Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
123 komentara

Stručno povjerenstvo: Voda u Sl. Brodu ispravna je za piće

Povjerenstvo smatra da se učestalost uzorkovanja i kontrole crpilišta kao i mreže od strane javnog isporučitelja vodnih usluga treba nastaviti sukladno državnom planu monitoringa...

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
123 komentara

Voda u Slavonskom Brodu je zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak:

S ciljem pravovremenog i jasnog obavještavanja javnosti u skladu s ovlastima propisanim člankom 12. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Stručno povjerenstvo za vodu za ljudsku potrošnju je dana 09. travnja 2018. godine održalo telefonsku Sjednicu te je uzimajući u obzir sve rezultate praćenja vode za ljudsku potrošnju kroz period od tjedna zaključilo da se  voda za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda smatra zdravstveno ispravnom i može se koristiti za piće i ostale potrebe kućanstva.

CJEVOVOD IZ SIKIREVACA Stiže li čista voda? Sl. Brod su spojili s novim vodocrpilištem

U skladu s člankom 12. Stavak 5.  Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, Povjerenstvo smatra da se učestalost uzorkovanja i kontrole crpilišta kao i mreže od strane javnog isporučitelja vodnih usluga treba nastaviti sukladno državnom planu monitoringa i u skladu s redovnim planovima internih kontrola vodovoda.

IDUĆI TJEDAN NORMALIZACIJA Crodux: Istjecanje benzina smo sanirali, to nema veze s vodom

Brođani će tako nakon desetak dana krize napokon moći piti vodu iz slavina. Sve je počelo na Veliki petak kada je, dva dana nakon što se iz produktovoda kod Slavonskog Broda izlila "tekućina", objavljeno da je voda zagađena ugljikovodicima i da nije za piće. Građani su u noći na subotu pohrlili na benzinske postaje gdje su kupovali vodu u bocama, a ujutro i u trgovine koje su vrlo brzo svu vodu rasprodale.

IVANA SMOLČIĆ JERKOVIĆ Brodska heroina: Naša djeca to nisu zaslužila, borit ćemo se...

Grad je ubrzo rasporedio cisterne s pitkom vodom na više lokacija. Gužve i panike nakon toga više nije bilo. 

BRODSKE MAJKE: 'Zdravlje djece je ugroženo, a njihovo djetinjstvo ograničeno'

Grad je za incident prozivao Crodux koji je testirao produktovod, ministar Ćorić krivio je grad što nije mijenjao filtere u tvornici vode na Jelasu, Crodux je odbacivao bilo kakvu odgovornost za zagađenje vode. Tko je kriv za ovaj ekološki incident još uvijek se istražuje.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message