Obavijesti

News

Komentari 195

Komšićeva teta: Pozlilo nam je kad smo vidjeli Kristinu u autu

Komšićeva teta: Pozlilo nam je kad smo vidjeli Kristinu u autu
1

David je imao nekih problema. Pio je i lijekove. Možda mu je to pomutilo um da se ovako nešto dogodi, priča Komšićeva teta kroz plač i nastavlja: 'On nije monstrum. Uvijek je bio dobar dečko'

VIDEO

U četvrtak se na Županijskom sudu u Zagrebu nastavilo suđenje Davidu Komšiću (20), optuženom da je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (18) brutalno izmasakrirao, odnosno izbo 88 puta, dok je bila trudna s drugim muškarcem.  

I starija sestra odbila svjedočiti

Saslušani su svjedoci obrane. Komšićeva starija sestra Iva (25) je odbila svjedočiti. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

02:23

Druga je svjedokinja bila Mia Perić, sestrična okrivljenika. Kazala je da poznavala Kristinu Krupljan od osnovne škole i da se družila s Davidom.

Komšićeva sestrična: Čula sam da ga je prijavljivala, ali ne znam zašto

Navela je da su David i Kristina bili u normalnoj vezi oko 4 godine, još od osnovne škole.

- Nisam bila upoznata s problemima između njih dvoje. Veza im je bila kao i svaka druga. Malo su se svađali, malo mirili. Čula sam da ga je Kristina prijavljivala više puta, ali ne znam zašto - dodala je.

Rekla je da ju je na dan ubojstva bila kod dečka kad ju je David nazvao.

'David je plakao, povraćao, bio je u šoku. Derao se: Vozi me kući'

- Moj dečko je otišao po njega, plakao je, povraćao, bio je u šoku. Nazvao je tatu, a ja sam mu nazvala mamu. Moj dečko je otišao po njega pred jednu zgradu koja je udaljena 5 minuta od Kristinine kuće. Moj dečko ga je doveo kod sebe u stan. David je odmah otišao u WC i derao se: 'Vozi me kući!'. Počeo je povraćati, ja sam zvala njegovog tatu čim smo došli pred Davidovu kuću. Vozila sam ga doma - govori Mia Perić. Navela je da ne zna koliko su se zadržali kod njezinog dečka. 

'Vidjela sam krv, ali mislila sam da se s nekim potukao'

- Vidjela sam da David ima crnu jaknu i traperice i da ima krvi po sebi, ali mislila sam da se s nekim potukao. Presvukao se kod mog dečka u stanu. On mu je dao trenirku jer ga je tražio da se presvuče. Kad sam ga dovela pred kuću tad sam mu nazvala tatu koji je došao po njega i odveo ga na policiju -  govori i dodaje da je David razgovarao s tatom.

- Ništa mi David nije rekao što se dogodilo te večeri jer je bio u šoku - kazala je Davidova sestrična dodajući još da su David i njen dečko prijatelji. Navela je da je njezin dečko bacio Davidovu odjeću u kontejner preko puta zgrade dok je ona odvela Davida.

- To mi je kasnije rekao dečko - kaže Mia Perić. 

Tužiteljstvo je pitalo svjedokinju kako je došlo do toga da se David presvuče.

- David je tražio odjeću i ja sam mu je dala. Mislim da sam mu je ja dala. Ne sjećam se točno - kazala je. Tužiteljstvo je tada svjedokinji predočilo njezin prijašnji iskaz u kojem stoji: 'David je bio u panici i tražio od Antonija majicu i trenirku da se presvuče'.

'Kristina je stalno govorila da je trudna. Lagala je'

Branitelj Miljević pitao je svjedokinju je li znala o Kristininim trudnoćama.

- Kristina je stalno govorila da je trudna. Lagala je. Ispostavilo se da nije bila. Samo je jednom bila trudna s njim i imala spontani - rekla je i dodala da nije znala da je Kristina bila trudna u vrijeme ubojstva. 

Sutkinja je pitala svjedokinju što se David derao, a sestrična je rekla da se samo derao da zove tatu.

