News

Komentari 100

'Štete u poljoprivredi su takve da će se godinama oporavljati'

'Štete u poljoprivredi su takve da će se godinama oporavljati'

Kako javljaju iz Županijskog centra 112 Požega i Osijek zaprimili su više od 500 poziva te zabilježili stotinjak događaja vezana za olujno nevrijeme koje jučer popodne zahvatilo Požegu i okolicu

Kod poljoprivrede su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati, rekao je u subotu ministar Tomo Medved koji je s ministricom poljoprivrede Vučković i ministrom rada Josipom Aladrovićem posjetio požeško područje koje je teško stradalo u velikom nevremenu u petak.

Sastali su se sa Požeško-salvonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem prenosi dnevnik.hr.

- Štete su ogromne. Materijalna vrijednost je višemilijunska - rekla je županica.

- Vlada Republike Hrvatske u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica. Bitno je naglasiti da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluke koje će biti usmjerene konkretnoj pomoći - poručio je ministar Medved.

Gradonačelnik Požege očekuje pomoć države te naglašava da je većina poljoprivrednih agrokultura uništena do ne prepoznatljivosti, a čišćenje ulica još je u tijeku.

- Može se prepustiti struci i analizama u kojoj bi mjeri ili ne bi pomogla protugradna obrana. Sve su učestalije ovakve prirodne nepogodne. Nažalost, ne možemo ih predvidjeti i ne možemo prevenirati. Važno je sačuvati ljudske živote i naglasiti poziciju i ulogu operativnih snaga sustava Civilne zaštite. Možemo zaštiti ljudske živote, a onda slijedi sanacija - odgovorio je Medved na pitanje o protugradnoj obrani.

- Moramo biti svjesni da se u Požeško-slavonskoj županiji se puno ljudi bavi poljoprivredom i ona je bitna. Svima koji imaju takvu štetu da u pitanje dolazi njihova poslovna aktivnost moramo pomoći' - rekao je Aladrović.

Otkrio je i jesu li u nevremenu stradali i voćnjaci njegove obitelji.

- Oni su u Pleternici i koliko mi je poznato nije bilo štete - rekao je Aladrović.

Zbrajanje štete tek je započelo. Kako javljaju iz Županijskog centra 112 Požega i Osijek zaprimili su više od 500 poziva te zabilježili stotinjak događaja vezana za olujno nevrijeme koje jučer popodne zahvatilo Požegu i okolicu. 

 

 

Najčitaniji članci