Obavijesti

News

Komentari 16

Sudac Kovačić lovu je izvlačio preko žene, brata, sina...

Sudac Kovačić lovu je izvlačio preko žene, brata, sina...

Mihael Kovačić je kao stečajni sudac Trgovačkog suda u Sisku, a zatim i Trgovačkog suda u Zagrebu, od 2009. zlorabio svoj položaj i ovlasti te je iz tvrtki čije je stečaje vodio izvlačio novac

VIDEO

U tome ne bi uspio bez pomoći svoje suradnice Aleksandre Mažić, stečajnih upravitelja Branka i Ive Petanjek te ostalih osumnjičenika. Kovačić je odobravao isplatu vjerovnicima i nalagao računovodstvu trgovačkih sudova, odnosno javnim bilježnicima neosnovani prijenos novca s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na privatne bankovne račune okrivljenika te bankovne račune s njima povezanim fizičkim i pravnim osobama.

Kovačić je, na primjer, 25. travnja 2019., kao sudac zadužen za vođenje postupka nad stečajnim dužnikom Tempo d.d., sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjek i u dogovoru s Vlastom Jagarčec Gajda naložio računovodstvu suda da iz depozitnih sredstava stečajnog dužnika 1,7 milijuna kuna uplate na račun tvrtke Seget najam plovila, koju je vodila Gajda.

Sudac i suradnica izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju vodili su kao obiteljske poslove
Sudac i suradnica izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju vodili su kao obiteljske poslove

Stečajna upraviteljica je, kako bi opravdala isplatu, u svojem izvješću o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase neistinito prikazala vjerovnicima da iznos od 1,7 milijuna kuna predstavlja trošak zaštitarske službe koja je osiguravala objekt Tempa koji je prodan na javnoj dražbi. Time je Tempo oštećen za 1,7 milijuna kuna.

Novcem izvučenim preko tvrtke Seget najam plovila sudac je iskoristio i za kupnju stana na zagrebačkom Vrbiku vrijednog oko 790.000 kuna. Od veljače do ožujka 2019. tamo je, piše u kaznenoj prijavi, živjela sučeva kći, da bi zatim Vlasta Jagarčec Gajda stan darovala Udruzi Piko. U računovodstvu je to bilo proknjiženo kao donacija.

DORH objavio detalje suca Kovačića: Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...
DORH objavio detalje suca Kovačića:  Izvlačio novac iz firmi, kupovao kuće, aute, dionice ...

Riječ je o udruzi ljubitelja životinja i mladih, koju je u srpnju 2019. osnovao sučev sin Patrik. Branka Rajković i Vlasta Jagarčec Gajda preuzele su funkcije odgovornih osoba tvrtki Sikon, MAK konzalting, Prizma vitalis i Seget najam plovila radi primitka neosnovanih isplata iz imovine stečajnih dužnika na bankovne račune tih društava.

Ostali su davali brojeve svojih bankovnih računa na koje su primali novac na teret stečajnih dužnika. Isplate su disperzirali na veći broj računa kako bi osigurali kontinuitet uzimanja novca i smanjili mogućnosti da ih uoče.

Na sličan način oštećene su i Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d.d., TVIM, Emporion plus...

Pucao iz ilegalnog pištolja 2015. u dvorištu, policiji odbili nalog za pretragu automobila i kuće
Pucao iz ilegalnog pištolja 2015. u dvorištu, policiji odbili nalog za pretragu automobila  i kuće

Okrivljenici te s njima povezane pravne i fizičke osobe “zaradili” su najmanje 20,3 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 22,5 milijuna kuna, naveo je Uskok. Sam sudac u džep je strpao 1,3 milijuna kuna, a ostatak je išao ostalim okrivljenicima i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama. Od toga, 10,1 milijun kuna u korist sedam tvrtki koje su osnovana, preuzete ili korištene kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito podrijetlo novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca