovno zatvaraju kafići, restorani i hoteli.

Više pročitajte OVDJE

14.35 - Španjolska: 'Moramo se ujediniti u ratu protiv virusa' 

Španjolskoj slijedi gospodarski pad zbog epidemije koronavirusa no kada prođe vlada će se usredotočiti na rješavanje njezinih posljedica na gospodarstvo, rekao je u srijedu premijer Pedro Sánchez pred gotovo praznim parlamentom i za izvanredne mjere dobio potporu oporbenog PP-a. 

- Moramo se svi ujediniti u ratu protiv virusa - istaknuo je Sánchez tijekom rasprave kojoj je prisustvovalo samo 28 od ukupno 350 zastupnika. U parlament je došlo tek pet ministara.

- Jasno je da će BDP na godišnjoj razini pasti, kao što je upozorila Europska komisija. Ova 2020. godina neće imati 12 (radnih) mjeseci, nego 10, možda čak 9 - rekao je.

 - Uspijemo li održati razinu zaposlenosti i produktivnosti na prihvatljivoj razini, odnosno sačuvati je od teške i nepopravljive štete, nakon ove zdravstvene krize slijedit će brz gospodarski oporavak. Moguće je da će doći do skoka aktivnosti koji će onda ubrzati gospodarski rast - dodao je Sánchez, ekonomist po struci.

14.30 - Korona virus u Austriji: 'Ova situacija će potrajati jako, jako dugo'

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu da će iznimna situacija u zemlji nastala zbog koronavirusa potrajati "jako, jako dugo", istaknuvši da će "svijet nakon nje biti potpuno drukčiji".

Austrija, zemlja s 8,8 milijuna stanovnika u kojoj je potvrđen 1.471 slučaj Covida-19 od ponedjeljka je u gotovo potpunoj izolaciji a gospodarska djelatnost se održava na "najnižoj razini", rekao je predsjednik vlade u razgovoru za mrežu Krone.tv. 

Posljedice pandemije "zaokupljat će nas još mjesecima", upozorio je, obećavši da  će vlada "činiti sve kako bi pomogla poduzećima i zajamčila radna mjesta".

Čelnik austrijskih konzervativaca koji vlada zajedno sa Zelenima, priznao je da ova kriza dovodi u pitanje model globalizacije i da će utjecati na to "kako se ponašamo jedni prema drugima i kako živimo".

Ujedno je izrazio žaljenje što u Europskoj uniji "solidarnost ne funkcionira kada stvari postanu ozbiljne".

14.25 - U Karlovcu dvojica novooboljelih 

U Karlovcu su u utorak i srijedu oboljela dvojica muškaraca iz jedne obitelji, a korona virusom su se zarazili od stranca koji je bio u Hrvatskoj te naknadno razvio bolest, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Karlovcu.

Sada u Karlovačkoj županiji trojica zaraženih muškarca imaju povišenu temperaturu i blaži kašalj, a jedan i glavobolju, no teški simptomi zasad se srećom nisu razvili ni kod prvooboljelog Ogulinca ni kod dvojice Karlovčana, rekla je epidemiologinja Biserka Hranilović i dodala da su svi srednje dobi i ne pripadaju rizičnoj skupini.

I dalje u Karlovačkoj županiji nema lokalne transmisije, sva tri slučaja su uvezena, što je važno i dobro, rekla je, ističući kako građani Karlovca sada trebaju shvatiti da je koronavirus tu i da je „jedina mjera sprječavanja zaraze smanjiti socijalni kontakt“.

- Smanjite socijalni kontakt, budite na zraku, šećite, vježbajte, vozite bicikl, ali nemojte biti u socijalnom kontaktu, to je jedini način da zaštitite sebe i svoje bližnje jer zaražene osobe prenose virus i u vrijeme inkubacije bolesti, čak i ako ne razviju nikakve simptome - rekla je Hranilović.

Rezultati testiranja na koronavirus čekaju se za još osam osoba iz Karlovca.

Zamjenik načelnika Županijskog stožera Goran Franković iznio je podatak da je u županiji 401 osoba u kućnoj karanteni te da je policija obavila dvadeset kontrola i prekršajno prijavila 11 onih koji se nisu pridržavali mjera

14.18- Nema dokaza o štetnosti uzimanja ibuprofena protiv korona virusa 

 Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u srijedu da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da je štetno uzimati popularni protuupalni lijek ibuprofen protiv korona virusa. 

Agencija je priopćenjem htjela ispraviti netočnu informaciju koja kruži društvenim mrežama. 

- Trenutno nema znanstvenih dokaza koji bi utvrdili vezu između ibuprofena i pogoršanja bolesti COVID-19 - objavila je EMA. 

- Prilikom snižavanja temperature ili ublažavanja boli kod bolesti COVID-19, pacijenti i zdravstveni radnici trebali bi razmotriti sve dostupne mogućnosti liječenja - uključujući ibuprofen pa i paracetamol, najčešće korišten lijek protiv bolova.

