Obavijesti

News

Komentari 23

Suđenje Smiljani: Terete ju da je ubila s više udaraca u glavu

Suđenje Smiljani: Terete ju da je ubila s više udaraca u glavu
1

Odvjetnik Smiljane Srnec do četvrtka će Vrhovnom sudu poslati žalbu na rješenje varaždinskog suda koji je zaključio da su dokazi u slučaju ‘škrinja’ zakoniti, a suđenje se nastavlja krajem ožujka

VIDEO

Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec, u ponedjeljak je dobio rješenje Županijskog suda u Varaždinu koji je odbio njegov zahtjev da se dio dokaza u predmetu “škrinja” izdvoji kao nezakonit.

- Moj prijedlog za izdvajanje zapisnika o očevidu nad škrinjom, kao i drugih dokaza, sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Tomislav Brđanović odbilo je još 21. siječnja. No to rješenje dobio sam u ponedjeljak i od tada mi teče rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu - pojasnio je Golubić. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Suđenje Smiljani 21.1.2020. 00:52

On će se, rekao nam je, žaliti na rješenje suca Brđanovića.

- Žalit ćemo se Vrhovnom sudu s obzirom na to da je naše stajalište temeljeno na odluci Županijskog suda u Bjelovaru potvrđenoj od Vrhovnog suda RH. Riječ je o recentnoj pravnoj praksi - iznio je argumente u žalbi odvjetnik Golubić još 21. siječnja.

Potom će o njegovoj žalbi odlučiti Vrhovni sud koji nije vezan nekim rokom. No kako je riječ o pritvorskom predmetu, optužena Smiljana Srnec je u varaždinskom zatvoru, očekuje se da će Vrhovni sud žalbu riješiti u roku od 30-ak dana, znači do kraja ožujka. 

Kći Smiljane Srnec: 'Lagali su u obitelji, nikome ne vjerujem'
Kći Smiljane Srnec: 'Lagali su u obitelji, nikome ne vjerujem'

Nakon toga suđenje će se nastaviti i Smiljana Srnec bi, prema najavama, trebala iznijeti obranu. Podsjećamo, ona je optužena da je u ljeto 2000. ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu u Međimurju. Tijelo je pronađeno lani u veljači.

“Obrana je predložila izdvajanje zapisnika očevida nad škrinjom kao nezakonitog dokaza jer smatramo da je nad škrinjom trebala biti obavljena pretraga. Pretraga i očevid vrlo su slične dokazne radnje, ali suštinska razlika među njima jest ta da se očevid može provoditi samo u napuštenim i prirodnim javnim prostorima. Obrana smatra, kad se radnja odvija u zatvorenim prostorijama, odnosno u nečijem domu, da se onda mora provoditi pretraga. U ovom slučaju pretraga nad škrinjom nije provedena”, rekao je odvjetnik. 

Sudac Brđanović je zauzeo stav kako je zapisnik o očevidu nakon pronalaska tijela Jasmine Dominić od 16. veljače 2019., kao i zapisnik o očevidu od 17. veljače iste godine, te službene bilješke o obdukciji, kao i nalazi obducentice i sudskomedicinskog vještaka zakoniti. 

Svoj stav obrazložio je na osam stranica. Kako navodi Jutarnji list, iz rješenja je vidljivo da su kći Smiljane Srnec i njezin dečko škrinju otvorili još dan ranije te da je David Balent još u petak, nakon što su izvadili neke vrećice, stavio ispod poklopca daščicu kako bi se ubrzalo odmrzavanje tijekom noći. 

Smiljana Srnec svoju sestru ne spominje, a u ćeliji nije sama
Smiljana Srnec svoju sestru ne spominje, a u ćeliji nije sama

Dan kasnije, u subotu, 16. veljače 2019., nastavili su prazniti škrinju, sve dok Balent nije razrezao crnu vreću te ugledao ženske noge i spolovilo. 

On je potom pokazao i sadržaj škrinje i policajcima i djelatnicima Hitne. Iz iskaza svjedoka, ali i iz svih zapisnika proizlazi da su škrinja i tijelo bili na “otvorenom i lako vidljivome mjestu” te da tvrdnja u zapisniku o očevidu da se pristupa otvaranju škrinje nije do kraja ispravna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!