News

Komentari 7

Stručni tim: Vukovarski policajci ispravno su postupili u Borovu

Stručni tim: Vukovarski policajci ispravno su postupili u Borovu

Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, ističe se u priopćenju

Stručni tim Ravnateljstva policije utvrdio je u ponedjeljak u vezi postupanja policijskih službenika oko navijačkih povika mržnje u Borovu kako se njihova prosudba da pričekaju do dolaska dodatnih snaga pokazala opravdanom i omogućila daljnje procesuiranje svih osoba iz grupe.

Stručni tim je uputio u vukovarsko-srijemsku Policijsku upravu glavni ravnatelj policije nakon što su u nedjelju na društvenim mrežama objavljene snimke grupe osoba koje izvikuju neprimjerene poruke dok se nalaze pod nadzorom policije, izvijestilo je Ravnateljstvo.

U nadzoru je utvrđeno da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obilježja 12 redarstvenika stavili pod nadzor i, s obzirom na njihovu brojnost, zatražili dodatne policijske snage, kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila.

"S obzirom da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba", zaključio je stručni tim.

Takva je prosudba, naveli su, omogućila procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, a bez dodatnog uznemiravanja građana.

Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, napominje se u priopćenju.

Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke.

Incident se dogodio rano u nedjelju u Borovu, kada je skupina navijača izvikivala poruke poput "Ubij Srbina", a osudili su ga Vlada, predsjednik Republike i niz političkih stranaka.

 

Najčitaniji članci