Ljekarne i trgovine u nekim zemljama počele su ograničavati prodaju paracetamola zbog nestašice lijeka uzrokovane gomilanjem zaliha. 

14.05 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema zaraženih 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojoj zasad nema zaraženih koronavirusom, obavljeno je deset testova i svi su bili negativni, a trenutačno je u samoizolaciji 408 osoba, rečeno je u srijedu u bjelovarskoj bolnici.

14.00 - U Međimurskoj županiji nema zaraženih 

Na području Međimurske županije do srijede nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom COVID-19 te nema novih rješenja o samoizolaciji, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Unatoč činjenici kako je trenutno epidemiološka situacija dobra i pod kontrolom, i dalje je na snazi niz mjera.

Od ponoći su zatvoreni malogranični prijelazi sa Slovenijom i to na području mjesta Banfi, Preseka i Sveti Martin na Muri. Za sve nužne prijelaze preko graničnih prijelaza sa Slovenijom, građani se upućuju na granične prijelaze u Murskom Središću i Trnovcu.

13.55 - Zbog korone darivanje krvi u Rijeci od sada će se odvijati u sveučilišnom Kampusu

Sve aktivnosti vezane uz darivanje krvi u Rijeci premještaju se iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka u sveučilišni Kampus, u sklopu reorganizacije zdravstvenog sustava vezene uz sprječavanje pandemije korona virusa.

Zbog sigurnosti darivatelja sve aktivnosti vezane uz darivanje krvi od četvrtka će se obavljati u zgradi Sveučilišnih odjela, preko puta Građevinskog fakulteta.

 Transfuzija na novoj lokaciji djelovat će ponedjeljkom, utorkom i petkom od 8 do 15 sati, a srijedom i četvrtkom od 8 do 19 sati. Zahvalni obrok darivateljima osiguran je u kantini Akvarij, u blizini zgrade Sveučilišnih odjela.

 - Ne treba strahovati od dobrovoljnog davanja krvi jer je darivanje krvi uvijek dobra ideja, pa i u vrijeme korona virusa. To je naš način borbe protiv virusa i situacije koja se stvorila zbog širenja zaraze - ističe predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto.

13.50 - Velika Britanija uvela ograničenja u supermarkete 

Supermarketi u Ujedinjenom Kraljevstvu uveli su stroga ograničenja koliko robe kupci mogu kupiti kako bi ih spriječili da stvaraju zalihe dok eskalira pandemija korona virusa, prenosi u srijedu BBC.

Sainsbury's i Asda objavili su da neće dopustiti kupcima da kupuju više od tri komada bilo koje namirnice.

Sainsbury's je također kazao da će kod internetske dostave prioritet imati ugrožene skupine i stariji građani.

- Tvrtka nastoji osigurati da svi imaju pristup robi koja im treba - rekao je direktor Mike Coupe.

Asdina ograničenja vrijedit će i za proizvode za čišćenje i higijenu.

Trgovački lanac objavio je na svojem blogu da bilježi „povećanu potražnju“ za proizvodima i u trgovinama i u internetskoj prodaji.

- Imamo dovoljno robe za sve, ali imamo odgovornost postupati ispravno radi naših zajednica kako bismo pomogli kupcima da se brinu za svoje voljene kada im je potrebna pomoć - istaknuo je.

Aldi je već uveo ograničenja od četiri komada po kupcu za sve proizvode, dok je Morrisons objavio da će povećati uslugu dostave robe prodane putem interneta.

13.44 - U Primorsko-goranskoj županiji 14 zaraženih 

U Primorsko-goranskoj županiji su novim koronavirusom zaražene još četiri osobe, s blažim simptomima, što znači da je do sada u toj županiji zaraženo ukupno 14 ljudi, od kojih je jedna osoba izliječena, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite.

U samoizolaciji je u toj županiji bilo ukupno oko 1300 ljudi, od kojih je više od 500 već izašlo iz samoizolacije, a do sada je zaprimljeno devet prijava zbog kršenja samoizolacije.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić rekao je da su od četiri novooboljele osobe, dvije osobe boravile u inozemstvu, u zapadnoj Europi. Tri osobe su međusobno povezane, dok jedna osoba nije s njima povezana, a ni jedna od te četiri osobe nije povezana s prethodnim slučajevima.

Oni su ranije bili prepoznati na granici te su na vrijeme preventivno stavljeni u samoizolaciju, pa za sada nije bilo lokalnog širenja infekcije, rekao je dodavši da to ne znači da širenja neće biti te da moramo i na to biti spremi.

Naveo je da bi, vjerojatno sutra, trebao početi s radom laboratorij u Rijeci, u kojemu će se obavljati testiranja na novi korona virus.

13.35 - Kraš poduzeo sve mjere zaštite radnih mjesta i proizvodnje 

Iz Kraša su u srijedu poručili da posluju redovito i stabilno unatoč izvanrednoj situaciji s kojom se suočavaju, da su poduzeli sve mjere zaštite radnih mjesta i proizvodnje te vjeruju kako se mogu oduprijeti izazovima bez težih posljedica.

- Pozdravljamo Vladine namjere da paketom mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije virusa Covid 19 prevenira nepovoljna kretanja na tržištu, ali situacija na globalnom i domaćem tržištu mijenja se u dnevnom ritmu i stoga je važno da se mjere kontinuirano prilagođavanju novonastalim okolnostima - istaknuo je predsjednik Uprave Damir Bulić.

13.30 - Dokument EU u kojem se navodi da su ruski mediji pokrenuli dezinformacijsku kampanju o korona virusu

Ruski mediji pokrenuli su "značajnu dezinformacijsku kampanju" usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Europske unije. 

- Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o korona virusu - navodi se u dokumentu od 16. ožujka u koji je Reuters imao uvid.

- Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja europskih društava - napisala je Europska služba za vanjske poslove (EEAS).  

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Europskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju s pandemijom, navodi se u izvješću. 

Europska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o korona virusu od 22. siječnja. 

Iz EEAS-a nisu htjeli komentirati izvješće, ali je glasnogovornik rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi "raspravili širenje dezinformacija o Covidu-19". 

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje što prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji. 

Ruski mediji u Europi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU-a i nevladinih organizacija.  

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku koja teži ulasku u EU i NATO. 

U lažnom priopćenju ukrajinskog ministarstva zdravstva krajem veljače, navedeno je pet slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji. 

Vlasti su objavile da je priopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvješću. 

13.25 - Četvero djelatnika bolnice u Puli testirano radi prevencije, nalazi negativni 

Negativni nalazi na koronavirus potvrđeni su za četvero zdravstvenih djelatnika iz pulske Opće bolnice koji su testirani radi prevencije, pa u bolnici i dalje nema infekcije među zdravstvenim djelatnicima, rekla je u srijedu ravnateljica Opće bolnice Irena Hrstić.

- Testirana su i četiri zdravstvena radnika i negativni su. Nema podataka da ima infekcije među zdravstvenim radnicima Opće bolnice Pula - kazala je Hrstić na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

12.35 - Talijani razmišljaju produžiti karantenu ukoliko se ne uspori pojava novih slučajeva 

Dosad neviđena karantena s kojom su se suočili Talijani prošli tjedan kako bi se zaustavilo širenje korona virusa mogla bi biti produžena ako se ne uspori pojava novih slučajeva, rekle su vlasti u srijedu. 

Vlada je naredila da se zatvore restorani, kafići i većina dućana. Dodatno, naredila je zatvaranje škola i sveučilišta i rekla svima da ostanu kod kuće do 3. travnja osim ako izlazak nije nužan.

Od 12. ožujka broj novih slučajeva u Italiji udvostručio se i sada iznosi 31.506. Broj smrtnih slučajeva više se nego utrostručio i sada iznosi 2503.

- Ne znam hoće li mjere biti produžene dulje od 3. travnja. Donosit ćemo odluke na temelju brojeva i događanja. Ne mogu isključiti tu mogućnost. Vidjet ćemo u narednim danima - rekla je ministrica prometa i infrastrukture Paola De Micheli. 

Čelnik ureda za socijalnu skrb u Lombardiji, epicentru zaraze, rekao je da će možda biti potrebne još snažnije mjere kako bi se zaustavio trend širenja bolesti.

- Ili će krivulja ići prema dolje do nedjelje ili ćemo vjerojatno morati početi razmatrati još strože mjere - rekao je Giulio Gallera televiziji Gold 7.

Lombardija je prethodno signalizirala da želi zatvoriti sve poslovne subjekte, uključujući i proizvodne pogone te staviti javni prijevoz u mirovanje kako bi se na taj način zaustavila zaraza. 

12.22 - HZZO odlučio bolnicama dati dodatnih 400 milijuna kuna zbog situacije s korona virusom 

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, bolnicama će biti doznačeno dodatnih 400 milijuna kuna, odlučilo je u srijedu na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dodatnih 400 milijuna kuna bolnicama namijenjeno je poboljšanju uvjeta poslovanja te za pravovremenu i optimalnu opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

- Odluka je donesena na temelju prethodne odluke Ministarstva zdravstva o utvrđivanju kriterija za raspored izvanrednih sredstava doznačenih HZZO-u iz državnog proračuna u iznosu od 400 milijuna. Dodatna sredstva bolnice će pravdati isključivo izvršenjem zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a - navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ta sredstava nisu obuhvaćena Odlukom o utvrđivanju maksimalnih iznosa sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno limitima bolnica.

12.18 - U Istri potvrđeno pet oboljelih, jedan čovjek preminuo u samoizolaciji, čekaju se rezultati

Za pet osoba u srijedu je potvrđena zaraza koronavirusom u Istarskoj županiji, kod svih slučajeva radi se o kontaktu sa zaraženima osobama iz kriznih područja, a noćas je u Brtonigli umro muškarac koji se nalazio u samoizolaciji, no još nije potvrđeno da se smrt uslijedila zbog korona virusa.

Od ukupno 127 uzoraka koji su u utorak poslani na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zaraza korona virusom potvrđena je kod pet osoba koje su bile u samoizolaciji, odnosno pod mjerama zdravstvenog nadzora

Kod svih slučajeva u pitanju je kontakt sa zaraženim osobama iz rizičnog područja, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istarske županije Aleksandar Stojanović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Riječ je o dvije osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama iz Italije i Slovenije, jedna je imala kontakt sa zaraženim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jedna je kao ugostiteljski radnik radila u talijanskom skijalištu Cortina d'Ampezzo, a jedna u Austriji.  

Od tih pet novozaraženih dvoje je iz Umaga, jedna osoba je iz Rovinja, jedna iz Pule, a jedna iz Vodnjana.

Dosad je u Istri zabilježeno 11 zaraženih, od toga osam muškaraca i tri žene.

Stojanović je potvrdio kako je noćas umro 70-godišnji muškarac iz Brtonigle koji se nalazio u samoizolaciji. 

Nije imao ozbiljne zdravstvene simptome, a bio je u kontaktu sa zaraženom osobom. Stojanović kaže kako su mu se u utorak pojavili blaži klinički simptomi, predložena mu je hospitalizacija, koju je odbio

 - Još ne možemo tvrditi je li smrt uslijedila zbog koronavirusa, to ćemo znati kada dođu nalazi - rekao je.

11.57 - U Krapinsko-zagorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze 

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji nakon što su u utorak potvrđena prva tri slučaja, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

U utorak je stigao pozitivan nalaz za mlađeg muškarca koji se vratio iz Austrije, a potom i za 80-godišnju ženu i njezinog sina, a ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina kazao je na konferenciji za novinare Stožera da se svih troje pacijenata osjećaju dobro.

- Danas pacijenti nemaju temperaturu. Jedino majka, koja je starije godište, ima temperaturu 37. Svi su dobrog općeg stanja, pod nadzorom su i nadamo se da će sve proći u najboljem redu - rekao je Vančina i izrazio nadu kako se dobrim vijestima nada i za prvog pacijenta.

11.55 - Japan ne priprema odgodu Olimpijskih igara

Japan se ne priprema za odgodu Olimpijskih igara, izjavio je u srijedu glasnogovornik japanske vlade, inzistirajući na tome da je Tokio odlučan ugostiti najveći sportski događaj na svijetu kako je planirano.  

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga je izjavio kako će vlada nastaviti s pripremama za održavanje Igara koje su predviđene za razdoblje od 24. srpnja do 9. kolovoza, surađujući blisko s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i drugim organizacijama.

- Ne radimo nikakve prilagodbe za odgodu Igara - odgovorio je Suga u japanskom parlamentu na pitanje parlamentaraca rade li se planovi za odgodu OI. 

11.47 - Šuker i Dalić završili samoizolaciju

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker, izbornik Zlatko Dalić, te ostali članovi delegacije HNS-a koji su bili u Amsterdamu na Kongresu UEFA-e okončali su samoizolaciju u koju su ušli nakon saznanja da predsjednik Srpskog nogometnog saveza (FSS) Slaviša Kokeza ima dijagnosticiranu bolest COVID-19 uzrokovanu novim korona virusom.

Delegacija HNS-a u kojoj su bili Šuker, Dalić, direktor Damir Vrbanović, glasnogovornik Tomislav Pacak i voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac iako nije imala bliski kontakt s čelnikom FSS-a, je na preporuku Medicinske komisije HNS-a vlastitom odlukom ušla u samoizolaciju.

Današnjim danom isteklo je 14 dana od potencijalnog kontakta sa zaraženom osobom, a kako predsjednik Šuker i drugi članovi delegacije nisu imali nikakve simptome u tom razdoblju, period dobrovoljne samoizolacije je okončan.

- Smatram da smo ovim potezom pokazali odgovornost u ovoj osjetljivoj situaciji. Iako nismo imali bliske kontakte, nismo željeli bilo što riskirati. Kao što znate, HNS je brzo reagirao prekidom svih natjecanja, a naši zaposlenici će raditi od kuće u ovom razdoblju koliko god je to moguće. Moramo svi preuzeti odgovornost, slijediti upute nadležnih tijela i dati svoj doprinos borbi protiv korona virusa - izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

11.44 - U Splitu prijavljeno 36 ljudi, osam ih je prekršilo samoizolaciju 

Splitska je policija tijekom protekla 24 sata izvršila provjeru 36 osoba prijavljenih za moguće kršenja mjera samoizolacije te su utvrdili kako je tu mjeru prekršilo njih osam, doznaje se u policiji. 