Drugačiji iskazi: 'Moguće da je tako govorio, ali se ne sjećam'

- Pitala sam ga što se dogodilo, ali mi David nije odgovorio. Samo je ponavljao zovi mi tatu i vozi me kući. Ništa drugo nije govorio je nije bio u stanju - kazala je. Tada su je podsjetili da je u prijašnjem iskazu rekla da je David govorio da zove Hitnu i policiju.

- Moglo je biti tako, ali se ne sjećam - kazala je. 

Također, sutkinja je podsjetila svjedokinju i na raniji iskaz u kojem je kazala da je David u autu pred kućom govorio: 'Nisam htio, nisam htio'.  

- Moguće da je tako govorio, ali se ne sjećam. Saznala sam što se dogodilo tek kad mu je tata došao s policije - rekla je sestrična optuženog.

Navela je kako su se ona i David družili po kavama.

- David se družio s Armenom, Filipom, mojim dečkom. Imao je dosta prijatelja. Kristina nije izlazila s nama iako smo nekad znali popiti kavu - rekla je i dodala kako joj se David inače rijetko povjeravao čime je završila svjedočenje.

Druga sestrična: Ne znam je li bilo intervencija policije jer je Kristina par puta lagala

Iduća svjedokinja je Leonarda Perić, druga Komšićeva sestrična.

- Družila sam se s oboje. Bili su četiri, pet godina u vezi. Bili su u dobroj vezi. Malo su se slagali, malo svađali, kao i svi. Ne znam je li bilo intervencija policije jer je Kristina par puta lagala. Kristina mi je bila prijateljica - rekla je svjedokinja.

Zatim je ipak na pitanje sutkinje rekla da zna da je bilo prijave radi slučaja s autom.

'Otišla sam do auta, otvorila vrata i vidjela Kristinu u tom stanju'

- U noći ubojstva bila sam kod dečka i mama me zvala i rekla da idem kod Kristinine zgrade. Tamo su već bile moja mama i teta. Otišla sam do auta, otvorila vrata i vidjela Kristinu u tom stanju u autu i samo sam otišla. Mislim da je auto bio upaljen, ne sjećam se. Bila sam do kad je došla Hitna i potom sam otišla. Znala sam da je Kristina tada bila trudna. Ona mi je rekla. Ne sjećam se kad točno, ali znam da je to bilo kad smo zadnji put bile na kavi. Možda dva tjedna prije ubojstva. Mislim da ona i David tada nisu bili u vezi. Kristina mi je rekla da David ne zna da je trudna. I rekla je kako to još nikome nije rekla. Nisam rekla Davidu za njenu trudnoću niti ikome drugome - rekla je Leonarda Perić.

Sutkinja je tada podsjetila svjedokinju na njezin prijašnji iskaz u kojem stoji da je za Kristininu trudnoću rekla svojoj sestri. No, svjedokinja sada tvrdi da joj nije rekla. Ipak, sutkinja ju je podsjetila da u ranijem iskazu stoji da je rekla svojoj sestri za Kristininu trudnoću koje su potom to rekle Davidovim sestrama.

- Ne sjećam se da sam to rekla - navela je svjedokinja na sudu.

Sutkinja ju je tada pitala na što je točno mislila kad je rekla kako se sjeća jedino prijave radi auta.

- Ma samo znam da mi je Kristina rekla to zadnje kad su joj razbili auto - kazala je.

Na pitanje tužitelja, Leonarda Perić je rekla kako joj je Kristina 'možda jednom rekla da ju je David udario' te kako se ne sjeća u kojem je položaju bilo Kristinino tijelo kad je otvorila vrata.

Nije se mogla točno sjetiti je li joj Kristina rekla da ne zna s kim je bila trudna.

- Ne želim se prisjećati toga, ne znam ništa ni o njezinoj vezi sa Zdravkom - kazala je Leonarda Perić.

Komšićeva teta: Kristina je često zvala policiju iz ljubomore

Ljubica Marjanović, teta Davida Komšića, odlučila je svjedočiti, iako je mogla odbiti.

- Živim u istoj kući sa sestrom i njezinom obitelji. Jako smo bliski. Poznavala sam Kristinu otkako je David krenuo u 8. razred i otkako su bili u vezi. Dala sam iskaz. Znam cijeli tijek veze. Kad sestre i šogora nije bilo, ja sam bila tu. Kristina je često zvala policiju. Došla je jednom u 1 u noći pred kuću. David joj se nije htio javiti na telefon. Ona je trubila pred kućom. Jednom je zvala policiju isto jer joj se nije htio javiti. Jednom kad sestre nije bilo, vidjela je Davida da sjedi s nekim društvom i curom, tad je zvala policiju, ja sam morala doći jer mi sestre i šogora nije bilo. Prijetila je Davidu da ne sjedi s tim društvom i da se makne od nje. Rekla mu je da će zvati i policiju. I tako je i bilo. Zvala je policiju i ona se tada sama izgrebala po licu i rekla da će reći da joj je to David. To je radila iz ljubomore. Drugo jutro je, pak, izašla iz kuće s Davidom. Tako je to bilo, posvađaju se pa se pomire - kazala je Ljubica Marjanović.

Kazala je da je tog, 22. veljače, bila doma.

'Vidjela sam Kristinu svu krvavu kako leži u autu. Počela sam vikati'

- Nisam vidjela Davida. U 21.30 sati čula sam kroz kuću sestru kako plače. Izašla sam van i čula je kako viče: 'Davide, Davide'. Izašla sam van i vidjela Miju, Ivu i Vjeku i David je vani povraćao i plakao i govorio zovite Hitnu. Sestra je počela plakati i pala je. Šogor Ivo mi je tada rekao da idem prema Kristininoj zgradi i da tražim njezin auto.

- Prišla sam autu sa suvozačke strane i vidjela Kristinu svu krvavu kako leži. Počela sam vikati. Od šoka nisam se sjetila niti broja hitne pa sam zamolila neka dva dečka koja su bila u parku da mi daju broj. Ne sjećam se niti da je auto radio niti da se čula muzika iz radija u autu - kaže Ljubica. Navodi da je David plakao i vikao da zovu Hitnu pomoć. 

Dodaje kako je Kristina dolazila njima u kuću za blagdane i rođendane.

Kristinin otac: 'Zar je to što je bila trudna razlog da je ubije?'

Na pitanje odvjetnika Miljevića, Ljubica kaže da nije znala da je Kristina bila trudna u vrijeme ubojstva. Znala je da je Kristina ranije bila trudna, a sigurna je da barem jednom to nije bilo točno. 

To je izazvalo reakciju Kristininog oca: 'Pa dobro, zar je razlog ubiti nekoga ako je bio trudan?'

Druga Komšićeva teta: Samo jednom sam joj zamjerila

Na klupu za svjedoke sjela je i druga Komšićeva teta Antonija Perić.

- Moja kćer Leonarda družila se s Kristinom. Znali smo je i preko Davida - počela je svjedočenje Antonija i briznula u plač.

- Kristina je bila pristojna i marljiva cura. Bili smo povezani. Znala mi se i povjeriti ako je imala problema s Davidom. Nikad me nije uvrijedila. Trebala je čak biti i kuma mojoj kćeri Tei - kazala je.

Navela je kako joj je samo jednom zamjerila kad je zvala policiju kada se okupilo društvo moje Lee, tu je bio i David.

- Kristinu nisu pozvali i ona se naljutila i zvala policiju. Mi smo tada bili u Požegi i susjeda me zvala i rekla da nam je policija ispred kuće - kazala je Antonija Perić.

'Sve je krenulo nizbrdo. David je saznao da ga je Kristina prevarila'

- Bila je to dobra veza na početku. Išli su zajedno na more. No, onda je sve krenulo nizbrdo. David je saznao da ga je Kristina prevarila, ali i ona je bila ljubomorna. Znala ga je stalno zvati ako je David otišao s prijateljima. Zbog toga je mijenjao brojeve. Zamjerila mu je i ako bi on kod oca u kafiću sjedio s nekim curama. Rekla sam joj da ako su tako ljubomorni jedno na drugo, d aje bolje da nisu skupa - rekla je Komšićeva teta Antonija.

Dodala je kako joj se Kristina povjerila da je trudna.

