News

Komentari 123

Stručno povjerenstvo: Voda u Sl. Brodu ispravna je za piće

Stručno povjerenstvo: Voda u Sl. Brodu ispravna je za piće

Povjerenstvo smatra da se učestalost uzorkovanja i kontrole crpilišta kao i mreže od strane javnog isporučitelja vodnih usluga treba nastaviti sukladno državnom planu monitoringa...

Voda u Slavonskom Brodu je zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak:

S ciljem pravovremenog i jasnog obavještavanja javnosti u skladu s ovlastima propisanim člankom 12. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Stručno povjerenstvo za vodu za ljudsku potrošnju je dana 09. travnja 2018. godine održalo telefonsku Sjednicu te je uzimajući u obzir sve rezultate praćenja vode za ljudsku potrošnju kroz period od tjedna zaključilo da se  voda za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda smatra zdravstveno ispravnom i može se koristiti za piće i ostale potrebe kućanstva.

U skladu s člankom 12. Stavak 5.  Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Povjerenstvo smatra da se učestalost uzorkovanja i kontrole crpilišta kao i mreže od strane javnog isporučitelja vodnih usluga treba nastaviti sukladno državnom planu monitoringa i u skladu s redovnim planovima internih kontrola vodovoda.

Brođani će tako nakon desetak dana krize napokon moći piti vodu iz slavina. Sve je počelo na Veliki petak kada je, dva dana nakon što se iz produktovoda kod Slavonskog Broda izlila "tekućina", objavljeno da je voda zagađena ugljikovodicima i da nije za piće. Građani su u noći na subotu pohrlili na benzinske postaje gdje su kupovali vodu u bocama, a ujutro i u trgovine koje su vrlo brzo svu vodu rasprodale.

Grad je ubrzo rasporedio cisterne s pitkom vodom na više lokacija. Gužve i panike nakon toga više nije bilo. 

Grad je za incident prozivao Crodux koji je testirao produktovod, ministar Ćorić krivio je grad što nije mijenjao filtere u tvornici vode na Jelasu, Crodux je odbacivao bilo kakvu odgovornost za zagađenje vode. Tko je kriv za ovaj ekološki incident još uvijek se istražuje.

 

 

Najčitaniji članci