O svemu utvrđenom, kažu, obavijestili su Državni inspektorat.

Poručuju kako će i dalje postupati po dojavama i zaprimljenim informacijama o mogućim kršenjima određenih mjera samoizolacije.

- Ukoliko utvrdimo da se osoba ne pridržava rješenja sanitarnog inspektora o samoizolaciji o tome ćemo izvijestiti Državni inspektorat kako bi mogli poduzeti daljnje mjere i radnje prema tim osobama, a sukladno zakonu - kazala je Antonela Lolić iz splitske policije.

11.40 - U Bosni 34 zaraženih korona virusom, ministar u kućnoj izolaciji pozitivan

U Bosni i Hercegovini do srijede ujutro potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupni broj zaraženih u toj zemlji za sada 34 uključujući najmanje jednog ministra u vladi Republike Srpske.

Upravo u tom entitetu i dalje je žarište koronavirusa s 27 registriranih zaraženih, a najveći broj oboljelih je s područja Banje Luke.

Ministar u entitetskoj vladi zadužen za područje europskih integracija i regionalnog razvoja Zlatan Klokić potvrdio je lokalnim medijima da je i on zaražen korona virusom zbog čega će testiranju biti podvrgnuti i svi drugi ministri u vladi RS.

- Javljeno mi je da sam pozitivan na koronavirusom. U kućnoj sam izolaciji i dobro se osjećam - izjavio je Klokić za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

U cijeloj BiH od 6 sati ujutro na snazi je zabrana rada svih ugostiteljskih objekata osim onih koji dostavljaju hranu te pučkih kuhinja. Zatvoreni su i svi klubovi, teretane, otkazane predstave u kazalištima i kinima.

11.15 - U Mostaru rodila trudnica pozitivna na koronu 

Mostarska bolnica zatvorila je odjel ginekologije s obzirom da je, kako neslužbeno doznaju, rodila žena pozitivna na korona virus, piše hercegovina.info

Trudnica je rodila carskim rezom, a je li beba zaražena, još ne znaju. 

10.50 - U Srbiji 11 novooboljelih 

U  Srbiji je u srijedu potvrđeno još 11 slučajeva korona virusa, najviše dosad u jednom razdoblju izvješća o testiranju, a od prvog potvrđenog pacijenta 6. ožujka ukupan broj zaraženih iznosi 83.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da su između 18 sati u utorak i srijede ujutro testirani uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji su četiri osobe s lakšom kliničkom slikom, a sedmero novozaraženih zadržano je na bolničkom liječenju, no te su osobe bez komplikacija i stabilnog općeg stanja.

U srijedu do osam sati ujutro nacionalni referentni laboratorij Instituta Torlak testirao je ukupno 421 osobu.

10.23 - Prvi zaraženi u Zadarskoj županiji 

Stožer civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je prvi slučaj zaraze korona virusom. 

Zaražena je mlađa žena koja se s još jednom suputnicom vratila iz Zanzibara u Africi. Oboljela je bila odgovorna, pa je s članovima svoje obitelji bila u samoizolaciji.

Imala je blage simptome oboljenja i temperaturu od 37,2.

Više na zadarski.slobodnadalmacija.hr.

10.20 - Sportaši prisiljeni riskirati svoje zdravlje 

Sve je više sportaša koji upozoravaju kako su prisiljeni riskirati zdravlje nakon što organizatori Olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) inzistiraju na tome da se OI u Tokiju održe kao što je i planirano između 24. srpnja i 9. kolovoza usprkos pandemiji korona virusa.

Olimpijska pobjednica u skoku s motkom Grkinja Katerina Stefanidi smatra kako su sportaši prisiljeni riskirati zdravlje trenirajući u okruženju korona virusa.

- Svi želimo da se Tokio dogodi, ali što je plan B. MOO riskira zdravlje svih nas, sportaša, ali i naših obitelji, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Sada smo u opasnosti, a ne za četiri mjeseca - kazala je 30-godišnja Grkinja za Reuters, dodavši:

- Osjećam se pod pritiskom trenirati i održavati istu rutinu koja je nemoguća.

10.10 - Hrvatski Crveni križ brinut će se o dostavi temeljnih namirnica i lijekova starijim i nemoćnim 

Hrvatski Crveni križ (HCK) koordinirat će sustavom dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama, koji je zbog epidemije korona virusa organizirao Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera da su se brojni građani organizirali radi pomoći susjedima, ali trebamo svi biti oprezni kako ne bi napravili korak koji će ugroziti nekoga drugog.

HCK je stoga izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba.

