Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

'Štrajk će biti plaćen, moralna je obveza da nadoknade sate'

Sindikati i Vlada dogovorili su se da će im koeficijent rasti u tri koraka. No, nenastavnom osoblju neće porasti koeficijent već dodatak. Mihalinec tvrdi da je to zato što ne zaostaju za ostalim javnim službama

Zagreb: Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika na Trgu svetog Marka
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
33 komentara

Ono što smo tražili na početku, to smo dobili na kraju, rekao je Branimir Mihalinec za RTL Danas. 

- Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za svo nenastavno osoblje povećanje plaće od 6,11 posto - dodao je i objasnio zašto povećanje koeficijenta nisu tražili i za nenastavno osoblje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama. I nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni - rekao je. 

Na pitanje zašto su od početka tražili povećanje koeficijenta za sve, Mihalinec je rekao da su "sve to bile naše taktičke borbe". 

DOGOVORILI SU SE Natrag u školu: Štrajk plaćen, ali nadoknada nastave - nije

- Upravo zato smo i bili tako ustrajni i uspjeli smo. Ono što smo postavili na početku, to je bilo 6,11 posto povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu, odnosno koeficijent 1,406, to je danas s Vladom i dogovoreno - rekao je. 

Objasnio je i zašto nisu tražili izjašnjavanje članstva, kao što su to napravili za prvi prijedlog Vlade. 

DETALJI VLADINE PONUDE Platit će im dane u štrajku, ali nastava mora početi u utorak!

- Cijeli ovaj proces vode Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Princip rada u oba sindikata je takav da kada postavimo zahtjeve, ukoliko ih postignemo, tada odluke donose tijela sindikata. Ukoliko nismo postigli do kraja naše zahtjeve tada pitamo članstvo je li im dovoljno - rekao je te komentirao zašto su pristali da se dani naknade ne plate. 

- U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava - rekao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message