- Oni su htjeli prihvatiti dijete, a onda se dogodio spontani pobačaj - kazala je.

'David je imao nekih problema, pio je i lijekove. Možda mu je to pomutilo um'

- Ne znam što mu je bilo da se to dogodilo. Znam da ga je moj brat vozio u Bosnu psihijatrima. Imao je nekih problema. Pio je i lijekove. Možda mu je to pomutilo u glavi da se ovako nešto dogodi - priča Komšićeva teta kroz plač i nastavlja: 'On nije monstrum. Uvijek je bio dobar dečko'.

Navela je kako je zvala Kristininu majku Vesnu.

- Zvala sam je da popijemo kavu, da porazgovaramo. Da joj probam nekako olakšati. Svima nam je teško. Ne znam uopće kako funkcioniramo. I moja obitelj želi nekako olakšati Vesni. Žele joj pomoći kako god mogu - kazala je Antonija Perić. 

'David je htio prihvatiti to dijete. Ne znam što je bilo da se ovakvo zlo dogodi'

Rekla je da je dan poslije ubojstva srela Kristininu prijateljicu. 

- Rekla mi je da su David i Kristina cijeli taj dan bili skupa i da je David znao da je Kristina trudna. Rekla mi je i da je David rekao da će prihvatiti to dijete. Ne znam što je bilo da se ovakvo zlo dogodi - kazala je Antonija Perić i onda se dotakla tog kobnog 22. veljače.

'Pozlilo nam je kad smo vidjeli Kristinu u autu'

- Radila sam i kćer mi je javila da dođem, da je David istukao Kristinu. Došla sam tamo, ali nismo nikog zatekli. Pitali smo i neke dečke da li su vidjeli nekoga da se tukao, ali nisu ništa vidjeli. Onda smo ugledali Kristinin auto i Leonarda je otvorila vrata. Pozlilo nam je kad smo vidjeli Kristinu u autu. Zvali smo policiju i Hitnu i čekali ih skoro sat vremena. Došli smo i čekali smo da nam kažu što je. Malo kasnije su nam rekli da je mrtva i da se udaljimo. Onda smo otišli kod Davidovih roditelja. Nitko s nikim nije pričao. Ivo je kasnije došao i rekao da je David ostao u policiji - govori Komšićeva teta Antonija Perić.

Kazala je da su ih Krupljanovi zamolili da Davidovi roditelji ne dolaze na sprovod, što su oni i poštovali. Sutkinja je konstatirala da je svjedokinja vidno potresena.

Komšićeva teta je ponovila kako je David znao za dijete i da ga je htio prihvatiti iako nije njegovo.

 - To mi je rekla Anamarija Fuček - kazala je Komšićeva teta.

No, sutkinja je pročitala iskaz Anamarije u kojem stoji da David nije znao da dijete nije bilo njegovo, te da je Kristina te kobne noći htjela to reći Davidu.

Svjedokinja tvrdi da je detaljno ragovarala s Anamarijom o tom svemu i da joj je ona rekla da je David već znao da je Kristina trudna jer da mu je to rekla par dana prije ubojstva i da dijete navodno nije bilo njegovo. No, navodno je David rekao da mu nije važno i da je jako voli te da će prihvatiti dijete iako nije njegovo.

Na upit sutkinje o tome zna li kakve je sve lijekove pio David Komšić, svjedokinja je kazala: 'Znam da je prije par godina išao s bratom kod psihijatra u Kreševo i Sarajevo. Ne znam kakve je lijekove pio'.

Nakon svjedočenja Antonije Perić završilo je ročište. Sljedeća rasprava zakazan je za idući petak, 23. veljače. 

- Nećemo imati raspravu 22. veljače jer je tada godišnjica Kristinine smrti -  rekla je sutkinja.

Sestra je odbila svjedočiti: 'Bio je psihološki vezan za Kristinu'
Sestra je odbila svjedočiti: 'Bio je psihološki vezan za Kristinu'

Podsjetimo, u srijedu je trebao svjedočiti Zdravko Krznarić koji je, prema optužnici, bio u vezi s Kristinom Krupljan. On je nedolazak ispričao bolešću. Nakon toga je Komšićev branitelj Veljko Miljević, koji je predložio saslušanje Krznarića, predložio da se njegov iskaz pročita. Isto tako predložio je da se zbog zaštite žrtve i njezina života s tog dijela suđenja isključi javnost, čemu je sud udovoljio.  

Matea Komšić, optuženikova sestra, došla je na sud, no iskoristila je zakonsku blagodat i odbila je svjedočiti. 

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu ostalo je posve šokirano načinom na koji je Felicita Murković, djelatnica Centra za socijalnu skrb Peščenica, napravila izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama optuženog Davida Komšića.  

'Mora odgovarati za ubojstvo Kristine, ali on to nije planirao'
'Mora odgovarati za ubojstvo Kristine, ali on to nije planirao'

Izvješće je, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, izradila u ožujku 2017., mjesec dana nakon što je David Komšić s 88 uboda nožem brutalno ubio Kristinu Krupljan. Dok je radila izvješće, defektologinja Murković nije razgovarala s Komšićem, a s njegovim roditeljima je razgovarala tek u svibnju 2017. Upitana da to objasni, rekla je kako nije smatrala da treba razgovarati s Davidom Komšićem jer je ”iz prijašnjih razgovora imala dovoljan uvid u njegovu osobnost”, a da s roditeljima nije razgovarala s obzirom na to da je razgovarala s njima još prije. 

Murković je rekla kako je s Komšićem razgovarala tri puta. Prvi put u svibnju 2015., kad je, na zahtjev suda, napravila izvješće, zbog postupka u kojem se Komšića sumnjičilo za prijetnju i nanošenje tjelesne ozljede Kristini Krupljan. 

Majka ubijene Kristine: 'Kakav je to način, ubo ju je 88 puta...'
Majka ubijene Kristine: 'Kakav je to način, ubo ju je 88 puta...'

- Na kraju je ODO odustao od kaznenog progona jer je oštećena povukla iskaz. Rekla je da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti - rekla je defektologinja. Ponovno je s Komšićem razgovarala u srpnju 2015., a onda još jednom u lipnju 2016. 

- Roditelji i David su se uredno odazivali te je procijenjeno da se obitelj adekvatno brine o njemu. Preporučeno im je da se, ako primijete neko odstupanje u njegovu ponašanju, obrate psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež - rekla je Murković. Dodala je i kako je Komšić ovisan o roditeljima u svakom pogledu te da je patološki bio vezan za jednu osobu. 

- On ni emocionalno ni socijalno nije zrela osoba, pa prema tome treba i postupiti - smatra Murković. Prema njezinim riječima, kod Komšića bi se trebao primjenjivati Zakon o sudovima za mladež. 

- Tu nije riječ samo o generalnoj prevenciji, nego i o optuženikovoj rehabilitaciji - navela je defektologinja. 

David je izbo Kristinu 88 puta: Ubo sam je, tata, nožem u vrat
David je izbo Kristinu 88 puta: Ubo sam je, tata, nožem u vrat

Sutkinja Sanja Mazalin potom joj je predočila da je Komšić kao maloljetnik bio prekršajno kažnjen ukorom zbog posjedovanja jointa, da se protiv njega vodio postupak zbog prijetnje i nanošenja ozljede te prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i da ništa od toga nije navedeno u izvješću Centra koje je sudu dostavljeno 2017. nakon teškog ubojstva Kristine Krupljan. 

Na upit zašto je to tako i je li samo prepisala prijašnje izvješće, svjedokinja je rekla kako se sve to dogodilo u kratkom vremenu, a da Komšić prije toga nije bio evidentiran kao maloljetnik koji bi počinio neko kazneno djelo. 

Suđenje je započelo 1. veljače i otvoreno je za javnost, bez obzira na to što je Komšić mlađi punoljetnik. Tad su svjedočili njegovi roditelji Ivo i Olivera Komšić. Optuženi David Komšić izjavio je, prije svjedočenja svojih roditelja, da se ne osjeća krivim za kazneno djelo za koje bi mogao dobiti od deset pa do dugotrajne kazne zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"