U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

HCK je sa svojih 20 društava pokrenuo telefone za psihosocijalnu podršku, za sve građane koji osjećaju tjeskobu, a osobito one koji su u karanteni i samoizolaciji. Ti se brojevi nalaze na njihovim web stranicama.

Markt je zahvalio Stožeru što je izuzeo akcije dobrovoljnog darivanja krvi od dobrovoljnog okupljanja, rekavši da su one sada organizirane na drugačiji način. 

Pozvao je darivatelje krvi da kontaktiraju društva HCK-a i Zavod za transfuzijsku medicinu i informiraju se o akcijama darivanja krvi kako bi zdravstveni sustav nastavio kvalitetno funkcionirati.

10.05 - Veće ovlasti nacionalnog stožera 

Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio je veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije korona virusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava, a zakonske izmjene koje mu daju te ovlasti, Hrvatski je sabor izglasovao u srijedu bez rasprave te one stupaju na snagu u četvrtak.

Izglasovao ih je većinom glasova - 108 'za', jednim protiv i šest suzdržanih.

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je ovlast donositi odluke i upute koje će provoditi stožeri lokalnih jedinica.

9.25 - Organizatori spremi na odgodu US Opena

Organizatori US Opena, četvrtog i zadnjeg grand slam turnira sezone koji je na rasporedu od 24. do 13. rujna, spremni su ga odgoditi zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

9.20 -  12 novooboljelih od korona virusa u Hrvatskoj 

- Imamo 12 novih, 81 potvrđenih - rekao je na početku ministar Vili Beroš. Rekao je da je struka napravila odličan posao na istoku zemlje, 24 testiranja tamo bilo je negativno. 

Osam doktora zaraženo je korona virusom.

Vlasti su najavile nove i rigoroznije mjere kako bi suzbile širenje korona virusa u Hrvatskoj. Među njima su ograničavanje rada trgovina i ugostiteljskih objekata i zabrana javnog okupljanja. 

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 69 slučajeva zaraze korona virusom, a petero ljudi je ozdravilo. 

Više pročitajte OVDJE

9.15 - Hrvatsko katoličko sveučilište počelo s online nastavom 

Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) počelo je u skladu s odredbama i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak nastavom na daljinu i djelovanjem Sveučilišta u kojem je kontakt sa zaposlenicima sveden na najmanju moguću mjeru, priopćilo nje HKS.

9.10 - Prvi slučaj korone u Karlovcu 

Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom u Karlovcu, a u tijeku su mjere sprečavanje širenja zaraze, doznaje se u srijedu od načelnika Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije Josipa Ribara.

Odmah po saznanju da je kod jedne osobe iz Karlovca potvrđena zaraza novim korona virusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, a javnost će o svemu poduzetom izvijestiti epidemiologinja Biserka Hranilović, rekao je Ribar Hini. Napomenuo je kako je konferencija za novinare u podne.

Prethodno zaraženi pacijent u toj županiji je iz Ogulina i nalazi se u karlovačkoj bolnici.

8.58 -  Novi pozivni broj za koronu je 113

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o korona virusu, a broj je 113.

Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci.

8.38 - U Češkoj zaplijenili 700 tisuća maski

Češke vlasti zaplijenile su gotovo 700 tisuća maski potrebnih u borbi protiv korona virusa od tvrtke koja je počela za njih tražiti veću cijenu, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček.

Češka, u kojoj su u utorak navečer bila prijavljena 434 slučaja korona virusa, suočava se s akutnom nestašicom maski i respiratora, zbog čega su građani organizirali proizvodnju kod kuće.

8.35 - Iznimne mjere u Saudijskoj Arabiji, džamije privremeno zatvaraju vrata 

Saudijska Arabija objavila je u utorak da džamije više neće prihvaćati vjernike na pet dnevnih molitva i tjednu molitvu petkom, u sklopu iznimnih mjera u svrhu ograničavanja širenja korona virusa.

Molitve će se nastaviti samo u dvjema džamijama u Meki i Medini, najsvetijim mjestima islama, objavila je državna novinska agencija SPA citirajući odluku najvišega vjerskog tijela u zemlji.

Džamije će privremeno zatvoriti svoja vrata, no nastavit će obredno pozivati vjernike i usmjeravati ih da se mole u svojim domovima te da ne dolaze u džamije, prenosi SPA.

8.30 - Australija proglasila izvanredno stanje

Australski premijer Scott Morrison u srijedu je proglasio "izvanredno stanje za ljudsku biosigurnost" i pozvao Australce da ne putuju izvan zemlje kako bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa.

Formalno proglašenje izvanrednog stanja daje vladi ovlasti da stavi gradove ili regije u karantenu, nametne policijski sat ili od ljudi zatraži samoizolaciju, ako smatra da su te mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa.

Službeno je proglašena uzbuna "Četvrtog stupnja: zabrana putovanja" u sve zemlje, što se dosad nikad u povijesti Australije nije dogodilo. Također, vlada je uvela zabranu okupljanja više od stotinu ljudi u zatvorenim prostorima.

7.00 Samo jedan novi slučaj lokalne zaraze u Kini

Peti dan zaredom broj 'uvezenih' slučajeva koronavirusa nadmašio je broj lokalnih prijenosa u Kini, sa samo jednim novim potvrđenim slučajem lokalne zaraze u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija Covida-19.

U kontinentalnoj Kini u utorak je potvrđeno 13 novih slučajeva koronavirusa, u odnosu na 21 slučaj dan ranije, objavilo je središnje zdravstveno povjerenstvo. Među tim novim slučajevima, 12 se odnosi na putnike koji su doputovali iz inozemstva.

Kontinentalna Kina ima samo jedan novi slučaj lokalnog prijenosa virusa, u Wuhanu, glavnom gradu pokrajine Hubei u kojemu se krajem prošle godine pojavila ta bolest slična gripi.

Glavni grad Peking prijavio je tri nova uvezena slučaja, kao i Šangaj, dok je u južnoj pokrajini Guangdongu zabilježeno pet novih slučajeva kod ljudi koji su se vratili iz Tajlanda, Velike Britanije i Nizozemske. Dvanaesti slučaj je prijavljen u Sichuanu.

U Kini je u utorak od zaraze umrlo 11 ljudi, ukupno 3,237, dok je ukupan broj zaraženih dosegao 80,894.

6.51 - Hrvatska danas očekuje postrožene mjere u borbi protiv korona virusa. Prema najavama premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Stožera za civilnu obranu, privremeno - zasad na 30 dana - zatvorit će se svi objekti koji nisu nužni - velik broj dućana, ugostiteljski objekti, najvjerojatnije i trgovački centri, kino dvorane, kazališta, knjižnice i čitaonice, teretane... 

- Mjere ćemo u srijedu predstaviti. One su vezane i za zabranu javnog okupljanja i za ograničavanje, odnosno privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata, nekih drugih uslužnih djelatnosti... Mi ćemo ići s tim već u srijedu. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana i nadam se da ih nećemo produživati - rekao je Božinović. 

Najavio je i da će se ograničiti kretanje starijih osoba, da bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove i kuće...

Zakon kojim će Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti trebao bi biti donesen na današnjoj sjednici Sabora, koja počinje u 9.30 sati

6.47 - Kako piše Corriere della sera, prema signalima mobitela u Lombardiji čak 40 posto ljudi uopće ne provodi dan kod kuće, iako je ta talijanska regija katastrofalno pogođena korona virusom. U 24 sata s ponedjeljka na utorak preminulo je 345 zaraženih, sveukupno je Italija prešla brojku od 2500 žrtava (točno 2503 zaključno s utorkom u 18 sati).

2.00 U BiH sedam novih slučajeva koronavirusa, zaražen ministar RS

Još sedam osoba, među kojima je i ministar za europske integracije Republike Srpske Zlatan Klokić, zaraženo je koronavirusom u posljednja 24 sata na području ovoga entiteta pa se ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini popeo na 34.

Kako su u utorak navečer izvijestili na svojoj Facebook stranici iz ministarstva zdravstva RS, nakon laboratorijskih analiza za 76 osoba, potvrđena je zaraza koronavirusom (COVID-19) kod njih sedam pa se ukupan broj zaraženih u ovome entitetu popeo na 27. Istodobno na području entiteta Federacije BiH je sedam zaraženih. 

Po navodima iz Republike Srpske, koja je za sada središte zaraze koronavirusom u BiH, novooboljele su četiri muške osobe srednjih godina te jedan mladić, kao i dvije žene srednjih godina. Jedna zaražena osoba je iz Prnjavora, jedna je iz Doboja, a svi ostali su iz Banja Luke. Svi se nalaze, kako se pojašnjava u obavijesti, u kućnoj izolaciji i pod nadzorom su epidemiologa.
Među zaraženima je i ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju RS Klokić, koji je medijima potvrdio da je pozitivan na koronavirus.

"Informiran sam da sam pozitivan na koronavirus. U kući sam u izolaciji i osjećam se dobro, bez ikakvih simptoma, bez groznice i bez kašlja", rekao je za Alternativnu televiziju iz Banja Luke ministar Klokić. Ova TV kuća navela je da su i ostali članovi vlade poduzeli preventivne mjere. 

Sve do sada zaražene osobe u RS-u su stabilnog zdravstvenog stanja, s blagim ili bez ikakvih simptoma. U ovome entitetu je 4864 osobe koje su podvrgnute medicinskom nadzoru jer su stigle s područja pogođenih virusom COVID-19.

00.00 Srbija uvela policijski sat i zabranu kretanja, mjere stupaju na snagu u srijedu

Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela "apsolutnu zabranu" kretanja od 20 sati do pet ujutro, te zabranila izlazak osobama starijim od 65 godina u gradovima i od 70 godina u ruralnim oblastima, dok će od srijede kontrolu na graničnim prijelazima i zaštitu bolnica preuzeti vojska.

Te je mjere nakon izvanredne sjednice vlade Srbije u utorak navečer priopćio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ustvrdivši da su bile nužne jer ranijim mjerama nije ostvaren željeni efekt u smanjenju rizika od širenja zaraze.

Vučić je rekao kako se za mjerama posegnulo zbog činjenice da nije postignuta puna disciplinu koja je neophodna da bi se smanjio stupanj opasnosti za stanovništvo, pa je vlada je donijela odluke koje su "nepopularne, ali koje će značiti zaštitu života".

Svim građanima sa 65 i više godina starosti u gradovima, te mještanima naselja do 5.000 stanovnika starijim od 70 godina zabranjeno je da napuštaju svoje domove i ta mjera stupa na snagu u srijedu u 10 sati.

Predsjednik Srbije rekao je na tiskovnoj konferenciji i da će vojska od srijede pod svoju kontrolu preuzeti sve granične prijelaze, sve bolnice i svih 17 migrantskih centara, te da će biti naoružana "kako bi zaštitila liječnike od incidenata" neodgovornih građana i spriječila da koronavirus uđe u bolnice.

"Mora vojska biti naoružana, da bi zaštitili liječnike. Imali smo situaciju da su ljudi koji su dolazili iz inozemstva htjeli tući naše liječnike. A oni su danas naši heroji, rade za našu djecu i naše roditelje", rekao je Vučić.

Od srijede navečer stupa na snagu druga zabrana kojom se ograničava kretanje svih građana osim službenih osoba i ljudi s radnom obvezom u razdoblju od 20 sati do pet ujutro, priopćila je vlada i poručila građanima da "nemaju razloga za paniku, jer će svi biti u potpunosti zbrinuti i bit će im osigurano sve što im je potrebno za normalan život u novonastalim okolnostima".

Ova zabrana kretanja ne odnosi se na građane kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, poput onkoloških bolesnika, a iznimka su i pojedine skupine poljoprivrednih proizvođača zbog obveza proljetne sjetve.

Ove mjere stupaju na snagu 18. ožujka i, kao sve dosadašnje "imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja" poručila je vlada građanima Srbije, navodeći da "u ovoj borbi ne može pobijediti sama" i pozvala na neophodnu suradnju, disciplinu i solidarnost. 

"Samo svi zajedno, ujedinjeni i solidarni, možemo izići iz ove bitke kao pobjednici i uvjereni smo da će tako i biti", navodi se u priopćenju srbijanske vlade.

Vučić je novinarima rekao da će za umirovljenike između četiri i sedam sati nedjeljom ujutro, "kada nema nikoga na ulici, pod posebnim pravilima otvoriti supermarkete".

"Žarišta su nam gradovi. Za sada su tri grada značajno pogođena - Beograd kao najveće žarište, Kikinda i Niš, nešto manje Čačak", naveo je Vučić.

On je naveo kako se, u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, razmišljalo i o zabrani ulaska u zemlju državljanima Srbije koji žive i rade u inozemstvu, ali se od toga odustalo jer bi tom mjerom bio prekršen Ustav.

"Razmišljali smo o tome, ali bismo time pogazili Ustav", rekao je Vučić na konferenciji za tisak koju je održao s premijerkom Anom Brnabić, i naveo da se "razmatraju druge mogućnosti" kako bi se smanjio rizik širenja virusa dolaskom državljana Srbije iz europskih zemalja.

Državni dužnosnici, infektolozi i epidemiolozi upozoravali su prethodnih dana i više puta ponavljali apel državljanima Srbije da za uskršnje praznike odustanu od posjeta obiteljima i srodnicima u domovini i odgode putovanja.

"Samo u posljednja dva dana vratilo se 35.376 naših državljana, to je ogroman broj, to je nemoguće kontrolirati", rekla je premijerka Brnabić i naglasila da je riječ "o neodgovornim građanima koji nisu poslušali savjete i preporuke" državnih dužnosnika i stručnjaka.

Podsjetivši da je Španjolska 5. ožujka imala troje mrtvih, a prije samo 11 dana deset, da bi stigla do 510 žrtava.

"Oni taj uspon imaju veći nego Italija. Situacija u Francuskoj je užasno teška, teško je i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, sve teže je u Grčkoj. Nadam se da će se Hrvati izboriti s ulaskom korone u bolnice. To je nama najveća opasnost. Poduzimamo i žešće mjere. Mnogi nisu do danas takve mjere poduzeli, a suočeni su i sa težom situacijom. Molim ljude da to razumiju", apelirao je Vučić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina